Jongeren met dementie
Meiden en gasten met dementie, met Parkinson of met een zicht van -10. Het gaat hier om een groep studenten van ondermeer de opleiding Bouwkunde die tijdens een belevingsmiddag in de schoenen stappen van mensen met ouderdomsklachten en beginnende dementie.
Studenten van HAN volgen de minor Slimme en Gezonde Woonomgeving. De minor sluit aan bij de praktijk. Behalve op het lectoraat, woningbouwcorporaties en zorginstellingen werken ze ook vanuit de hybride leeromgeving: de Empathische Woning waar allerlei protoypes te vinden zijn die je kunt uitproberen.
Verwarring
Het ouderdomspak is een full-body experience die echt het fysieke gevoel kan geven van klachten die gepaard gaan met het ouder-worden. Verder is er een koffer met brillen die verschillende visuele beperkingen nabootst, waardoor je de mogelijkheid krijgt om door de ogen te kijken van iemand met die fysieke uitdaging. Om te beleven hoe het is om beginnende dementie te hebben is er een digitale versie van Into D'mentia, waarbij je met een VR-bril een bijzondere belevenis ervaart dat gepaard gaat met verwarring.
Dementie-vriendelijk ontwerpen
In het 2e deel van het programma hebben de studenten kennis en inzage gekregen in de Digital Twin van de Empathische Woning. Daarbij komen verschillende ontwerpvragen aan bod, om dementie-vriendelijk te ontwerpen. Ook krijgen de studenten een rondleiding in de Guiding Environment/ de interactieve woonkamer van de Empathische Woning.
Andere kant van de opleiding
Student Bouwkunde, Ahmed Bagici wordt er stil van: “Goed om een andere kant van je opleiding te leren kennen. Je denkt toch wel even 3 keer na voordat je ergens een drempel in je ontwerp plaatst,” vertelt hij terwijl hij vol bewondering de Empathische Woning rondkijkt. "Interessant om te zien hoe je kunt bijdragen aan het zelfstandiger maken van een kwetsbare doelgroep."
Trillende handen
Zie maar eens een deur te openen of een pan veilig van het fornuis te pakken als je handen continu trillen. In de interactieve woonkamer van de Empathische Woning in Arnhem maken de studenten onder meer kennis met de COOK3R en zien ze dat pijlen op de vloer zeer helpend kunnen zijn voor mensen die even niet weten waar ze heen moeten.
Meer weten?
Wil je ook eens ervaren hoe het is om te leven met dementie of Parkinson zodat je deze beleving mee kunt nemen in je ontwerpen? Neem dan contact op met Toine van Lieshout van het Lectoraat Architecture in Health.
Het lectoraat Architecture in Health
Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek.