HAN H2-event, met een feestelijk tintje

Op de campus in Arnhem, waar de halfjaarlijkse editie van het HAN H2-event plaatsvond, ontmoetten medewerkers van bedrijven, studenten, docenten en onderzoekers elkaar. Een moment om kennis uit te wisselen, te sparren en netwerken. Ook kregen 3 studenten het certificaat van de themaroute Waterstoftechniek uitgereikt.

groep eerste certificaat themaroute waterstoftechniek

Met de Themaroute Waterstoftechniek heeft de HAN een primeur in handen, zeker nu de verwachting is dat waterstof – als energiedrager – een belangrijke rol in de energietransitie gaat spelen. Studenten die een technische opleiding volgen kunnen met de themaroute tijdens hun studie werken aan verschillende waterstofvraagstukken. Zo raken zij in projecten, stages en afstudeeropdrachten bekend met de techniek. De eerste 3 studenten hebben de themaroute nu succesvol afgerond. 

Bedrijven kennis bieden van waterstof

Tijdens het H2-event vertelden de studenten over hun ervaringen bij bedrijven die zich oriënteren op waterstof. De samenwerking tussen deze 2 leidt vaak tot mooie oplossingen. Dat bleek ook uit het verhaal van Wilco Geutjes. Hij vertelde over zijn project bij Doeko, een bedrijf dat zich specialiseert in hightech productiegereedschappen. Wilco verkende de kansen en mogelijkheden op het gebied van waterstof. “Ik heb mijn kennis over waterstof kunnen inzetten”, vertelt hij. “Ik heb hen in het waterstofnetwerk kunnen introduceren en de mogelijkheden van waterstof geïnventariseerd. Alle innovaties bieden Doeko toekomstige kansen. Door zich daar nu al op te oriënteren, kunnen zij straks instappen en meegroeien in de waterstofmarkt”.

 

Een impressie

van de HAN H2-event presentaties

Studenten zijn enorm belangrijk

Op het event was er voor studenten ook de mogelijkheid met verschillende innovatieve bedrijven die met waterstof werken in gesprek te gaan. Zo ontwikkelt en produceert Nedstack brandstofcelstacks en systemen voor industrie, de maritieme sector en energiebehoefte op locatie, zoals bij festivals. Het bedrijf groeit op dit moment enorm hard. Robin Kok van Nedstack liet er geen gras over groeien. “Om dat vol te houden, is er ontzettende veel extra human capital nodig. Daarom zijn studenten zo enorm belangrijk.", laat hij na afloop weten. Andere aanwezige bedrijven waren onder meer Hyet en Hyster Yale.

Veel van elkaar leren

Robin hamert daarbij vooral op het belang van nieuwe initiatieven als Connectr Energy Innovation en het reeds bestaande HAN H2-lab. “Wij maken daar deel van uit en werken er graag samen. Op het IPKW hebben we een testlab en bieden we studenten stageopdrachten aan. Zij leren veel van onze expertise terwijl wij net zo goed veel aan hun kennis hebben. Dat moeten we intensiveren. We willen straks op Connectr bijvoorbeeld veel meer traineeships en samenwerkingen. Door de enorme groei van waterstof hebben we daar nu niet altijd tijd voor. Dat is jammer: je moet als bedrijf wel de goede begeleiding kunnen geven. Dat gaat zeker gebeuren: de behoefte aan goede studenten en technisch personeel is gewoon enorm.”

Uitreiking eerste certificaten themaroute waterstoftechniek. see seece. Academie Engineering en Automotive
De officiële uitreiking van het certificaat van de Themaroute Waterstoftechniek. Gefeliciteerd!

Geen diesel, maar water uit tractors

De uitreiking van de certificaten stond als afsluiter op het programma. De 3 studenten die hun certificaat deze dag ontvingen, deden dat uit handen van Frederik de Vries, namens de Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie (NWBA), en Jan Geurts van Kessel, namens SEECE. Daarmee kreeg het H2-event een extra feestelijk en bijzonder tintje mee.  

De NWBA is een van de partijen die de themaroute ondersteunt. Secretaris en bestuurslid Frederik de Vries nam voor de overhandiging het woord. Hij sprak over het belang van de themaroute. “Ik reed vanochtend op de A12, achter naar rook stinkende trekkers door de boerenprotesten. Toen dacht ik: die protesten zijn er straks heus ook nog wel. Dankzij studenten als jullie komt er dan echter water uit die trekkers in plaats van stinkende diesel. Jullie houden je bezig met een enorm belangrijke maatschappelijke opgave. Dat realiseer je je misschien niet als je met zoveel technische dingen bezig bent, maar er ligt een enorme last op jullie schouders. Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) trekt publiek en privaat bij elkaar: zij begrijpen hoe belangrijk human capital is in deze traditie. Daar zijn wij als NWBA heel erg trots op.”

De uitreiking

Tijd voor de ondertekening. Wilco Geutjes, Bas ter Horst en Wouter Bastiaansen zetten vol trots hun handtekening onder de allereerste certificaten. De 3 zijn blij dat ze voor de themaroute hebben gekozen. Wouter: “Vanuit mijn opleiding ben ik hier terecht gekomen. Daar waren we bezig met het ontwikkelen van de HAN Hydromotive, een waterstofauto. Dat vond ik zo leuk, dat mijn interesse is gegroeid. Ik wilde verder die kant uit.” Bas vult aan: “Voor mij geldt hetzelfde. Ik was altijd al bezig met waterstof, en wilde daar graag wat projecten mee doen. Toen kwam het bericht over deze themaroute en ik dacht: waarom niet? Het was hartstikke mooi om te doen.”

Sustainable Energy & Environment
 

Samen schoon

Het leefbaar houden van onze wereld vraagt om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat kan groot, maar ook klein – in onze regio. We werken samen aan alternatieve, schonere energiebronnen en een economie waarin we veel meer hergebruiken. Daarvoor is samenwerking nodig en dat is een kern van focus Sustainable Energy en Environment (SEE). Een grote, brede uitdaging die ons en de regio voorbereidt op een duurzame economie met toekomstbestendige professionals. 

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
jongen windmolen focus zwaartepunt HAN