Gedeputeerden Provincie Gelderland bezoeken HAN Engineering en Automotive

Op vrijdag 14 juni waren Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg, gedeputeerden bij de Provincie Gelderland, op werkbezoek bij de HAN. Zij werden rondgeleid door de directeur en onderzoekers van zowel de HAN Academie Engineering Automotive als HAN Academie IT en Mediadesign. Op die wijze zijn ze meegenomen in een wereld van mogelijkheden en oplossingen: van kernenergie, data en overheid, mobiliteit tot aan netcongestie.

Op vrijdag 14 juni 2024 waren Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg, gedeputeerden bij de Provincie Gelderland, op werkbezoek bij de HAN. Zij werden rondgeleid bij de Academie Engineering en Automotive en meegenomen in de wereld van kernenergie, data en overheid, mobiliteit en netcongestie.

Smart Grid Demo Table

Met behulp van de Smart Grid Demo Table (video) en de HAN W@TTS simulator van Lucas Nulle, legden Hans Meerman docent-onderzoeker bij het Lectoraat Balanced Energy Systems en Patricia Boogaard, projectleider bij SEECE, de werking van ons elektriciteitsnet uit en konden ze demonstreren hoe netcongestie werkt.

Gedeputeerden Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg kwamen met de suggestie om eens met de Smart Grid Table een bezoek aan Den Haag te brengen om zo betrokken politici helder uit te leggen waar de problematiek vandaan komt en wat de oplossingsrichtingen zijn richting het energiesysteem van de toekomst.

Hans Meersman gaf aan dat de keuzes die er gemaakt gaan worden met betrekking tot de warmtetransitie van grote invloed zijn op de haalbaarheid van een zo duurzaam mogelijk elektrisch energiesysteem in Nederland. Daarnaast werd er gesproken over de verschillende business cases en de total cost of ownership van regelbaar vermogen in de vorm van kernenergie, aardgas en waterstof, gerelateerd aan het aantal uren dat er regelbaar vermogen nodig is in een jaar.

Op vrijdag 14 juni 2024 waren Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg, gedeputeerden bij de Provincie Gelderland, op werkbezoek bij de HAN. Zij werden rondgeleid bij de Academie Engineering en Automotive en meegenomen in de wereld van kernenergie, data en overheid, mobiliteit en netcongestie.
Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg, gedeputeerden bij de Provincie Gelderland, op werkbezoek bij HAN Engineering en Automotive (fotografie: Erik Rijpstra)

Kernenergie

In de lezing over kernenergie van Frank Karelse (coördinator hbo-thematafel Energietransitie en Circulariteit) kwam naar voren dat de ontwikkeling van opleidingen en scholing nodig is voor de bouw van kerncentrales. Dat is namelijk vrijwel geheel verdwenen uit Nederland.

De HAN is hiervoor aangesloten bij het nationale programma dat hiernaar streeft. De provincie Gelderland streeft naar de bouw van 2 Small Modular Reactors (SMR) op een termijn van 8 jaar. Discussiepunt is of je die centrales gebruikt voor leveringszekerheid in een elektriciteitsmarkt die fluctueert door de zon en wind, of om minder windmolens te hoeven plaatsen, aangezien die op weerstand stuiten bij de bevolking.

Op vrijdag 14 juni 2024 waren Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg, gedeputeerden bij de Provincie Gelderland, op werkbezoek bij HAN Engineering en Automotive zich laten praten over de energieproblematiek. Met een presentatie van lector Erwin Folmer.
Erwin Folmer, lector bij de Academie IT en Mediadesign geeft zijn visie over de kracht van dataverzameling met AI

Data en overheid

Erwin Folmer, lector bij de Academie IT en Mediadesign, heeft de gedeputeerden laten zien wat de kracht is van data en de vele mogelijkheden die Data Science en AI in de context van de overheid ons geven. De HAN geeft hier invulling aan door o.a. het nieuwe Lectoraat Applied Data Science en AI (ADSAI). Ook onderzoek ontwikkelingen zoals Knowledge Graphs, de start van een Datalab, de succesvolle MADS-opleiding en de Masterclasses die in november 2024 starten kwamen aan bod. Met de gedeputeerden is vervolgens naar toepassingsmogelijkheden bijvoorbeeld rond mobiliteit (verkeersproblematiek) en energie besproken.

Op vrijdag 14 juni 2024 waren Ans Mol – van de Camp en Klaas Ruitenberg, gedeputeerden bij de Provincie Gelderland, op werkbezoek bij HAN Engineering en Automotive zich laten praten over de energieproblematiek. Onder meer een presentatie van academiedirecteur Gerrit Averesch.
Presentatie van academiedirecteur Gerrit Averesch over de Academie Engineering en Automotive

Bron: HAN
Fotografie: Erik Rijpstra