Lectoraat OZD bestaat 10 jaar en is nog lang niet klaar met onderzoek!

Op 13 juni 2024 vond het symposium 'Samenwerken aan duurzame zorg. Toen, nu en in de toekomst' plaats, ter ere van het 10-jarig jubileum van het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening van de HAN. Dit evenement markeerde tevens het afscheid van HAN-lector Miranda Laurant en associate lector Anneke van Vught.

Het College van Bestuur en de Academiedirecteur nemen afscheid van de lector en associate lector van het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening.

Mijlpalen

Academiedirecteur Christine de Vries opende het symposium met een inspirerende toespraak, waarin zij de belangrijkste mijlpalen van het lectoraat en de impact op de zorgsector benadrukte. De Vries benadrukte hoezeer lector Miranda Laurant en associate lector Anneke van Vught hun stempel hebben gezet op praktijkgericht onderzoek binnen de gezondheidszorg. Beiden zijn landelijk gewaardeerde onderzoekers en hebben bijgedragen aan oplossingen voor transitievraagstukken in de zorg. Voorbeelden van de kennisproducten van het lectoraat zijn te vinden op han.nl 

Ook na 10 jaar onderzoek is passende zorg onverminderd actueel.

Netwerkzorg

Hierna was het woord aan Pauline Terwijn. Zij is voorzitter van het Platform MooiMaasvallei en sprak over de succesvolle samenwerking in de regio's Noord-Limburg en het Land van Cuijk. Daar werken zorg- en welzijnspartijen samen om cliënten sneller bij de juiste professionele of informele ondersteuning te brengen en zwaardere zorg te voorkomen. Ook sprak Terwijn over de positieve gezondheidsbenadering. Hierbij staat niet de aandoening of beperking centraal, maar de mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Dit leidt tot een meer persoonsgerichte zorgverlening, met het accent op mogelijkheden.

Werksessies

Na deze inspirerende keynote volgden werksessies waarin deelnemers innovatieve oplossingen en samenwerkingsmodellen in de gezondheidszorg, tussen professional én met inwoners, konden verkennen. Deze interactieve sessies boden waardevolle inzichten en bevorderden kennisuitwisseling. 

Gezondheid is niet alleen het domein van de gezondheidszorg. Het is van ons allemaal!

Afscheid

Eén van de hoogtepunten van de middag was de afscheidsrede van Miranda Laurant. Ze reflecteerde op haar 10 jaar als lector en de ontwikkelingen binnen het lectoraat. Haar toespraak werd gekenmerkt door dankbaarheid en hoop voor de toekomst. Anders organiseren, vraagt om collectief leiderschap: anders voelen, denken en doen. Gezondheid vraagt een ander perspectief, niet alleen van de gezondheidszorg maar ook daarbuiten. Laurant benadrukte de noodzaak van blijvende innovatie en samenwerking om duurzame zorg te realiseren. Ook Anneke van Vught, associate lector, deelde haar trots op 15 jaar HAN, een organisatie die kansen en mogelijkheden heeft gegeven om zich te ontwikkelen. Ook zij verlaat de HAN met gemengde gevoelens om een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Continuering

Na het vertrek van Anneke en Miranda is er goed nieuws: het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening (OZD) wordt voortgezet! De academie Gezondheid en Vitaliteit  gaat op zoek naar een nieuwe lector om de huidige koers te continueren. In de tussentijd nemen senior onderzoekers Noortje van Duijnhoven en Geert Rutten de honneurs waar. Zij zijn bereikbaar via het secretariaat: Lectoraat.ozd@han.nl. Daarmee ziet de toekomst van het lectoraat OZD er rooskleurig uit.