"Ik ben trots op wat we samen hebben neergezet!"
Tien jaar lang was ze kartrekker van het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening. Komende zomer zwaait Miranda Laurant de HAN gedag. Waarom vertrekt ze, en hoe gaat het nu verder met het lectoraat? In dit interview blikken we terug én vooruit.
Wat heeft geleid tot je besluit om te stoppen als lector?
"Om het kort samen te vatten: soms is het tijd voor iets nieuws. Ik heb ruim 28 jaar in de wetenschap gewerkt, waarvan de laatste elf jaar bij de HAN. Het lectoraat is in die tijd steeds verder gegroeid. Hartstikke mooi: het lectoraat stáát, het wordt gezien en erkend in de zorgpraktijk. Maar door deze groei is mijn eigen werk steeds verder van het echte onderzoek af komen te staan.
Als lector ben ik de verbindende spil en heb ik ook een vrij strategische positie. Dat ligt mij uiteindelijk minder, heb ik gemerkt. Mijn drijfveer zit juist op de inhoud. En ik wil het beste uit mensen halen – dat inspireert me, van daaruit wil ik bijdragen aan transformatie van de gezondheidszorg. Want zulke processen zijn vaak traag, en dat sluit niet altijd goed aan bij mijn tempo en ritme.
Drie jaar geleden ben ik al minder aan de HAN gaan werken, zodat ik een eigen coachingspraktijk kon opzetten. Dat bevalt zo goed, dat ik heb besloten om me na de zomer fulltime te gaan richten op deze praktijk.”
Je gaat dus heel wat anders doen! Vertel daar eens wat meer over?
“Ja, mijn focus verschuift: van transitie en transformatie in de gezondheidszorg als systeem, naar de transformatie van individuele mensen. Als coach richt ik me op zingeving – een belangrijke pijler voor positieve gezondheid – en op leiderschap nemen over je eigen leven. Veel mensen zijn zoekend: wie ben ik, wat wil ik? Ik nodig cliënten uit om hun lijf meer te gaan voelen en te volgen.
Toch is dit ook weer niet zó anders dan wat ik nu doe. Sommige ziekteklachten ontstaan doordat we niet goed naar ons lichaam luisteren, daarvan ben ik overtuigd. Je zou dus kunnen zeggen dat ik vanuit mijn nieuwe rol nog steeds bijdraag aan gezondheid en vitaliteit – maar dan meer preventief.”
Met welk gevoel laat je het lectoraat achter?
“Het voelt dubbel. We hebben natuurlijk tien jaar lang gebouwd aan een stevig team – en met resultaat! Ik ben trots op de producten die we hebben ontwikkeld. En ik begeleid een aantal senior onderzoekers en promovendi, die contacten ga ik ook zeker missen. Dus ja, ik laat echt iets moois achter… En tegelijkertijd heb ik natuurlijk veel zin in mijn nieuwe stap.”
Als je terugblikt, waar ben je dan het meest trots op?
“Ik ben op veel dingen trots, maar vooral op hoe we samen met professionals onderzoek doen en zo de praktijk verbeteren. We hebben bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de positionering van verpleegkundig specialisten en physician assistents. Dat heeft zich niet alleen vertaald in wetenschappelijke artikelen en promoties, maar ook in concrete handvatten en hulpmiddelen, zoals e-learnings en implementatieplannen.
Verder ben ik trots op de stappen die we hebben gezet op het gebied van gemeenschapszorg. Vanaf mijn eerste jaar als lector was ik daarmee bezig: steeds meer zorg vindt niet meer plaats in ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar thuis. Dat vraagt dat professionals én inwoners op een andere manier gaan werken en andere vaardigheden inzetten. Als lectoraat ontwikkelden we hiervoor onder andere een methode met praktische toolbox, zoals het 4V-model en de methode Wederzijds Begrip. Daarmee kan de praktijk nu aan de slag.”
Wie gaat jou opvolgen als lector?
“Daarover is de academie nog in beraad. Het gebeurt niet zo vaak dat een lector tussentijds vertrekt, dus het is belangrijk om goed te kijken wat op dit moment de beste stap is. Uiteraard wordt gezorgd voor een warme overdracht van lopende projecten. We kijken hiervoor eerst naar passende expertise binnen het onderzoeksteam van het lectoraat en zo nodig binnen andere teams in de academie. Wordt vervolgd dus!”
Afscheidsrede Miranda Laurant
Miranda neemt afscheid als HAN-lector tijdens het symposium ter ere van het 10-jarig jubileum van het lectoraat. Dat is getiteld: 'Samenwerken aan duurzame zorg. Toen, nu en in de toekomst.' Je bent van harte welkom!
Meer weten?
Neem contact op met het secretariaat van het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening via: Lectoraat.ozd@han.nl