Werkzame factoren van wijkaanpak bij psychische kwetsbaarheid van mensen
Om de aanpak ‘Een Welkome Wijk’ op te zetten in gemeenten binnen de regio Arnhem en Nijmegen, wordt goed samengewerkt met verschillende partners. Deze aanpak, ontwikkeld door Mind, bestaat uit bewustwordingsbijeenkomsten voor professionals, vrijwilligers en bewoners over omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid in de wijk. De HAN en het Trimbos-Instituut doen onderzoek naar de werkzame factoren van de aanpak. Op maandag 11 oktober deelden zij de eerste inzichten tijdens een regionale kennisdeelsessie.
Rond de 50 geïnteresseerden bezochten de bijeenkomst. Het was een divers gezelschap van praktijkprofessionals, ambtenaren, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, studenten en docenten.
De aanpak 'Welkome Wijk' is gericht op het tegengaan van stigmatisering in de wijk. De bewustwordingsbijeenkomsten worden door Mind in samenwerking met ambassadeurs uitgevoerd. De ambassadeurs zijn mensen die zelf ervaring hebben met psychische kwetsbaarheid. Na afloop van de 3 bewustwordingsbijeenkomsten worden lokale ambassadeurs en gespreksleiders getraind door Movisie. In 4 verschillende gemeenten wordt 'Welkome Wijk' uitgeprobeerd, dankzij een subsidie vanuit ZonMw. Het Trimbos-Instituut voert het onderzoek uit in de gemeenten Arnhem, Houten en Hoorn.
Leeratelier Betekenisvol contact in de wijk
In de regio Nijmegen doen de gemeenten Nijmegen, Heumen en Beuningen mee en voert de HAN het onderzoek uit. Dit onderzoek is onderdeel van het leeratelier Betekenisvol contact in de wijk, van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen.
Aan het eind van het project, rond de zomer van 2022, wordt een handreiking en training opgeleverd, zodat de aanpak in te zetten is in elke gemeente.
Doorbreken taboe rondom psychische kwetsbaarheid
De onderzoeken in Nijmegen en Arnhem zijn nog niet afgerond, maar geven al wel een eerste indruk van de ervaringen van de deelnemers. Door deelname aan de bewustwordingsbijeenkomsten zijn de deelnemers zich meer bewust van stigma, zowel van hun eigen vooroordelen als de betekenis van hun benadering voor iemand met een psychische kwetsbaarheid. Ze doorbreken het taboe en maken psychische kwetsbaarheid minder onbekend en vooral menselijker en persoonlijker.
De verhalen van de ervaringsdeskundigen vonden zij zinvol en interessant. Het gaf hen handvatten om zelf mee verder te kunnen gaan. Op 11 oktober zijn deze eerste inzichten uit de gemeenten gedeeld. De gemeenten leren hiermee ook van elkaars ervaringen. Daarnaast hebben de aanwezigen verbeterpunten voor het project besproken, zoals de duurzame uitrol in de wijken of de aanpak van werving van bewoners.
Verbetering van de aanpak
De aanwezigen bij de kennisdeelsessie op 11 oktober vonden het een meerwaarde om met elkaar in gesprek te gaan over de verbeterpunten. Het thema destigmatisering leeft zowel bij beleidsmakers als bij uitvoerders in de wijken. Met groot enthousiasme en betrokkenheid werd er in de subgroepen uitvoerig met elkaar van gedachten gewisseld. Ieder kon vanuit eigen ervaring en rol een bijdrage leveren aan de gesprekken. De uitkomsten van deze gesprekken zijn door de onderzoekers verzameld en worden weer gebruikt voor de verbetering van de aanpak ‘Een Welkome wijk’. Ook werden er wat afspraken gemaakt tussen verschillende organisaties om met elkaar dit thema verder op te pakken in de eigen werkwijk. Al met al een geslaagde kennissessie voor alle aanwezigen.
Tekst: Annica Brummel