Eerste Professional Doctorate (PD) toegekend in Gezondheid & Welzijn
Met trots kondigen we aan dat docent en onderzoeker Anke van Erp als eerste binnen het domein Gezondheid en Welzijn aan de HAN gaat starten met een Professional Doctorate (PD)-traject. Dit traject laat een belangrijke stap zien in de verdere ontwikkeling van onderzoek en innovatie binnen het hbo.
Verandering in de praktijk
Anke van Erp werkt als docent bij de opleiding Fysiotherapie. Onlangs is zij begonnen als onderzoeker bij het lectoraat Neurorevalidatie - Eigen Regie en Participatie. “Het is een grote eer en een geweldige kans om dit PD-traject te mogen volgen. Het is belangrijk dat deze PD-trajecten bestaan om zo op het snijvlak van gezondheid en welzijn en over de domeinen heen impact te maken. Het project is echt gericht op veranderingen in de praktijk, en dat lijkt me erg interessant om via een PD-traject aandacht en tijd voor te hebben."
Meer doen met het netwerk zorgt voor meedoen na NAH
Het onderzoek dat Anke zal uitvoeren heeft de titel: Meer doen met het netwerk zorgt voor meedoen na NAH. Het doel is om de zorg en welzijn voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) in de regio Nijmegen te verbeteren. "Het NAH-netwerk Nijmegen, bestaande uit professionals uit het zorg- en welzijnsdomein, wil de zorg verbeteren zodat mensen met NAH hun eigen regie en maatschappelijke participatie kunnen vergroten. Dit vergt samenwerking tussen verschillende instellingen, professionals en mensen met NAH in deze regio. Ik heb vijf jaar de tijd om deze veranderingen te begeleiden, vertelt Anke."
Projectdoelstellingen
Het project bestaat uit drie deelgebieden:
- Verbetering van de samenwerking binnen het NAH-netwerk
- Ontwikkeling van een product dat de communicatie verbetert voor zowel professionals als mensen met NAH
- Ontwikkeling van een product dat de informatievoorziening verbetert voor zowel professionals als mensen met NAH.
"Uiteindelijk hopen we dat dit project positieve veranderingen voor het netwerk oplevert, maar het belangrijkste is dat de persoon met NAH hier iets van merkt."
Uitdagingen
"Ons zorgsysteem staat voor vele uitdagingen en dit PD-traject adresseert een vraag die uit het NAH-netwerk zelf komt. Er is een duidelijke behoefte aan verandering. We hopen dat dit project positieve veranderingen voor het netwerk oplevert, maar het belangrijkste vind ik natuurlijk dat de cliënt hier iets gaat merken. Daar zit dan ook mijn motivatie en drive."
Impact
"Voor mij persoonlijk betekent dit een nieuwe uitdaging. Ik kijk ernaar uit om met al deze professionals en mensen met NAH samen te werken en van hen te leren. Professioneel gezien biedt dit traject een geweldige kans om een betekenisvolle impact te maken."
Erkenning en accreditatie
Dit PD-traject maakt deel uit van een pilotprogramma, wat betekent dat er nog aanpassingen kunnen worden gemaakt gedurende het proces. Anke: "Hoewel er op dit moment nog geen officiële titel aan verbonden is zoals bij een PhD, is de belangrijkste erkenning voor mij dat het vraagstuk van het netwerk als belangrijk en interessant wordt erkend. Ik ben trots dat we dit als HAN mogen doen om regionaal impact te maken en ben dan ook blij dat ik word begeleid door 2 lectoraten van de HAN namelijk; het lectoraat Neurorevalidatie – Eigen Regie en Participatie en het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening."
Anke's toewijding en visie beloven veel goeds voor de toekomst van de zorg en welzijn in de regio Nijmegen. We wensen haar veel succes met dit belangrijke onderzoek!