Interprofessioneel leren in de praktijk

De Hackathon als brug tussen zorgopleidingen en werkveld

Studenten in zorg en welzijn binnen en buiten de HAN werken samen aan een interprofessionele zorgcasus tijdens een Hackaton

Hoe zorg je ervoor dat studenten écht klaar zijn voor de complexiteit van het werkveld? Dat kan via de interprofessionele Hackathon: een intensieve werkvorm waarin studenten van de minor Samen Sterker samenwerken met huisartsen in opleiding, specialisten ouderengeneeskunde en praktijkondersteuners.

Neelke van den Heuvel (docent Logopedie): “De casus is levensecht: een cliënt die net een CVA heeft doorgemaakt en een mantelzorger die overbelast raakt. Studenten voelen de urgentie om over hun eigen vakgebied heen te kijken.”

De Hackathon is een samenwerking tussen de Academie Paramedische Studies, vervolgopleiding tot huisarts (VOHA) en de vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde (VOSON) van het RadboudUMC. Studenten van onder andere Verpleegkunde, Fysiotherapie, Ergotherapie, Logopedie, Social work, Sportkunde en Mondzorgkunde nemen deel. Ook Praktijkondersteuners in opleiding aan de HAN doen mee.

Samen puzzelen met echte impact

De studenten starten met een live consult bij een huisarts. Daarna verdelen ze zich in interprofessionele teams en gaan zelfs op ‘huisvisite’. Aan het eind presenteren ze hun behandelplan aan het echtpaar.

Tijdens het bespreken van de behandelopties voelde ik: hier maak ik het verschil. Mijn visie als diëtist gaf anderen meer inzicht – dát is interprofessioneel samenwerken.”

Ik heb geleerd dat samenwerking niet vanzelf gaat. Je moet echt luisteren, elkaars taal leren begrijpen en samen tot keuzes komen.”

Opleiden mét het werkveld

De casus is ontwikkeld door docenten die nog steeds in het werkveld staan. Daardoor sluit de inhoud naadloos aan bij wat er speelt in de eerstelijnszorg. Wilma Broers-Verburgt (docent Voeding en Diëtetiek): “Deelnemers ervaren dat de beste zorg alleen ontstaat als je elkaar opzoekt – en als je durft te prioriteren. Niet alles hoeft of kan tegelijk.”

De Hackathon is stevig verankerd in de minor Samen Sterker. Studenten leren hier niet alleen samen te werken, maar ook om keuzes te maken mét de cliënt en diens omgeving. Neelke van den Heuvel (docent Logopedie): “In de praktijk gebeurt dit nog lang niet overal. Juist daarom willen we onze studenten hier goed op voorbereiden.”