ASGARD
- Slim
- Schoon
- Sociaal
ASGARD: Applied Sciences Group for ARtificial intelligence and Data sciences - Een netwerk van de HAN voor iedereen met kennis van/interesse in AI en Applied Data.
De Koburg Lunches
Momenteel werken we aan een nieuwe versie van de Koburg Lunches en staan er geen nieuwe lezingen op de agenda.
De Koburg Lunches zijn een tijd lang verzorgd door HAN-medewerkers of externe experts op het gebied van Applied Data en/of Artificial Intelligence. Op deze site zijn de opnames van een groot aantal van deze lezingen terug te vinden.
3x Data Science, AI en Logistiek
Closing the gap
Bedrijven in de logistieke sector genereren, via diverse IT-systemen, enorme hoeveelheden operationele data. Met behulp van Data Science kunnen logistieke processen verbeterd en geïnnoveerd worden, maar veel potentieel blijft nog onbenut. Hoe kunnen we de “achterblijvers” aangehaakt krijgen en wat is de rol van de hogeschool hierin?
Kies niet altijd de beste logistieke planning
Alle beslissingen in de praktijk zijn onderhevig aan onzekerheid, maar zelden wordt dit meegewogen in de optimalisatie van wiskundige modellen. Wat is daarvan de impact en hoe neem je dit mee in besluitvorming? Joost Berkhout legt het uit aan de hand van een logistiek planningsprobleem in de thuiszorg.
Efficient Transport door Demand Forecasting met AI
Bij efficient transport is het aanbod van transport afgestemd op de transportvraag. Dr. Raymond Hoogendoorn legt nut en noodzaak van demand forecasting uit en zal verschillende voorspellingstechnieken de revue laten passeren.
Kijk ook de andere Koburg Lunches terug
Het innovatie ecosysteem - de sleutel tot succes
Met stevig ecosysteem kunnen bedrijven en organisaties succesvoller innoveren. Veel regio’s zetten dan ook in op de ontwikkeling van het ecosysteem. Een innovatie ecosysteem bestaat uit meerdere organisaties -publiek en privaat. Maar wat is dat nou precies? Maarten van Gils legt het uit.
De energietransitie: werkveld en HAN
Het fossiele, centrale energiesysteem in Nederland verandert in een decentraal systeem op basis van hernieuwbare energie. Algoritmen en AI kunnen een significant verschil maken bij de versnelling van deze transitie. Hoe kunnen Regio Oost-Nederland en de HAN samen deze initiatieven en het ecosysteem verder versterken?
Bonaparte: forensische DNA-identificatie software
Bonaparte is een state-of-the-art forensisch softwaresysteem voor identificatie op basis van menselijk DNA. Bonaparte is vooral geschikt voor grote, complexe zaken, zoals voor de identificatie van MH17-slachtoffers in 2014. Wim Wiegerinck geeft een inleiding in forensisch DNA en bespreekt enkele modelkeuzes van Bonaparte.
Energietransitie- en datatalkshow
In het Spijkerkwartier (Arnhem) wordt aan energietransitie gewerkt. Dat betekent veel partijen, belangen en behoeften. Hoe zorgt datamanagement ervoor dat al die partijen beter samenwerken en beter inzicht krijgen in wat er gebeurt? Willem van Gent (Spijkerkwartier), Erik Jansen (HAN), Aart-Jan de Graaf (HAN) en Stijn Hoppenbrouwers (HAN).
Data-technologie in de burgerluchtvaart
Jeroen Hoppenbrouwers, senior systems engineer bij Avionica LLC in Miami, legt uit dat in de burgerluchtvaart de behoefte aan operationele vliegtuigdata enorm is. Een modern vliegtuig produceert veel data, maar kan deze nergens kwijt. Avionica verzamelt deze data aan boord van een vliegtuig en offloadt deze naar een serverfarm.
Digital Twin Labs
Germonda Mooij: The Digital Twin Labs aim to enhance the competitiveness of the manufacturing industry. Research and educational institutes, manufacturing companies and Siemens have joined forces in this project. The Labs will facilitate experimenting with Digital Twin applications as well as training students and employees.
Versnellen van AI toepassingen in de industrie
Sjoerd Keijser is Business Development Manager Innovatie bij FME Regio Oost. Hij helpt ondernemers bij het toepassen en implementeren van “slimme” oplossingen in de metaalsector. Wat zijn de uitdagingen en kansen voor de maakindustrie? Welke toepassingen zijn het meest veelbelovend en waarom?
Identification of Life using NGS data
Christof Francke vertelt over sequencing data onderzoeksprojecten van het HAN BioCentre en laat zien hoe sequencing data uitgelegd en toegepast kan worden in diverse applicaties. Welke uitdagingen komen voort uit de enorme hoeveelheden data die beschikbaar zijn? En hoe gaan we daar bij de HAN mee om?
Machine Learning voorspelt lage rugklachten
Maya Sappelli ontwikkelt op basis van patiëntendata een applicatie die machine learning gebruikt en ondersteunend en begrijpelijk is voor zowel behandelaar als patiënt. Bij lagerugpijnklachten is het lastig te schatten of de klachten vanzelf weg zullen gaan of dat langdurige behandeling nodig is. De app helpt daarbij.
Robot voor de klas (AI in het onderwijs)
Pierre Gorissen ziet dat AI een steeds zichtbaardere rol in het onderwijs speelt. Wat betekent dit voor leraren en studenten/leerlingen? Wat kan er en mag er? Hoe verandert dit hun werk of de studie? En wat vraagt het van onze lerarenopleidingen?
Smart Grids
Ballard Asare Bediako tells all about Smart Grids and how artificial intelligence contributes to the acceleration of energy transitioning.
Digital Twinning
René Bakker verteld over het fenomeen Digital Twinning: een digitale kloon maken van je productieproces om zo productie te verhogen, verspilling tegen te gaan en onderhoud te kunnen voorspellen, etc. Hoe werkt dat?
Ook interessant
iXperium-podcast: AI in het onderwijs
In gesprek met lector Stijn Hoppenbrouwers en associate lector Pierre Gorissen. Hoe kijken deze twee experts aan tegen AI in onderwijs? Wat gaan we er van zien of zien we nu al? En hoe snel komt AI in het hele onderwijs? Komt het ook in alle vakken waar de HAN voor opleidt? Kunnen we systemen vertrouwen en wie zit er aan het stuur?
De HAN en Artificial Intelligence
Nog geen genoeg van AI? De HAN heeft alle activiteiten gebundeld op een website specifiek voor Artificial Intelligence.
Grenzen verkennen: een fietsframe 3D printen?
Kun je een fietsframe 3d printen? Om dit soort mogelijkheden te verkennen en kennis te verzamelen over nieuwe technieken is een waardevolle en slimme langdurige samenwerking nodig tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.
Werken met Data in Smart Industry: basis op orde
21 november 2021 Webinar van BOOST: basale data-toepassingen zijn tegenwoordig behoorlijk toegankelijk, ook voor het MKB. Sprekers zijn Stijn Hoppenbrouwers (lector HAN), Pieter Rambags (Nippur) en Joris ten Hije (Thermo Fisher Scientific).
Podcast: Digital Twinning
Wat hebben flight simulators en de formule 1 te maken met het produceren van röntgenapparatuur? Dat vertellen Gerben Heideman (Director Global Operations Connect & Control bij Varex Imaging) en René Bakker (HAN-lector Networked Applications) in deze podcast over digital twinning.
Conceptual modeling: AI, Big Data & Process Mining
30 juni 2019: Podcast (interview): Conceptual modeling in AI, Big Data and Process mining with Henderik Proper and Stijn Hoppenbrouwers (in English). Is conceptual modeling becoming obsolete? Or does it have an impact in the world of machine learning and AI? Why metadata is important? How do organizations benefit from building conceptual models?
Doel en ontstaan uitgelegd
ASGARD: samen sterker in artificial intelligence. Lees hier verder.