Slotbijeenkomst 'meerwaarde van leefpatroonmonitoring'

Dinsdag 18 juni was de slotbijeenkomst van het onderzoek naar de Meerwaarde van Leefpatroonmonitoring. In dit praktijkgericht onderzoek werkte het HAN Lectoraat Technologie voor Gezondheid 3 jaar intensief samen met wijkteams van ZZG zorggroep en vertegenwoordigers van het doelgroeppanel van Netwerk 100 (onderdeel van NOEL).

Sfeerimpressie van de slotbijeenkomst.

Terugblik

Tijdens deze middag werden de voorlopige resultaten uit het onderzoek afgewisseld met ervaringsverhalen van een cliënt, een mantelzorger en de wijkteams. Hierbij kwamen zowel de successen als de belemmeringen aan bod. 

Leefpatroonmonitoring

Leefpatroonmonitoring kan voor cliënten een waardevolle interventie zijn om veilig thuis te blijven wonen, terwijl mantelzorgers op afstand inzicht krijgen in het leefpatroon van hun naaste. Dit geeft mantelzorgers rust, wetende dat hun naaste bezig is met dagelijkse activiteiten. Bovendien kunnen mantelzorgers zo meer betrokken raken bij de zorg, wat kan leiden tot een andere verdeling van mantelzorgtaken binnen het netwerk van de cliënt. Voor (wijk)verpleegkundigen biedt leefpatroonmonitoring, naast hun klinische blik, inzicht in de (on)mogelijkheden van de cliënt, waardoor de zorg beter kan worden afgestemd op de individuele zorgvraag.

Constructief gesprek

Deze slotbijeenkomst gaf ook gelegenheid tot een constructief gesprek tussen de verschillende stakeholders, waarbij er begrip was voor elkaars rol en de noodzaak om samen te werken. Zo werd er gesproken over intensivering van het huisarts-wijkverpleegkundig overleg, om na te gaan welke cliënten in de wijk geschikt zijn voor Leefpatroonmonitoring.  De programmaleider NEO huisartsenzorg reikte aan om dit mee te nemen naar het huisartsenoverleg. Ook kregen gemeentelijke vertegenwoordigers waardevolle inzichten voor het inzetten van (zorg)technologie bij burgers.

Toekomstperspectief

In het tweede deel van de bijeenkomst werd het toekomstperspectief in de zorg besproken. Vilans, kennispartner voor de langdurige zorg, nam de aanwezigen in vogelvlucht mee door belangrijke ontwikkelingen op zorgtechnologisch gebied. In de daaropvolgende rondetafeldiscussie voerde een panel van experts met de aanwezigen interessante discussies aan de hand van 4 stellingen over onder andere de adoptie en bekostiging van zorgtechnologie in de zorg. 

Wat is leefpatroonmonitoring?

Leefpatroonmonitoring is een zorgtechnologie die o.a. in de eerstelijnszorg wordt ingezet. Met Leefpatroonmonitoring krijg je aan de hand van de in huis aangebrachte bewegingssensoren inzicht in beweegactiviteiten (leefpatroon) van de client thuis. De sensoren worden op verschillend plekken in huis aangebracht. Doordat deze sensoren in huis met elkaar samenwerken, ontstaat na het aanbrengen daarvan na 2 weken het activiteitenpatroon van de cliënt. Dit is zichtbaar voor de personen die zorgdragen voor de cliënt: de mantelzorger en de (wijk)verpleegkundige van het wijkteam. 

Onderzoek naar de Meerwaarde van Leefpatroonmonitoring.

Tot nu toe werd Leefpatroonmonitoring in de wijk ingezet bij cliënten met dementie. In dit praktijkgericht onderzoek willen we inzicht krijgen in de meerwaarde van Leefpatroonmonitoring voor zelfstandig alleen wonende kwetsbare ouderen met multimorbiditeit en multiproblematiek met een meervoudige hulpvraag.

Subsidie

Het onderzoek naar de meerwaarde van Leefpatroonmonitoring werd mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw.

Meer weten?