Maak gebruik van onze producten en kennis uit onderzoek - voor jou toegankelijk

Ben je student, onderwijs-, zorgprofessional of bestuurder? Het onderzoek van het voormalige lectoraat Volwaardig Leven met Autisme is voor jou verzameld. Je mag het gebruiken, zolang je de naam vermeldt en het niet commercieel inzet. Zo delen we kennis – en maken we samen het verschil.
Zelf aan de slag met de cursus Leef je eigen leven
Leef je eigen leven! De motivatie voor mensen met autisme om mee te doen. Wil jij als professional de cursus ‘Leef je eigen leven’ aanbieden? Download de handleiding. Dat is gratis. Lees verder over het ontstaan, de ontwikkelaars en enthousiaste deelnemers.

Gesprekskaarten Wensen & Grenzen
"Stel met de vraagkaarten vragen waar je zelf niet op kwam. Of niet durfde te stellen. Luister naar de eerlijke antwoorden van de ander."
Wensen en grenzen: in gesprek met autisme bevat 100 vraagkaarten, drie interactiekaarten, een claxonkaart, een wenskaart en een gebruiksaanwijzing. Het is de uitkomst van het project ‘Sociaal perspectief van en voor ouderen met autisme', voortgekomen uit persoonlijke ervaringen van Frans Jacobs.

DOWNLOAD DE STAGETOOL
Voor docenten, studentbegeleiders, stagebegeleiders en stagebedrijven. Ga zelf aan de slag om passende ondersteuning te bieden aan jouw student die op zoek is naar een goede stagematch. We blijven graag op de hoogte en denken ook graag mee. Daarom leggen we je vooraf een aantal vragen voor.

Touren door een bijzondere wereld
Moniek van der Meij is medewerker met ervaringskennis bij de HAN én heeft autisme. “Met vallen en opstaan, en de nodige tegenslagen, ben ik geworden wie ik nu ben.” Haar ervaringen, belevenissen en nieuwe inzichten over (haar) autisme, deelt ze in het boek 'Touren door een bijzondere wereld'.

Slaapproblemen verminderen door interventie
Te laat komen, moe en geïrriteerd zijn. Leerkrachten op het voortgezet speciaal onderwijs (vso) zien deze gevolgen van slaapproblemen bij leerlingen met autisme. Hoe helpen leerkrachten de slaapproblemen verminderen? Met de e-learning 'Beter Leren door Beter Slapen'.
"Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. De leerlingen hadden onder andere problemen met inslapen en doorslapen. Dit komt bijvoorbeeld door een verstoorde prikkelverwerking bij autisme." Door het slechte slapen nemen ze de lesstof niet goed op. "Leerkrachten wilden graag handvatten krijgen hoe ze hiermee omgaan", zegt onderzoeker Ilona Schouwenaars.

Jan Pieter Teunisse
Tijdens het onderzoek altijd voor ogen houden hoe je de uitkomsten kunt implementeren in behandelingen. Dat vond Jan Pieter Teunisse belangrijk. Hij werkt dan ook het liefst zo dicht mogelijk op de werkvloer.
