Artikelen
Begrijpelijk communiceren met laaggeletterde lezers over juridische zaken
Wat doe je wanneer je in de rechtspraak juridische informatie beter wil afstemmen op de burger? Optrekken met HAN-professionals die alles weten van toegankelijk communiceren en laaggeletterdheid. En zo doorloopt de Raad voor de rechtspraak een traject met workshops, trainingen en gebruikerstesten.
Het ontwarren van subsidietaal
Wat doe je als je jouw projecten gefinancierd wil krijgen? Misschien zoek je wel uit of er subsidiemogelijkheden zijn? Je kunt daarvoor terecht bij bijvoorbeeld provincie Gelderland. Maar hoe begrijpelijk is een subsidieaanvraag nu eigenlijk?
Gemeente Overbetuwe en OpRecht Begrijpelijk: samen naar een sterker armoedebeleid
“Waarom maakt een deel van de inwoners van Overbetuwe geen gebruik van de gemeentelijke minimaregelingen, terwijl zij daar wél recht op hebben?” Met deze vraag meldde gemeente Overbetuwe zich in april 2023 bij Onderzoeksgroep OpRecht Begrijpelijk, met als doel hun armoedebeleid te versterken.
Leren van iemand die wéét wat armoede is, daar kan geen lesboek tegenop
Jennie ter Horst is docent Nederlands bij de Academie Rechten en ontwikkelde het gloednieuwe vak Sociaal handelen, waarin de persoonlijke ontwikkeling van studenten een boost krijgt. Amber Oomen, Sociaal - Fair Health-ambassadeur van de academie, regelde de bijdrage van ervaringsdeskundigen.
Informed consent: maak het op maat
Toestemming vragen voor deelname aan onderzoek is een voorwaarde. Alleen, hoe zorg je dat deelnemers echt begrijpen waar ze toestemming voor geven – en ook echt meedoen? De leergemeenschap Inclusief onderzoek en de Ethische Commissie Onderzoek gaan samen op zoek naar een passende vorm.