Eric Velleman met collega aan het werk

De aanstelling van bijzonder lector Eric Velleman, van het bijzonder lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering (IDDE), wordt met zes jaar verlengd, tot 1 april 2031.

“Vier jaar geleden begon ik het lectoraat met een lijst van 95 onbeantwoorde vragen. Nu, vier jaar later, zijn er nog steeds evenveel vragen, maar het zijn andere vragen geworden.”

“Technologieën veranderen en ontwikkelen zich, maar vaak wordt er toch nog niet goed nagedacht over digitale toegankelijkheid,” zegt Eric Velleman. 

Relevant onderwerp

Vanwege de voortdurende relevantie van het onderwerp gaan HAN, Bartiméus en Bartiméus Fonds door met de bijzonder lector en naar alle waarschijnlijkheid uiteindelijk in het najaar ook met het bijzonder lectoraat. Toegankelijk ontwerpen en bouwen is een wettelijke verplichting volgens Europese en Nederlandse wetgeving en hoort bij de beroepscompetenties van HAN-studenten. HBO-afstudeerders moeten weten wat mogelijke toegankelijkheidsproblemen zijn en de juiste vaardigheden hebben om toegankelijke toepassingen te ontwerpen, ontwikkelen en implementeren. Daarom wil de Academie IT en Mediadesign digitale toegankelijkheid en inclusiviteit zo verankeren in het curriculum dat alle afgestudeerden zich bewust zijn van het belang en de principes kunnen toepassen in hun (toekomstige) werk. “Er zijn al mooie stappen gezet. Inclusief design is een vereiste geworden in de CMD-opleiding en komt aan bod in cursus 5 en 6,” vertelt Eric.

Portretfoto lector Eric Velleman van Inclusive Digital Design

Ondersteuning van onderwijs en studenten

Het lectoraat helpt het onderwijs en de studenten bij het nieuwe curriculum. Het werkt samen met Accessibility en Bartiméus en andere werkveldpartijen voor het vinden en begeleiden van opdrachten en biedt praktische ondersteuning op het gebied van richtlijnen en gebruikersonderzoek. “In de afgelopen jaren hebben studenten onder andere gewerkt aan navigatie voor de slimme rollator, het ontwerp van een toegankelijker interface voor overheidsinformatie, 3D-modellen printen voor de school in Zeist, een annotatietool, het ontwerp van de tools-website van het World Wide Web Consortium, juridische onderzoeken, businesscases voor toegankelijkheid en zelfs een AI die kan worden bediend door iemand met een verstandelijke beperking. Studenten en onderzoekers hebben daarbij steeds samengewerkt met mensen met visuele beperkingen,” legt Eric uit.

HAN-breed

HAN-breed is er veel aandacht voor het thema inclusiviteit, onder andere door het onderschrijven van het VN SDG ‘Reducing inequalities’. Dit betekent dat veel onderzoeksgroepen, zwaartepunten, professionele leer-werkgemeenschappen en opleidingen behoefte hebben aan expertise op het gebied van (digitale) toegankelijkheid. Dit geldt ook voor het werkveld, zowel regionaal, nationaal als internationaal. “We werken aan een aantal (Europese) projecten. Dit biedt kansen voor het onderwijs. Via deze Europese projecten begeleiden we het ontwerp en de ontwikkeling van innovatieve producten, geharmoniseerde en gestandaardiseerde handreikingen, methodes en technieken, good practices en tools met betrekking tot inclusief ontwerp en bouw en digitale toegankelijkheid.”

“Technologieën veranderen en ontwikkelen zich, maar vaak wordt er toch nog niet goed nagedacht over digitale toegankelijkheid,”

Ambities

Voor de komende zes jaar ambieert Eric het volgende: “Dankzij de vele projecten, opdrachten en afstudeerstages leveren studenten mooie resultaten op. Mijn persoonlijke ambitie is er voor te gaan om de komende zes jaar met deze resultaten meer te doen en naar een volgende stap te brengen, ze vooral breder te delen met onderzoekers, onderwijs en het werkveld. Verder blijven we over het onderwerp publiceren en vragen beantwoorden in de hoop dat we die lijst met vragen een keer helemaal kunnen afronden omdat alles vanaf de start toegankelijk is ontworpen door deskundigen die tijdens hun studie bij de HAN al hebben geleerd hoe je inclusief kunt ontwerpen . Twee andere belangrijke doelen zijn de start van de master Accessible and Inclusive Design en een cursusmodule over toegankelijkheid. “Er valt nog genoeg te doen. De digitale technologieën staan niet stil, wij ook niet!” besluit Eric.

Installatie lector Eric Velleman met publiek in de aula

Media Design

Het bijzonder lectoraat Inclusive en Digital Design en Engineering is onderdeel van het lectoraat Media Design van Wouter Sluis-Thiesscheffer. Eind dit jaar zal dit lectoraat, samen met het bijzonder lectoraat, voor een verlengingsaanvraag bij het CvB worden ingediend. 

Portretfoto lector Wouter Sluis-Thiescheffer