Een slimme woning begrijpt de mens
Het ontbreekt in onze samenleving aan voldoende zorgpersoneel en mantelzorgers. Niets doen voor bijvoorbeeld dementerend ouderen is natuurlijk geen optie. Gelukkig kan technologie veel dingen makkelijker, beter en fijner maken, maar hoe houd je het menselijk?
Lector bij het HAN-lectoraat Architecture in Health, Masi Mohammadi, voert al jaren een zoektocht naar technologische oplossingen voor ‘empathisch wonen’ en een fysiek en sociaal veilige woonomgeving.
Empathische woning
Een slimme woning kan de rol van mantelzorgers deels overnemen. Daarom onderzoekt Masi de mogelijkheden van een empathische veilige woonomgeving. De hamvraag is: hoe kun je technologie vertalen naar de menselijke leefomgeving?
Geur van brood
Masi schetst: “Denk aan een alleenwonende met dementie die door de geur van brood eraan wordt herinnerd dat het tijd is om te ontbijten. Ook wandprojecties of oplichtende pijlen op de vloer die aangeven waar de keuken is, behoren tot de mogelijkheden.”
DEEL Academy
Masi zoekt als HAN-lector én als hoogleraar op de TU/e naar innovaties in de gebouwde omgeving. Om samen sterkt te staan, faciliteert het lectoraat het nationaal platform DEEL Academy (Dutch Empathic Environment Living Labs), dat zich richt op de mogelijkheden van Het Nieuwe Wonen. Binnen DEEL bundelen onderzoekers, corporaties, zorginstellingen en gemeenten hun krachten om impact te maken.
Ervaringen uitwisselen
Ook in Europees verband zoekt Masi de samenwerking. Als voorzitter van de Executive Board van Built 4Life, een bouwgerelateerde EU-commissie waaraan onderzoekers uit 14 landen deelnemen, ziet zij dat er tal van deeloplossingen zijn, maar niemand heeft het ei van Columbus nog gevonden. Masi: “Door te kijken wat wel en niet werkt en ervaringen uit te wisselen en samen projecten op te zetten, inspireren we elkaar en komen we steeds een stap verder.”
Lees het hele artikel over de woning als mantelzorger in het magazine Ruimte + Wonen