- Open up new horizons - HAN University of Applied Sciences
- Webinars Verpleegkundige Vervolgopleidingen
Webinars Verpleegkundige Vervolgopleidingen
Speciaal voor professionals in de zorg worden er webinars georganiseerd over interessante en actuele onderwerpen. Sluit aan en laat je inspireren! De webinars worden online gegeven via MS Teams.
Onderwerpen
Inleiding:
Pijn is een probleem dat elke verpleegkundige dagelijks tegenkomt. Denk aan acute pijn door een wond, infectie of een trauma. Of pijn bij chronische aandoeningen zoals diabetes, vaatlijden en COPD. Daarnaast is pijn één van de meest voorkomende problemen bij levensbedreigende aandoeningen zoals kanker of dementie.Verpleegkundigen in de eerste lijn ervaren vaak knelpunten in de behandeling van complexe pijn, doordat niet alle informatie na een ziekenhuisopname beschikbaar is. Ook het raadplegen van experts is niet altijd mogelijk en is continu monitoren een uitdaging. Het kan daarom zijn dat je soms wordt overvallen door een snel verslechterd beeld of zelfs het overlijden van een patiënt.
Omdat pijn altijd veroorzaakt en beïnvloed wordt door meerdere factoren, zijn er misschien meer mogelijkheden dan je denkt om met pijn aan de slag te gaan. Ben jij op zoek naar handvatten? Wil jij sneller specifieke pijnproblemen herkennen? Wil jij meer maatwerk leveren? Of wil jij aan de slag met bijvoorbeeld een geneesmiddelensparend beleid of leefstijladviezen? Dan is de webinar ‘Pijn in de eerste lijn’ iets voor jou!
In dit webinar gaan we aan de hand van casuïstiek aan de slag met het beter begrijpen van complexe pijn en krijg je adviezen waar je direct in de praktijk mee aan de slag kunt.
Wat komt er aan bod:
In de webinar ‘Pijn in de eerste lijn’ komen de volgende onderwerpen aan bod:- Hoe ontstaat pijn bij weefselschade en bij zenuwschade?
- Het verschijnsel sensitisatie ten gevolge van pijn, angst, slaapgebrek en diverse andere factoren.
- Biopsychosociaal model en factoren die pijn het meest beïnvloeden.
- Klinisch redeneren: Hoe stel je de juiste pijndiagnose en kom je tot een passend behandelplan.
Gastsprekers:
Marion Giesberts (Opleidingscoördinator vervolgopleidingen Pijn & Complementaire Zorg bij HAN VDO)Voor wie is het interessant:
De webinar is interessant voor cursisten die een opleiding bij HAN VDO volgen of gaan volgen, verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners huisarts.
Accreditatie:
Er wordt accreditatie aangevraagd voor 2 punten bij Kwaliteitregister V&VN. De volgende bronnen zijn van toepassing:Veldhuizen J, Schuurmans M, Mikkers M, Bleijenberg N; Exploring nurse-sensitive patient outcomes in Dutch district nursing care: A survey study; Health Soc Care Community; (2022): 30(6):e5624-e5636. doi: 10.1111/hsc.13988.
Tinnirello A, Mazzoleni S, Santi C; Chronic Pain in the Elderly: Mechanisms and Distinctive Features; Biomolecules; (2021): 23;11(8):1256. doi: 10.3390/biom11081256.
Erp R van, Huijnen I, Jakobs M, Kleijnen J, Smeets R; Effectiveness of Primary Care Interventions Using a Biopsychosocial Approach in Chronic Low Back Pain: A Systematic Review; Pain Pract;(2019): 19(2):224-241. doi: 10.1111/papr.12735.
Inleiding:
Bij ernstige complexe pijn is het belangrijk dat er een tijdige en effectieve behandeling aangeboden wordt. Medicamenteuze behandeling met opioïden is daar vaak een onderdeel van. Echter bij langdurig gebruik is er risico op vervelende gevolgen, zoals depressieve gevoelens of het ontwikkelen van een nieuwe pijn: opioïdgeïnduceerde hyperalgesie.
Lichamelijke gewenning treedt op en er kan ook sprake zijn van verslaving: het middel wordt niet meer gebruikt voor het oorspronkelijke (pijn)probleem, maar om zich lekker te voelen, beter te slapen, etc. Daarom is het bij het voorschrijven van deze middelen van belang om te zorgen dat het bij het juiste pijnprobleem wordt voorgeschreven, het gebruik, de effecten en de bijwerkingen goed worden gemonitord en op het juiste moment (begeleid) wordt afgebouwd. Goede educatie over pijn en pijnbehandeling en ondersteunen van zelfmanagement bij pijn zijn daarbij cruciaal.Als er eenmaal sprake is van verslaving, dan hebben zorgverleners vaak te maken met uitdagingen in gedrag van de zorgvrager. Dit gedrag wordt niet altijd gelinkt aan verslaving, en/of men weet ook niet goed hoe met dit gedrag om te gaan. Hiervoor is het handig de expertise van een verslavingsdeskundige (arts of verpleegkundige) in te schakelen.
Wat komt er aan bod:
In deze webinar ligt de focus op verslavingsproblematiek van patiënten met complexe pijn, of die eerder werden behandeld voor complexe pijn, zoals pijn na operaties of trauma. Het gaat om het herkennen en erkennen van de problematiek, het signaleren van risico’s en de mogelijkheden van multidisciplinaire en biopsychosociale behandeling.Gastspreker:
- Thomas Knuijver, verslavingsarts en farmacoloog bij Iriszorg
Voor wie is het interessant:
De webinar is interessant voor cursisten die een opleiding bij HAN VDO volgen of gaan volgen, verpleegkundigen, verzorgenden, anesthesiemedewerkers, pijnconsulenten en andere zorgverleners die te maken hebben met zorgvragers met pijn en verslavingsproblematiek.Accreditatie:
Er wordt accreditatie aangevraagd voor 2 punten bij Kwaliteitsregister V&VN. De volgende bronnen zijn van toepassing:Knuijver TG, Pelser J, Van der Geest A, Terheggen MA. Transmuraal team tegen oxycodongebruik. Huisarts Wet 2022;65(4):35-7. DOI:10.1007/s12445-022-1419-9.
Aalouch O, Duisenberg-van Essenberg M, van Eijs F, Spoor AB, Maat B, van den Bemt PMLA. Prolonged oxycodone use and potential risk factors in postoperative patients: a case control study. Int J Clin Pharm. 2022 Jul 11. doi: 10.1007/s11096-022-01441-4.
Webpagina richtlijn en database, geraadpleegd op 14 september 2023
Inleiding:
Binnen de zorg zijn veel kleine organisaties actief. Denk aan ZZP-ers, eenmanszaken of kleine stichtingen. Ben jij werkzaam in een kleinere organisatie? Dan is het vinden van een opdrachtgevers altijd een uitdaging. En wel van belang om financieel gezond te zijn en bestaansrecht op te bouwen.
De volgende vragen zullen dan zeer herkenbaar zijn:- Hoe komen wij als kleine zorg organisaties, ZZP-ers in beeld bij verwijzers zoals specialisten, zorgverzekeraars, huisartsen e.d.?
- Hoe breng je duidelijk onder de aandacht dat we kwaliteit, expertise en ervaring te bieden hebben?
Wat komt er aan bod?
Na de webinar heb je de volgende kennis en vaardigheden opgedaan:
De deelnemer- Kan verwoorden welke mogelijkheden er zijn om beter in beeld te komen bij verwijzers;
- Heeft de verschillende stakeholders geanalyseerd en kan verwoorden hoe deze het beste benaderd kunnen worden;
- Heeft groepsgewijs een presentatie met impact gegeven en daarop feedback van een accountmanager sales gehad.
Gastsprekers:
Irma Mosselman (Opleider en trainer bij HAN VDO Gezondheid)
Tom Lugard (Accountmanager Sales bij Softline)Voor wie is het interessant:
De webinar is interessant voor cursisten die een opleiding bij HAN VDO volgen of gaan volgen, voor alle verpleegkundigen die zijn/haar eigen organisatie beter voor het voetlicht willen brengen bij opdrachtgevers of andere samenwerkingspartners in de zorg.Voorbereiding:
Voorafgaand aan de webinar is het belangrijk om onderstaand artikel te lezen:Beschrijf welke tip voor jouw organisatie zinvol zou zijn en heb deze bij de hand bij de webinar.
- Beschrijf welke vier stakeholders/verwijzers belangrijk zijn voor jullie organisatie. We maken er tijdens de webinar een keuze in.
Accreditatie:
Er wordt accreditatie aangevraagd voor 2 punten bij de V&VN. De volgende bronnen zijn van toepassing:Verhagen, P. ea. (2022). Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn. (2e editie). Bussum.
Stamsnijder, P. (2028). Purpose, het verhaal van de moraal. Van Duuren Management.
Kosten, aanmelding en accreditatie
Per webinar wordt een bijdrage van € 15,00 gevraagd. De betaling en aanmelding verloopt via de webshop van de HAN. Voor HAN-cursisten, HAN-medewerkers en HAN-studenten (3e en 4e jaars bachelorstudenten) is deelname gratis. Daarnaast wordt accreditatie aangevraagd per webinar. Wil je accreditatie? Vermeld dan je BIG-nummer.
Meld je aan
Let op: Uiterlijk 1 dag voorafgaand aan de webinar ontvang je een teamslink en overige informatie
Aanmelden niet meer mogelijk.
Aanmelden niet meer mogelijk.
Aanmelden niet meer mogelijk.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer informatie over het aanbod van onze webinars? Neem dan contact op met secretariaat.vdo-gezondheid@han.nl. Let op: Uiterlijk 1 dag voorafgaand aan de webinar ontvang je een teamslink.