Succesvol 4e Learning Lab: Focus op Energiearmoede in Rurale Gemeenschappen

Op 1 juli vond bij Goed Wonen Gemert het 4e Learning Lab van het NWO KIC project Just Prepare plaats. Het thema van de middag was energiearmoede en de wijze waarop je vanuit een rurale gemeenschap daaraan zou kunnen werken.

Foto van opgestoken handen voor factsheet inz. project Gemeente Venlo t.b.v. de minor Circulaire Economie - Circulaire Oogst 11

"We zaten aan het maximaal aantal deelnemers, een mix van onderzoekers, professionals in de energietransitie, bewoners en lokale organisaties, en er was zelfs een wachtlijst!"

Joke Abbring, bestuurder van Goed Wonen Gemert, opende de bijeenkomst gevolgd door een presentatie van Mirjam Verspeek en Frans van Kessel van Gemeente Gemert-Bakel die hun energiearmoede aanpak uit de doeken deden. Vervolgens nam Karin Landsbergen van het lectoraat Sociale Duurzame Praktijken aan de HAN ons mee in de bevindingen van een literatuuronderzoek over energiearmoede-interventies.

sociale duurzame praktijken, afbeelding werkvorm learning lab
Een werkvorm tijdens het Learning Lab bij Goed Wonen Gemert

Deelnemers gingen met elkaar in gesprek om perspectieven en denkbeelden uit te wisselen over energiearmoede. Bijzonder was dat ze dat niet deden vanuit beleids- of professioneel perspectief, maar vanuit het perspectief van bewoners met behulp van een empathy-mapping werkvorm. Het doel was namelijk om meer gevoel te krijgen wat het betekent om al dan niet het risico te lopen om in energiearmoede terecht te komen of daar al mee te kampen te hebben. De casusbeschrijvingen in de werkvorm waren dan ook geïnspireerd op observaties uit het onderzoek in de lokale situatie in Gemert. Dit leidde tot mooie gesprekken onder andere door de deelname van energiecoaches die deze konden verrijken met glimpen van de lokale praktijk.

Dit Learning Lab liet eens te meer zien wat het nut is van het creëren van tijd en ruimte om met elkaar te begrijpen hoe energie eigenlijk  wordt gezien door gewone mensen in hun dagelijkse levens. Dit kan mede dienen om een meerdimensionaal perspectief te krijgen op de consequenties van de energietransitie bij bewoners, gemeenten en woningcorporaties. Een van de aanwezigen verwoordde het na afloop als volgt: “het is allemaal nog veel complexer dan we dachten…”