Sociale kwaliteit benadering uniek door ‘sociale’ kant

“De sociale kwaliteit benadering biedt sociaal werkers, voor wie het ‘sociale’ de kern van hun vak is, veel houvast”, schrijft Lector Lisbeth Verharen. Samen met een aantal collega’s schreef ze een artikel in het Journal of Social Intervention over de toepasbaarheid van de benadering en de potentie voor sociaal werk.  

Learning & Development deeltijd, laan van scheut 10, lopen, praten, overleggen, student en docent, 2022

Relevante benadering  

Sociale kwaliteit, waar staan we en wat zijn kansen? De sociale kwaliteit benadering is eind jaren 90 van de vorige eeuw onder meer ontwikkeld om invulling te geven aan wat ‘sociaal’ eigenlijk is. Waar kijk je naar vanuit een sociaal perspectief? Deze benadering wordt als relevant en bruikbaar gezien voor de doorontwikkeling van het beroep sociaal werk. ‘Sociale kwaliteit onderscheidt zich van andere theorieën en benaderingen door ‘het sociale’ centraal te stellen’, lees je in het artikel.  

Artikel Journal of Social Intervention

Lisbeth Verharen van het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit beschrijft in het artikel, samen met collega’s van andere hogescholen en HAN-collega Nicole Moorman, de kern van deze benadering en belichten de potentie voor het sociaal werk. “Daarna trekken we conclusies over de potentie van deze benadering voor het sociaal werk. Vervolgens laten we, op basis van de uitkomsten van een literatuurstudie en een rondvraag, enkele toepassingen zien van deze benadering in het sociaal werk.” Tot slot bieden zwe vanuit de sociale kwaliteit benadering enkele handreikingen voor de kennis- en doorontwikkeling van het sociaal werk in lijn met de kennispeilers van de Kennis- en Onderzoeksagenda Sociaal Werk.” Deze kennispeilers zijn: 

  • Het bevorderen van sociale samenhang 

  • Bevorderen van inclusie 

  • Versterken van het gewone leven 

  • Het laten doorklinken van de stem van de burger 

Lees het hele artikel!

Bronnen: HAN, Journal of Social Intervention