Nieuwe KIEM-projecten bieden kansen voor mkb-productiebedrijven

Binnen onze lopende onderzoek the 'Organized Digital Factory' zijn twee thema's vanuit het bedrijfsleven naar voren gekomen die vragen om aanvullend, verkennend onderzoek. Deze twee KIEM-projecten die inmiddels zijn toegekend lichten we verder toe.

Productievloer in fabriek met robots

Waarom deze aanvragen

Binnen het lopende RAAK-mkb project ‘Organized Digital Factory’ (ODF) richten we ons op de uitdagingen rondom plannings-en besturings problemen bij mkb-productiebedrijven. Het ODF-project onderzoekt hoe deze bedrijven kunnen inspelen op een steeds extremer wordende klantvraag. In het bijzonder bleek dat traditionele methoden zoals de Glenday Sieve en Syntetos niet altijd voldoen voor mkb-bedrijven met een hoge variatie in klantvragen. Dit leidt tot problemen zoals: 

  1. Niet toereikende analyses door de vele unieke producten in de klantvraag. 

  1. Onvoldoende inzicht in de impact van deze variabele vraag op het productiesysteem, wat het moeilijk maakt om snel en adequaat bij te sturen. 

Tegelijkertijd groeit de behoefte aan geavanceerde technologieën, zoals machine learning, om de planning en besturing te optimaliseren. Hier spelen de twee nieuwe KIEM-projecten op in. 

KIEM 1: Klantvraaganalyse

Het eerste KIEM-project richt zich op het ontwikkelen van betere klantvraaganalyses voor mkb-bedrijven met een sterk variërende vraag. Het doel is om bedrijven inzicht te geven in de gevolgen van deze variatie op hun productiesysteem. Dit inzicht stelt bedrijven in staat om: 

  1. Hun productiesystemen aan te passen en te optimaliseren. 

  1. Sneller en efficiënter bij te sturen tijdens productie. 

Hierdoor kunnen mkb-bedrijven hun reactievermogen verbeteren en beter omgaan met wisselende klantvraag. 

KIEM 2: Machine Learning voor Planning en Besturing

Het tweede KIEM-project richt zich op de toepassing van machine learning in de productieplanning en -besturing. Het doel is om te verkennen welke bestaande machine learning-modellen geschikt zijn voor mkb-productiebedrijven. Deze modellen kunnen helpen bij het voorspellen van bottlenecks in het productieproces en bieden oplossingen voor het optimaliseren van de doorlooptijd. 

Opmaat naar groter RAAK-mkb project

Beide KIEM-projecten vormen een belangrijke stap richting een grotere RAAK-mkb-aanvraag, waarbij we de opgedane inzichten verder willen uitbreiden en toepassen op een breder scala aan mkb-productiebedrijven. 

Heeft u interesse in een van deze projecten of wilt u meer weten? Neem dan contact op met:

Thomas.Lautenbach@han.nl
Gerlinde.Oversluizen@han.nl

We vertellen u graag meer over deze initiatieven en de mogelijkheid om deel te nemen.