Menno Herkes: "Mens blijft onmisbare schakel tussen digital twin en productieomgeving"

In de minor van de opleiding Bedrijfskunde en bij het Lectoraat Smart Business werken hbo-studenten in tweetallen aan de oplossing van smart-problemen uit het bedrijfsleven. De resultaten zijn op 18 juni op de projectenmarkt van het seminar ‘Bedrijfskunde Innoveert' in de Meshallen in Wijchen gepresenteerd. Dit is het afsluitend event voor de minor Smart Industry. HAN-onderzoeker Menno Herkes verzorgde een zeer leerzame lezing over Digital Twins.

Vrouwelijke engineer met laoptop in chemische fabriek

Digital Twin voor optimalere planning

Menno Herkes presenteerde de mogelijkheden en onmogelijkheden van het gebruik van Digital Twins in productiebedrijven. De lezing was gebaseerd op de kennis die we binnen het Lectoraat Lean & World Class Performance hebben opgedaan met onderzoeken waarbij wij planning- en controlprocessen onder de loep nemen.

Met een digital twin bootsen we de voortgang van de productie na en kunnen zo een optimalere planning maken en real time inspelen op wijzigingen. Dat het niet eenvoudig is legde Menno uit aan de hand van praktijkvoorbeelden: de uitkomst van een nieuwe planning gemaakt met bijvoorbeeld Artificial Intelligence kan nog niet direct worden overgenomen, zonder dat de planner of operations manager met gezond verstand naar de uitkomst kijkt.

Uitzonderingen die de twin niet ziet (kan zien) zijn voorbeelden waarbij een twin wel een richting kan geven, maar nooit alle details goed heeft. Weet een digital twin dat een heftruck stil staat met een lekke band? De operator weet dit wel en kan hierop reageren. Weet de twin dat vanmiddag om half twee een klant een order gaat geven? De verkoop weet dit wel en kan hierop reageren. Enzovoort.

Mens blijft onmisbare schakel tussen digital twin en werkelijke productieomgeving

Het goed aansluiten van de mens en het digital twin systeem of eigenlijk de goede samenwerking tussen beiden, blijft een uitdaging. Menno legde uit dat kennis van het proces én de werking van het digital twin systeem cruciaal zijn voor mensen om hun beslissingen op te baseren. Als je niet weet hoe je de uitkomst van de twin moet inschatten, kan je ook niet weten of je deze uitkomst moet doorvoeren. En kennis van processen en de werking van de twin ontwikkelen en behouden in een bedrijf is niet zo eenvoudig. Dit is onderdeel van ons verdere onderzoek.

Samenwerking HAN-lectoraten

Het HAN-lectoraat Smart Business werkt ook aan de ontwikkeling van digitalisering van productie. Door samen te werken komen we als HAN-lectoraten tot nog betere onderzoeksresultaten. Het brengt ons onderzoek rond gezamenlijke kennis over het gebruik van digital twinning, AI, Robotica en additief manufacturing verder.

Meer informatie

Wil je meer weten over ons lectoraat of ons onderzoek? Bekijk dan deze website.

Voor meer informatie over het onderzoek en deelname aan toekomstig onderzoek, neem je contact op met:

Menno Herkes, onderzoeker
Menno.Herkes@han.nl

Portretfoto Menno Herkes