Just Talk: Ontdek en Begrijp Autisme door Spel

Veel mensen krijgen te maken met autisme, of ze het nu zelf hebben of iemand kennen die het heeft. Om begrip te vergroten, ontwikkelde Niels Jacobs, student Communication & Multimedia Design, het spel Just Talk. “We hoeven geen experts te zijn, elkaar beter begrijpen is al winst.”
Ons eigen droomproject
Het bordspel is ontwikkeld voor de minor Digital Media Productions. ”We mochten bij deze minor ons droomproject ontwikkelen, een digitale mediaproductie. Ik had al voor dit onderwerp een prototype ontwikkeld. Ik wist meteen dat dit mijn droomproject was, dat ik dit wilde doorontwikkelen”, zo vertelt Niels. Eventjes werd er naar het kaartspel gekeken en vrijwel meteen werd het opzij gelegd; om het ontwerpproces niet te beïnvloeden.
Broer als inspiratiebron
Het idee voor het spel komt niet uit de lucht vallen. Zijn tweelingbroer, die autisme heeft, is zijn belangrijkste inspiratiebron. “De communicatie tussen ons was niet altijd even goed. Ik wist niet hoe ik ermee moest gaan. Hij kreeg begeleiding en die sprak dan zo’n drie keer per jaar met mij. Dat begreep ik maar ik werd er niet wijzer door. Ik ben zelf dingen gaan uitzoeken. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat iedereen met autisme overprikkelt raakt maar hoe en waardoor dat is verschillend. Ik leerde om met mijn broer te praten en hij met mij. We begrepen elkaar beter omdat ik ook beter doorhad wat er in zijn hoofd omging.” In zijn omgeving waren er steeds meer mensen die een stoornis hadden in het autisme spectrum. “Ik dacht dat ik de stoornis begreep maar het is bij iedereen anders.” Het werd steeds duidelijker dat Niels met zijn spel de goede weg was ingeslagen.

Ik zou het heel gaaf vinden als het spel wordt uitgebracht. Zodat meer mensen elkaar beter leren te begrijpen, met of zonder autisme.
Just Talk
Het bordspel kan gespeeld worden met meerdere spelers. In het midden staat de mysterieuze stem die gespeeld wordt door de speler met autisme. De mysterieuze stem stelt vragen aan de spelers. Alle spelers schrijven het antwoord op, de mysterieuze stem doet dit ook. De vragen gaan over de mysterieuze stem. Hoe inspireert de mysterieuze stem anderen in zijn omgeving? is een vraag bijvoorbeeld. De antwoorden worden vergeleken en de mysterieuze stem kiest wie het juiste antwoord heeft gegeven, welk antwoord het dichtstbij zijn antwoord ligt. Die speler krijgt het kaartje met de vraag, draait het kaartje om en het pad wat verschijnt wordt neergelegd. De speler is een stapje dichterbij de mysterieuze stem. Alle spelers mogen doorvragen op het antwoord dat door de mysterieuze stem is gegeven. “Ze maken hierbij gebruik van de wie-, wat-, waar-, wanneer- en hoe-kaartjes. De waaromvraag heb ik eruit gehaald want dat kan soms te confronterend zijn”, zo legt Niels uit.
Er is over alles goed nagedacht. “Ik heb bewust gekozen om autisme niet te noemen in de speluitleg. Het ligt er anders zo dik bovenop. Ik heb ook goed nagedacht over de juiste vragen. Mijn broer maar ook zijn vrienden hebben meegekeken en meegedacht hierin.” Ook heeft Niels het voormalige lectoraat Beter leven met autisme en diverse ervaringsdeskundigen geraadpleegd.

Karakters
De inspiratiebron, zijn broer, komt vaker terug in het spel. Zo zijn de karakters door hem gemaakt. Niels legt uit: “Toen mijn broer zich vroeger in zichzelf keerde tekende hij heel veel. Ik vond het symbolisch als hij voor dit spel ook de karakters zou tekenen, in de stijl zoals hij dit vroeger ook deed."

Hoe nu verder?
Niels heeft zijn minor met een positief resultaat afgerond. Maar dit betekent niet dat het voor het spel hierbij blijft. “Ik zou het heel gaaf vinden als het spel wordt uitgebracht. Zodat meer mensen elkaar beter leren te begrijpen, met of zonder autisme. Want het spel kan ook prima gespeeld worden zonder dat iemand autisme heeft, dan haal je de autisme-specifieke vragen er gewoon uit.”
Kun jij Niels verder helpen bij het uitgeven van zijn spel Just Talk? Neem contact met hem op via NGA.Jacobs@student.han.nl