Lectoraat Biodiscovery

Het biobased lab bij Connectr brengt verschillende disciplines samen: ‘Trots op het resultaat!’

De ontwikkelingen van de HAN bij Connectr op het IPKW zijn in volle gang, op 27 februari volgde een nieuwe mijlpaal: de opening van het biobased lab. In gesprek met twee kartrekkers: Associate lector Biobased technology Richèle Wind en technisch onderwijsassistent Anne Selten.

HAN Redactie
Anne Selten en Richele Wind in het nieuwe HAN BioCentre-lab in Connectr Arnhem
Lectoraat Biodiscovery

Else Kragt

Wie zijn de onderzoekers van de HAN? In deze editie: Else Kragt, onderzoeker bij het Lectoraat Biobased Innovations en het HAN BioCentre. Deze zijn beide onderdeel van de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie.

HAN Redactie
Coverbeeld vrouw met loep, onderzoekers van de HAN (NH)
Lectoraat Biodiscovery

HAN BioCentre werkt aan biobased lijm voor verduurzaming van de bouw: ‘Er zijn al mooie puzzelstukjes gelegd’

De bouwwereld heeft behoefte aan een biobased lijm. Een mooie uitdaging voor het lectoraat Biobased Innovations. Projectleider Karin Struijs vertelt samen met studenten Menno en Stefan over het nieuwe project Connecting Fibers.

HAN Redactie
Karin en twee studenten werken binnen HAN BioCentre aan het project Connecting Fibres
Lectoraat Biodiscovery

HAN-studenten helpen reststroomwaarde vergroten dankzij samenwerking met Looop

Looop gebruikt reststromen uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie om grondstoffen voor onder meer diervoeding te produceren. Door de samenwerking met HAN BioCentre wil Looop haar bijdrage aan een circulaire leefwereld vergroten. “Er liggen mooie opdrachten voor studenten.”

Pim Muller
Medewerkers van Looop en Carlien van HAN BioCentre beklinken de samenwerking in een nieuw project
Lectoraat Biodiscovery

Harmen Neidig: ‘Vroeger maakte je als chemicus dingen vies, nu maken we dingen schoon’

Hij is nu tweeënhalf jaar directeur van ATBC en zit helemaal op zijn plek. De energieke en goedlachse Harmen Neidig vertelt wat hij zo bijzonder vindt aan de academie en deelt zijn toekomstvisie. “Net als bij zorgberoepen zou de overheid onze opleidingen actief mogen stimuleren.”

Pim Muller
Directeur Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie Harmen Neidig
Lectoraat Biodiscovery

Nieuwe behandeling ziekte van Duchenne stapje dichterbij

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder Samantha Hughes van HAN BioCentre, heeft een manier gevonden om spiercellen te redden die genetisch zijn gemuteerd. Daardoor is de weg vrijgemaakt voor een nieuwe behandeling voor de ziekte van Duchenne. (Artikel in het Engels)

HAN Redactie
c-elegans10. Samantha Hughes, Nikki Kolsters
Lectoraat Biodiscovery

Microbiële olie grondstof voor verf, plastic en cosmetica

In een tijd van zorgwekkende klimaatverandering, moet je op zoek naar bio-based alternatieven voor fossiele brandstoffen. Maar hoe produceer je dan bijvoorbeeld verf, asfalt of plastic? Microbiële olie kan een goede biologische grondstof zijn. Richèle Wind is associate lector Biobased Economy en doet hier onderzoek naar.

HAN Redactie
Poederkwasten cosmetica
Lectoraat Biodiscovery

Christien Lokman over de toekomst van SEE

Het wemelt bij het HAN-programma Sustainable Energy & Environment (SEE) altijd van de plannen, ideeën en wensen. Christien Lokman, programmamanager SEE, kijkt terug en blikt vooruit. “Onze multidisciplinaire aanpak slaagt op een aantal punten al heel goed, zoals bij Wijkgerichte Energietransitie. Daar zitten we niet alleen met techneuten op, maar werken we ook met psychologen samen.”

HAN Redactie
Windmolens, duurzame energie
Lectoraat Biodiscovery

Nieuwe Sustainable Energy & Environment projecten zorgen voor focus en massa

Samenwerken aan gasvrije wijken en een circulaire economie. Het programma Sustainable Energy & Environment (SEE) van de HAN werkt aan slimme oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met 3 nieuwe projecten levert SEE een bijdrage aan het verminderen van CO2.

HAN Redactie
op IPKW in Arnhem met klok en oranje letters