Waterstofbakfiets moet pakketten en nieuwe kennis bezorgen

Voor de vierde keer heeft een groep HAN-studenten een halfjaar gewerkt aan de waterstofbakfiets, waarmee Groene Rijders pakketten bezorgt in Arnhem. Studenten Veerle Prevaes en Arne Wit vertellen samen met Frank Mietes van Alles over Waterstof over de vorderingen die zijn gemaakt.
De display heeft een nieuwe user interface gekregen en is bevestigd aan het stuur. De bestickering is vervangen. En alle elektronica die in de bak van de fiets zit en ervoor zorgt dat die op waterstof kan rijden, heeft een nieuwe stalen behuizing gekregen, waardoor de ‘zwarte doos’ gebruiksvriendelijker, steviger én waterdicht is.
De waterstofbakfiets waarmee het bedrijf Groene rijders pakketjes kan bezorgen in Arnhem, is het afgelopen halfjaar flink opgepoetst én robuuster gemaakt door elf studenten van de HAN. “Pakketbezorgers letten niet altijd op een stoeprandje meer of minder, dus daar moet-ie tegen bestand zijn”, zegt Frank Mietes van Alles over waterstof, eigenaar van de bakfiets.

Het begin van een bezorgbakfiets op waterstof
Het project Waterstofbakfiets (of officieel HydroCarg bakfiets) is in 2021 op initiatief van Alles over Waterstof en Groene Rijders gestart, met als eerste uitdaging om de fiets überhaupt op waterstof te laten rijden en zodoende de actieradius van de elektrische fiets te verdubbelen. Dat lukte (zie hier de presentatie).
Vervolgens is-ie veiliger gemaakt en vorig jaar moest onder meer de computerelektronica worden verbeterd (zeg maar het brein van de fiets). Dat pakte alleen niet zo goed uit, waardoor de bakfiets momenteel niet op waterstof kan rijden. Het afgelopen halfjaar zijn de fouten gedefinieerd, waarmee een nieuwe projectgroep verder kan. “Elke keer doen we nieuwe inzichten op en wordt de bakfiets beter”, zegt Mietes. “Zoals bij elke innovatie gaat dat met vallen en opstaan.”
Kennis delen via praktijkvoorbeelden
Mietes is initiatiefnemer van het waterstofbakfiets-project en medeoprichter van het kennisinstituut Alles over Waterstof. “Ons doel is om kennis over waterstof te vergaren niet alleen door theorie uit boeken en artikelen te halen, maar juist ook door zelf waterstofapparaten te maken en vervolgens de kennis te delen. Dat doen we dus niet door powerpoint-presentaties te geven, maar door praktijkvoorbeelden te laten zien waar we samen met studenten aan werken, zoals de waterstofbakfiets. Dat maakt waterstoftechniek tastbaar.”
Ik wist hiervoor niets van waterstof. Maar ik wil juist dingen leren over onderwerpen waar ik nog niets van af weet. Alle kennis die ik opdoe, neem ik mooi mee in mijn rugzak en kan later zomaar eens goed van pas komen.
Atypische toepassingen
Er wordt bewust gekozen voor wat atypische toepassingen, zoals een bezorgbakfiets en (in de toekomst) een go-kart of skateboard. “Een vrachtwagen of auto is leuk, maar aan de buitenkant daarvan zie je niets van de waterstoftechniek. Om beter aan mensen uit te kunnen leggen hoe een waterstofoplossing technisch precies werkt, gebruiken we toepassingen waarbij onderdelen beter zichtbaar zijn en die ook gewoon fun zijn. Het doel is niet om er zo veel mogelijk van te verkopen, we willen puur de kennis delen en demonstreren wat de mogelijkheden zijn.”
“Het is natuurlijk leuk en het valt op als je pakketje wordt bezorgd met een waterstofbakfiets. En in de stad trekt de fiets de aandacht van het grote publiek en die mensen gaan vervolgens misschien wel een keer googelen voor meer informatie”, zegt Veerle Prevaes.
Multidisciplinair project
Veerle studeert Industrieel Product Ontwerp (IPO) aan de HAN en is één van de elf studenten die het afgelopen jaar aan het multidisciplinaire project heeft gewerkt. “Ik wist hiervoor, zoals wel meer mensen denk ik, niets van waterstof. Maar ik wil juist dingen leren over onderwerpen waar ik nog niets van af weet. Alle kennis die ik heb opgedaan, neem ik mooi mee in mijn rugzak en kan later zomaar eens goed van pas komen.”

Samenwerken
Naast tweedejaars IPO-studenten waren studenten Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Embedded Systems Engineering betrokken. “Naast de kennis over waterstof die ik heb opgedaan, vond ik het ook leerzaam om met andere disciplines samen te werken”, zegt Arne Wit, student Werktuigbouwkunde. “Samenwerken heb ik altijd lastig gevonden. Inmiddels gaat dat steeds beter. Zo heb ik tijdens dit project geleerd dat het voor mij werkt om van tevoren duidelijke afspraken te maken, met zowel de medestudenten als de opdrachtgever. Al met al was het een waardevolle ervaring.”
Unieke kans en ervaring
“Het was af en toe best pittig om samen te werken met tien andere mensen van vier verschillende studies”, zegt Veerle. “Richting het einde ontstonden er wat losse groepjes en bleek het moeilijk om in het teambelang te blijven denken. Het was een goede ervaring en ook leerzaam om te zien hoe studenten van andere studies te werk gaan. Wij van IPO volgen bijvoorbeeld altijd een bepaald stappenplan en pluizen een probleem eerst helemaal uit. Op andere opleidingen is er veel meer een hands-on-mentaliteit. Wat dat betreft bereidt zo’n multidisciplinair project voor een externe opdrachtgever je echt voor op de arbeidsmarkt. En zo veel kansen daarvoor krijg je niet tijdens je studie.”
Ons doel is niet om er zoveel mogelijk van te verkopen, maar juist om kennis over waterstof te vergaren niet alleen door theorie uit boeken en artikelen te halen, maar juist ook door zelf waterstofapparaten te maken en vervolgens de kennis te delen.
HAN@Connectr
De studenten werken bij HAN@Connectr aan de waterstofbakfiets. Een hybride leeromgeving op Industriepark Kleefse Waard waar studenten ook echt fysiek aan praktijkvraagstukken kunnen werken. Een belangrijke voorwaarde om tastbare ervaringen op te kunnen doen. En ook een plek waar studenten terug kunnen vallen op faciliteiten, zoals het Hydrogen Lab.
Vervolg?
Nu de vierde groep met studenten het project heeft afgerond, hoopt Mietes dat er in de toekomst een vijfde groep gaat werken aan de waterstofbakfiets. Of die vijfde groep er ook daadwerkelijk komt, is alleen nog even de vraag. Dat moet de komende tijd duidelijk worden. “We moeten goed bekijken wat de volgende stap is die gezet moet worden. Duidelijk is dat de computerelektronica vernieuwd moet worden, zodat de fiets weer op waterstof werkt. Daarvoor willen we geen houtje-touwtje-oplossing.”
Themaroute Waterstoftechniek
De waterstofbakfiets is één van de projecten die onderdeel is van de Themaroute Waterstoftechniek van de HAN. Waterstof kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie en heeft de potentie om de energiedrager van de toekomst te worden. Daarom biedt de HAN met de Themaroute Waterstoftechniek studenten de mogelijkheid om tijdens hun opleiding projecten op het gebied van waterstof te doen en zo kennis van en ervaring met waterstof op te doen. In deze video wordt er meer over verteld en hier vind je meer informatie over de Themaroute Waterstoftechniek.