HAN als partner in onderzoek naar een veerkrachtig gezondheidszorgsysteem tijdens gezondheidscrises
Vanaf 1 januari 2024 gaat een nieuw project van start. Een consortium van onderzoekers uit zeven landen gaat nieuwe manieren ontwikkelen om de gezondheidszorg flexibeler en veerkrachtiger te maken tijdens pandemieën en andere noodsituaties op gezondheidsgebied. Het project wordt gefinancierd door het Horizon Europe programma.
Verstoring van de reguliere zorg door een pandemie
Tijdens de COVID-19 pandemie werd een groot deel van de reguliere gezondheidszorg in heel Europa aangepast, uitgesteld of zelfs stopgezet", zegt Aura Timen, hoogleraar eerstelijnsgezondheidszorg aan het Radboudumc in Nijmegen en coördinator van het nieuwe RAPIDE-project. Het hele spectrum van zorg werd verstoord, van electieve operaties tot chronische aandoeningen, kankerzorg en geestelijke gezondheid. Veel mensen kozen er ook voor om noodzakelijke reguliere zorg te vermijden en bezochten bijvoorbeeld niet hun huisarts of ziekenhuis, ondanks dat ze gezondheidsproblemen hadden.
Gevolgen voor patiënten en de gezondheidszorg
Het verstoren of onderbreken van reguliere zorg tijdens een pandemie of andere gezondheidsnoodsituatie kan langdurige gevolgen hebben voor patiënten en gezondheidszorgsystemen. Door te leren van onze ervaringen tijdens COVID-19 en voort te bouwen op onderzoek naar het optimaliseren en voorspellen van de gezondheidszorg, zal het nieuwe project flexibelere en beter aanpasbare manieren creëren en uitproberen om gezondheidszorg te verlenen. Een groter gebruik van gemeenschapszorg en wijkverpleging kan helpen om acute ziekenhuismiddelen beschikbaar te maken om crises aan te pakken; ze kunnen ook helpen om de efficiëntie van de gezondheidszorg in 'vredestijd' te verbeteren.
Patiëntenstromen
Onderdeel van dit onderzoek is het herstructureren van patiëntenstromen tijdens gezondheidscrises. Timen legt uit: "We onderzoeken of we zorg kunnen verplaatsen. Kunnen patiënten vaker thuis blijven? En zo ja, wat is daarvoor nodig? Deze verplaatsing zou kunnen bestaan uit hulpmiddelen die dichter bij de patiënt staan, zoals meer online afspraken of apps die trainingsprogramma's aanbieden en de voortgang direct rapporteren aan het ziekenhuis of de behandelend (basis)arts.
Proeftuinen
De onderzoeksresultaten, in de vorm van praktische, flexibele modellen voor zorgverlening tijdens gezondheidscrises, zullen worden getest in real-world settings die bekend staan als proeftuinen. Scenario's en zorgmodellen zullen worden onderzocht en beoordeeld in samenwerking met zorgverleners en patiënten, in ziekenhuizen en eerstelijnsgezondheidszorg, in vier verschillende Europese landen. Daarnaast wordt onderzocht hoe we dergelijke flexibele zorgmodellen kunnen aanpassen aan de gezondheidszorgsystemen van andere Europese landen.
RAPIDE
Het vierjarige project heet RAPIDE, wat staat voor Regular and Unplanned Care Adaptive Dashboard for Cross-border Emergencies. Het consortium bestaat uit instellingen, bedrijven en organisaties uit Slovenië, Noorwegen, Ierland, Italië, Malta en Estland, evenals het European Forum for Primary Care. Vanuit de HAN participeren lector Minke Nieuwboer en docent-onderzoeker Benjamin Wendt in dit consortium vanuit het Lectoraat Wijkverpleging.