Onderzoek naar slimme en gezonde woonomgeving

Tijdens het internationale Congres Smart Healthy Environments (SHE2024) is eind mei de vergrijzende en slimmer wordende samenleving flink onder de loep genomen. Hoe ziet het nieuwe wonen eruit in deze veranderende maatschappij?

Een groep bezoekers van SHE2024

Woningcorporaties, zorginstellingen, kennisinstellingen, lokale overheden, enkele bewoners en studenten bezochten 14, 15 en/of 16 mei het MECC in Maastricht om op zoek te gaan naar inspiratie en best practices die het woonplezier en welzijn verhogen voor met name ouderen. SHE2024 is een co-creatie van DEEL Academy samen met internationale en nationale  partners: een wetenschappelijke summit tijdens het eerste ICT&Health World Conference.

Het Nieuwe Wonen

Wonen is veelzijdig en complex en vormt de basis van talrijke wetenschappelijke onderzoeken. De eerste 2 dagen van het congres waren de internationale dagen die wetenschappelijk ingestoken waren. De derde dag was, naast een hybride Engelstalig programma, de Nederlandse dag waar vooral de livinglabs van de DEEL Academy centraal stonden.  

Goede voorbeelden

Lector bij het Lectoraat Architecture in Health, Masi Mohammadi, is voorzitter van SHE2024 en kijkt met veel voldoening terug op het congres. Het congres bleek enorm waardevol om informatie met elkaar uit te wisselen over innovatieve technologische en sociale aspecten van wonen met zorg en nieuwe woonvormen. Contacten zijn aangehaald en verder uitgebouwd, zowel nationaal en internationaal zijn er concrete plannen dit voor te zetten.

Masi vertelt: “Om de technologie in te bedden in de zorg, lijkt er minder overtuigingskracht nodig te zijn. Het gaat vooral om goede voorbeelden van hoe het moet, hoe het werkt en de impact die het heeft of kan hebben. Ook lijkt er steeds meer begrip en ondersteuning te zijn voor een meer integrate manier van doen. Bovendien wordt de leefstijl een enorm onderdeel van de nieuwe wetenschap en aanpak in de praktijk.”

Portret Masi Mohammadi

Interactieve workshops

Alle 3 de dagen stond de inhoud voorop en waren er tal van interactieve workshops waar gesprekken goed loskwamen. De onderwerpen waren divers. Denk aan hoe we om kunnen gaan met de digitalisering van de gezondheidszorg en zo kunnen ontwerpen dat er ook gebruik van wordt gemaakt door de doelgroep. Verder passeerden pakkende voorbeelden van extramuralisering de revue en was er aandacht voor de kracht van publieke en private partnerschappen. Er werd dieper ingegaan op conceptueel bouwen en de inrichting van de ruimte, maar ook de daadwerkelijke uitwerking ervan: het gebruik van deze ruimte. Ook bespraken de aanwezigen de impact van E-health en was de empathische aanpak om gezondheid te verbinden met mobiliteitsgedrag in de openbare ruimte onderwerp van gesprek tijdens SHE2024.
 

Dementievriendelijk bouwen

Anne de Boer, belangenbehartiger bij Alzheimer Nederland zag veel nieuwe en bekende gezichten tijdens SHE2024. “Het is goed om te ontdekken dat zoveel mensen zich vastbijten in het onderwerp ‘wonen voor kwetsbare mensen’. Hun aanwezigheid geeft aan dat ze de nieuwste ontwikkelingen willen volgen.” 

Samen met Anne van Grinsven, programmamanager Zorgzame Buurten bij Woonzorg Nederland verzorgde ze de workshop ‘Hoe bouwen wij dementievriendelijk?’.  Anne licht toe: “De gebouwde omgeving is van grote invloed op mensen met dementie. Daarom is het van belang dat we met z’n allen in de (ver)bouw dementievriendelijke keuzes maken zodat de omgeving benut kan worden om langer en zelfstandig in een eigen woning te kunnen blijven wonen.”

Portret Anne de Boer

Toolkit als handreiking voor ontwikkelaars

Alzheimer Nederland, Woonzorg Nederland en de TU Eindhoven hebben met input van projecten als Geclusterd wonen en Bouwen aan zelf- en samenredzaamheid van het HAN-Lectoraat Architecture in Health de handen ineengeslagen om een dementievriendelijke toolkit te ontwikkelen. Anne: “Het is een handreiking die zich specifiek richt op ontwikkelaars, complexbeheerders en bewoners die betrokken zijn bij de verschillende fasen van het bouw-, onderhouds- en transformatieproces.”

Om de technologie in te bedden in de zorg, lijkt er minder overtuigingskracht nodig te zijn. Het gaat vooral om goede voorbeelden van hoe het moet, hoe het werkt en de impact die het heeft of kan hebben.”

In de huid van de doelgroep

Een dame van Stadsdorp Amsterdam was de laatste dag van het congres aanwezig in de rol van burger en tipte de aanwezigen treffend: “Of je hier nu bent als onderzoeker, architect of zorgaanbieder, bekijk dit alles eens vanuit de rol van bewoner. Bijvoorbeeld als mantelzorger of als toekomstig dementie cliënt.”
Klinkt logisch, maar een eyeopener op dat moment. Voor wie zich écht wilde inleven, kroop in een ouderdomspak of maakte gebruik van de AI-tool om zijn of haar ideeën over een slimme en gezonde woonomgeving in beeld om te zetten.

​Transformatie in wonen en zorg

Behalve in de drukbezochte workshops zat er ook flink energie in de keynotes. De dagen werden opgefleurd met papersessies en posters van de livinglabs. Ook hier ontstonden mooie gesprekken. Tijdens paneldiscussies kregen bestuurders van zorginstelling, woningcorporaties, beleidsmakers en burgers uitgebreid de kans om de voorgang, obstakels en bevindingen van de transformatie die ons te wachten staat op het gebied van wonen en zorg te bespreken.

Meer over het Nieuwe Wonen

Wil je meer weten over het Nieuwe Wonen? Neem dan contact op met DEEL Academy.