Nieuwe technologie als cruciaal ingrediënt voor de energietransitie

Zonder slimme technologie geen energietransitie. Hoe kunnen bedrijven bijvoorbeeld lokale energiesystemen opzetten? En hoe maak je de laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer toekomstbestendig? Met dat soort vragen houden samenwerkende partijen zich bezig binnen het cluster Transitie in Technologie van SEECE.

Marieke, Rens en Rutger

Gezamenlijk decentrale energiesystemen opzetten

“In feite zitten we met de energietransitie in een heleboel transities, technologie is één van de onderdelen,” stelt Marieke Butterhoff. Maar dan wel een onderdeel dat overal door verweven zit. Butterhoff ondervindt dat aan den lijve als procesregisseur van 2 Smart Energy Hubs, waaronder het haven-bedrijventerrein TPN West in Nijmegen. In zulke hubs zetten bedrijven gezamenlijk decentrale energiesystemen op waarin ze energie opwekken, opslaan en onderling verdelen.

4,3 miljoen laadpunten nodig

Ook op het vlak van elektrisch vervoer is een prangende vraag hoe je vraag en aanbod van energie op elkaar afstemt. “Als je kijkt naar personenvervoer verwachten wij dat we in 2044 zo’n 10 miljoen elektrische auto’s hebben en 4,3 miljoen laadpunten nodig hebben,” zegt Rutger de Croon, manager martkontwikkeling bij ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum gespecialiseerd in slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen. Daar komt ander vervoer, zoals bussen en vrachtwagens, nog bovenop.

 

 

 

Marieke Butterhoff en Rutger Croon

Podcast 10 jaar SEECE. Opnames Transitie in Technologie. Marieke Butterhoff en Rens de Croon

Mobiliteitshubs

Om netcongestie tegen te gaan, is investering in innovatieve technologie hard nodig. Op het vlak van vervoer kun je denken aan ‘mobiliteitshubs’, vergelijkbaar met de Smart Energy Hubs waar Butterhofff aan werkt. Een busmaatschappij kan elektrische bussen bijvoorbeeld ’s nachts opladen via de capaciteit van het naastgelegen afvalbedrijf dat vooral overdag energie gebruikt. Zulke initiatieven zijn er lokaal al, vertelt De Croon: nu is het een kwestie van opschalen. Ook ‘bidirectioneel laden’ kan in de toekomst uitkomst bieden. Dat houdt in dat je de batterij van een stilstaande auto, bus of vrachtwagen ontlaadt op het elektriciteitsnet op het moment dat er weinig capaciteit is.

Energieopslagsystemen

Een ander voorbeeld van een vernieuwend energieproject, waar we in de podcast bij langsgaan, is De Open Hofkerk. In deze voormalige kerk in Wolfheze zijn appartementen voorzien van allerlei energieopslagsystemen, net als nabijgelegen woningen. Pieter Pfeiffer, projectleider van dat energiesysteem, legt uit dat ze overtollige stroom uit zonnepanelen kunnen opslaan in warmte, een batterij én als waterstof. De HAN werkt aan verbetering van het energiemanagementsysteem, de software die alle apparatuur efficiënt moet aansturen.

Project Open Hofkerk Wolfheze met Patricia Boogaard en Pieter Pfeiffer.
SEECE, SEE, Lectoraat Balanced Energy Systems, Academie Engineering en Automotive, Smart Energy Hub

Goede afspraken maken

Die integratie van allerlei soorten technologie in één systeem is een van de hobbels op weg naar een duurzaam energiesysteem. Daar kom je alleen overheen door goede samenwerking, iets waar SEECE als verbindende partij een belangrijke rol in speelt. Daarnaast moeten de verschillende partijen goede afspraken met elkaar maken. De Croon geeft een voorbeeld: “Wat gebeurt er op een bedrijventerrein als iemand eruit stapt of failliet is? Hoe ga je daarmee om?”

Koppeling onderwijs en praktijk

Een andere uitdaging is om voldoende mankracht te vinden voor de transitie in technologie? Butterhoff en De Croon zijn het erover eens dat een sterke koppeling tussen onderwijs en praktijk daarin kan helpen. Zowel bij ELaadNL als bij de Smart Energy Hub van TPN West zijn studenten en onderzoekers van de HAN actief. Ideaal, want écht begrijpen waar de technologietransitie over gaat leer je niet uit boeken, denkt De Croon. “Daarvoor moet je met je voeten in de klei staan, bij wijze van spreken.”

Besluister de hele podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek tussen Marieke Butterhoff en Rutger de Croon? Luister nu naar de podcast via Spotify, Apple Podcasts of een andere podcastapp.