Herkenning en diagnose van ondervoeding bij mensen met overgewicht of obesitas

Hoe kunnen we ondervoeding bij mensen met overgewicht of obesitas effectief herkennen en diagnosticeren, gezien de ongeschiktheid van huidige screeningsinstrumenten zoals de GLIM-criteria?

Logo Scoop project: Screening op Ondervoeding en Obestitas bij Patiënten.

Er is een nieuwe publicatie beschikbaar over de uitdagingen bij het herkennen en diagnosticeren van ondervoeding bij mensen met overgewicht of obesitas.

Ondervoeding

Ondervoeding wordt vaak geassocieerd met een laag gewicht, maar kan ook voorkomen bij personen met overgewicht of obesitas. Dit maakt de herkenning en diagnose extra complex, omdat deze groep andere fysieke kenmerken heeft en de gebruikelijke afkappunten, zoals ongewenst gewichtsverlies of lage voedingsinname, mogelijk anders geïnterpreteerd moeten worden.

Screeningsinstrumenten

De publicatie concludeert dat de huidige screeningsinstrumenten en diagnostische tools voor ondervoeding, zoals de GLIM-criteria, niet geschikt zijn voor personen met overgewicht of obesitas. Dit onderstreept de dringende behoefte aan aangepaste screeningsinstrumenten en diagnostische criteria. Deze aanpassingen zijn essentieel om ondervoeding in deze specifieke groep tijdig te herkennen en effectief te behandelen.

Herkenning en behandeling

Deze bevindingen zijn van groot belang voor professionals in de diëtetiek en gezondheidszorg, omdat ze wijzen op een gebrek in de huidige praktijk en de noodzaak voor verdere ontwikkeling en onderzoek op dit gebied. We hopen dat deze publicatie bijdraagt aan een betere herkenning en behandeling van ondervoeding bij mensen met overgewicht of obesitas, en zo hun algehele gezondheid en welzijn verbetert.
 

Scoop

De publicatie is onderdeel van het ‘SCOOP' project. SCreening op Ondervoeding en Obesitas bij Patiënten met COVID-19 en andere ziekten. Het project richt zich op ondervoeding en de kenmerken die gepaard gaan met ondervoeding bij overgewicht en obesitas.

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

eten