HAN Automotive ontwikkelt slimme oplossingen voor duurzamere politievoertuigen

Studenten van HAN Automotive hebben in opdracht van Politie Nederland baanbrekend onderzoek verricht naar het gebruik van èn het voorkomen van schade aan politievoertuigen. Door toegepaste feiten, statistieken en relevante data kunnen politieorganisaties in de toekomst betere beslissingen maken over de aanschaf en het onderhoud van hun wagenpark.

Politieauto op wegdeksimulator in het lab van Academie Engineering en Automotive van de HAN

Levensduur politievoertuigen

In het semester 6-project ‘Preventing Damage to Police Vehicles’ hebben Automotive-studenten slimme oplossingen bedacht om de levensduur en efficiëntie van politievoertuigen te verlengen. Door middel van geavanceerde simulaties en praktijktests hebben ze inzicht gekregen in de specifieke uitdagingen waar politievoertuigen mee te maken krijgen.

Want politievoertuigen worden intensief gebruikt. De politie surveilleert ermee op snelwegen, handelt er verkeersongevallen mee af en voert er bijvoorbeeld achtervolgingen, spoedtransporten, verkeerscontroles mee uit. Onder alle omstandigheden moet het voertuig voldoen aan de zware taken die de inzet vereist. Dat daarbij schade ontstaat, is in sommige gevallen helaas onvermijdelijk.

Studenten van HAN Automotive hebben in samenwerking met Politie Nederland baanbrekend onderzoek gedaan naar het gedrag van politievoertuigen. Door het gebruik van feiten, statistieken en data kunnen politieorganisaties in de toekomst betere beslissingen maken over de aanschaf en het onderhoud van hun wagenpark.
Studenten HAN Automotive hebben slimme oplossingen bedacht om de levensduur en efficiëntie van politievoertuigen te verlengen.

Energieverbruik en veergedrag

Naast het voorkomen van schade hebben de studenten ook gekeken naar het optimaliseren van het energieverbruik en het veergedrag van de voertuigen. Door het toegepaste feiten, statistieken en relevante data die de Automotive-studenten bij elkaar hebben verzameld, kunnen politieorganisaties in de toekomst betere beslissingen maken over de aanschaf en het onderhoud van hun wagenpark.

Wegdeksimulator test met een politieauto in het lab van de HAN Academie Engineering en Automotive
Door het testen van een politiewagen hebben studenten waardevolle data verzameld voor het modelleren en simuleren van elektrische aandrijvingen.

Van verbrandingsmotor naar elektrische aandrijving

Met de overgang naar elektrische voertuigen veranderen de eisen aan voertuigontwerp en -gebruik aanzienlijk. De HAN-studenten hebben zich daarom gericht op het ontwikkelen van oplossingen die zowel voor huidige als toekomstige politievoertuigen van toepassing zijn. Door het testen van een politiewagen hebben ze waardevolle data verzameld voor het modelleren en simuleren van elektrische aandrijvingen.

Studenten van HAN Automotive hebben in samenwerking met Politie Nederland baanbrekend onderzoek gedaan naar het gedrag van politievoertuigen. Door het gebruik van feiten, statistieken en data kunnen politieorganisaties in de toekomst betere beslissingen maken over de aanschaf en het onderhoud van hun wagenpark.
Naast het voorkomen van schade hebben de studenten ook gekeken naar het optimaliseren van het energieverbruik en het veergedrag van de voertuigen.

Veel expertise ingebracht

Het projectteam, bestaande uit studenten uit alle specialisaties die de studie Automotive rijk is, heeft een breed scala aan expertise ingebracht. Van Automotive Design (studenten Dave Staartjes en Metodi Videlov), Mobility & Business (studenten Jos Hoogstra, Clemens Kamphuis, Arthur Becker en Jawad Gabriel Ammar) tot aan Vehicle Systems & Control (studenten Ruben Moleman, Myco van de Beek, Gijs Kevelham, Mika van Kol en Rick Kevelham). Plus de afgestudeerde student Darius Paul Todoran. Onder leiding van docentonderzoeker en contactpersoon Koen Lau hebben de studenten een indrukwekkende prestatie geleverd!

Structural Design-studenten HAN Automotive hebben een 3D-model gemaakt van de structurele onderdelen van een politievoertuig. Met dit 3D-model zijn simulaties uitgevoerd, is de huidige situatie geanaliseerd en zijn berekeningen bevestigd om een beter begrip te krijgen van de sterke en zwakke punten.
Met dit 3D-model zijn simulaties uitgevoerd, is de huidige situatie geanaliseerd en zijn berekeningen bevestigd om een beter begrip te krijgen van de sterke en zwakke punten.

Zo hebben de Automotive Design-studenten Dave en Metodi een 3D-model gemaakt van de structurele onderdelen van een politievoertuig. Met dit 3D-model zijn simulaties uitgevoerd, is de huidige situatie geanaliseerd en zijn berekeningen bevestigd om een beter begrip te krijgen van de sterke en zwakke punten. Dit om mee te nemen in de advisering aan Politie Nederland met als doel mogelijke schade te voorkomen die ontstaat tijdens moeilijke omstandigheden die een politievoertuig doormaakt.

Toekomst voor wegverkeer

De resultaten van dit onderzoek zijn niet alleen van belang voor Politie Nederland, maar ook voor andere organisaties die intensief gebruikmaken van voertuigen. Door de ontwikkeling van slimme oplossingen dragen de HAN-studenten ook bij aan een duurzamere en efficiëntere toekomst voor het wegverkeer.

Studenten van HAN Automotive hebben in samenwerking met Politie Nederland baanbrekend onderzoek gedaan naar het gedrag van politievoertuigen. Door het gebruik van feiten, statistieken en data kunnen politieorganisaties in de toekomst betere beslissingen maken over de aanschaf en het onderhoud van hun wagenpark.
Studenten HAN Automotive kregen de kans om een dag de Hyundai IONIQ 5 proef te rijden.

Testmogelijkheden Battery Electric Vehicles

Naast opdrachtgever Politie Nederland was er een samenwerking met Hyundai Motor Nederland. Daardoor konden de testmogelijkheden voor Battery Electric Vehicles (BEV's) aanzienlijk worden vergroot. Met de hulp van Hyundai hebben studenten Automotive in de laatste maand van hun innovatieve project veel onderdelen mogen ontvangen voor het modelleren en simuleren van een BEV. Zo konden ze nauwkeurige tests uitvoeren en het diepgaande praktijkgerichte onderzoek voortzetten. 

Daarnaast kregen de studenten de kans om een dag de Hyundai IONIQ 5 proef te rijden èn een kijkje te nemen bij de nieuwe Kona, een andere interessante Hyundai innovatie op het gebied van automotive technologie.

Bron: HAN Automotive
Fotografie: HAN