H2 event in 'energiehoofdstad Arnhem': een feest van veelbelovende innovaties
Studenten, onderzoekers, docenten én praktijkprofessionals kwamen donderdag 26 januari samen op het H2 event bij de HAN. Ze bespraken ontwikkelingen op het gebied van waterstoftechniek, wisselden ideeën uit, legden nieuwe contacten en inspireerden elkaar. Studenten maakten daarbij net zo veel indruk als de andere aanwezigen. “Zij zijn de energieprofessionals van de toekomst.”
Enthousiast pratende mensen vullen de hal van het HAN Engineering en Automotive-gebouw. Onderzoekers, docenten en bedrijfsprofessionals maken zich in nette kleding klaar voor hun presentatie. Studenten zijn druk in de weer met het uitstallen van hun projecten op deze frisse donderdagochtend. Een groepje studenten in matchende blauwe jacks en polo’s van het ‘Hydromotive team’ valt meteen op.
‘Er gebeurt zo veel’
HAN-onderzoeker en medeorganisator Leo Polak kan het bij de opening van de dag niet vaak genoeg benadrukken. “Er gebeurt zo veel.” En inderdaad: de zaal zit vol met mensen die ieder op hun eigen manier bezig zijn met waterstofinnovaties.
Roel van de Pas van Nedstack schetst overtuigend de context, waarin waterstoftechnologie nu zo’n veelbelovende rol inneemt. Er is haast geboden met de klimaattransitie. We moeten minder CO2 uitstoten, naar een net-zero society toewerken én het is van belang dat we op Europees niveau onafhankelijk onze energie gaan produceren.
Energiehoofdstad Arnhem
Het zorgt voor een enorm momentum voor de ontwikkeling van waterstoftechnieken. Dat leidt ertoe dat gespecialiseerde bedrijven als Nedstack plots gevraagd worden om hun productie – in dit geval van waterstofbrandstofcellen – flink op te schalen. “De markt wordt wakker”, zegt Van de Pas. “En we worden nu allemaal voor een flinke uitdaging gesteld.”
Gelukkig wordt er aan alle kanten aan die uitdaging gewerkt. Precies dat wordt duidelijk tijdens het H2 event, dat niet zonder reden plaatsvindt in Arnhem. Van der Pas: “KEMA, TenneT, de eerste stad met bussen op waterstof. En dat zijn slechts een paar voorbeelden van waarom Arnhem een energiehoofdstad is.”
Feest van samenwerking
Op het H2 event ontmoeten praktijkprofessionals, studenten, onderzoekers en docenten elkaar op het thema waterstoftechniek. Het wordt georganiseerd door de Learning Community Waterstof, de Themaroute Waterstoftechniek en dit jaar voor het eerst ook het Kiemt Waterstofcluster, een netwerk van 30 bedrijven uit de regio die samenwerken op het gebied van waterstofinnovaties.
Projectleider Mariska Willems, kartrekker van het H2 event, is enthousiast. “Met, voor én door de HAN wordt het bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs met elkaar verbonden,” vertelt ze. “Deze dag is eigenlijk een soort viering van die samenwerking. Studenten laten zien wat ze het afgelopen semester op het gebied van waterstof hebben gedaan en ook voor bedrijven, scholen en overheidsorganisaties is dit een mooie kans om kennis te delen, contacten op te doen en talent te ontdekken.”
Nieuwe verbindingen
Dat doel wordt ruimschoots bereikt. Aan alle aanwezigen is te merken dat ze er met een reden zijn en dat ze er zin in hebben. HAN-onderzoeker Toin Peters is nauwelijks klaar met zijn verhaal over het project H2 Modus of hij krijgt al het verzoek van een deelnemer om te kijken of er samenwerking mogelijk is.
Voor het project gaat Peters met zijn collega’s en studenten de integratie van waterstofbrandstofcelsystemen voor allerlei toepassingen ontwikkelen. Inspiratie voor die toepassingen wordt natuurlijk uit het bedrijfsleven gehaald; er wordt nu al met meer dan 15 bedrijven intensief samengewerkt.
Hier staan de experts van de toekomst, de innovators van morgen. De generatie die ons naar een net-zero society moet gaan brengen."
Hoopvolle samenwerking
“De officiële goedkeuring van de subsidieaanvraag moet nog binnenkomen, maar de eerste studenten gaan morgen al van start”, vertelt Peters enthousiast. “We willen graag een vliegende start maken.” Hij deelt deze planning ook met een samenwerkingspartner die toevallig langs komt lopen en hem vrolijk begroet.
Die partner is Neha Roy, innovation leader bij de Hyster-Yale Group, een grote fabrikant van heftrucks en leverancier van reserve-onderdelen. “Het is heel belangrijk voor ons om hier aanwezig te zijn,” vertelt Roy. “Hyster-Yale staat bekend om innovatie en daar willen we in blijven vooroplopen.”
In haar presentatie heeft Roy verteld over waarom lithium-ion batterijen en waterstof-brandstofceltechnologie veelbelovende ontwikkelingen zijn richting een zero-emission toekomst voor het bedrijf. “Samenwerking met het onderwijs en de onderzoekswereld is daarin essentieel. Daarom doen we ook heel veel met studenten bij Hyster-Yale: theses, stages, studieprojecten, alles eigenlijk.”
Energieprofessionals van de toekomst
Niet alleen bij de HAN en binnen hbo-opleidingen is er aandacht voor waterstoftechnologie. Dat geldt net zo goed voor mbo-opleidingen. Roeland Hogt, Practor Automotive bij mbo-opleidinginstituut Noorderpoort, vertelt over zijn initiatief voor het ontwikkelen van mbo-keuzemodules op het gebied van waterstoftechniek. Wat regionaal begon, is inmiddels een plan dat binnen enkele jaren door het hele land moet worden uitgerold. “We moeten de energieprofessionals van de toekomst opleiden”, aldus Hogt.
Broeikas van waterstoftechniek
Waar ‘netwerken’ na afloop van een congres nog weleens plichtmatig kan aanvoelen, is dat op het H2 event niet het geval. De hal van Ruitenberglaan 29 is omgetoverd tot broeikas van mooie studentprojecten. Te midden van laboratoriumopstellingen, een hypermoderne racewagen van het Hydromotive team en andere speciaal voor waterstoftechniek ontwikkelde voertuigen verzamelen de deelnemers zich na een ochtend vol boeiende presentaties.
De HAN-studenten vertellen trots over hun projecten. En alle professionals uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid luisteren en kijken geboeid. Want zij weten: hier staan de experts van de toekomst, de innovators van morgen. De generatie die ons naar een net-zero society moet gaan brengen.