Op reis om weer te leren leven!

Hoe kunnen we de zorg toegankelijker en inclusiever maken voor mensen met neurologische aandoeningen? Ton Satink: ‘Revalidatie moet meer zijn dan medisch specialistische revalidatie en ook bijdragen aan eigen regie, inclusie en participatie in de samenleving.’

Ton Satink wordt gefeliciteerd door Yvonne de HAAN met zijn installatie als lector

Intreerede

Op donderdag 19 september 2024 werd Ton Satink geïnstalleerd als lector Neurorevalidatie – Eigen regie en Participatie met als thema: Op reis om weer te leren leven! In zijn lectorale rede benadrukt Ton Satink de noodzaak van netwerkzorg, waarin professionals in de zorg, revalidatie en welzijn nauwer en interprofessioneel samenwerken. Schotten tussen sectoren als de 2e en 1e lijn, maar ook tussen samenwerkende disciplines moeten verdwijnen, zodat cliënten beter ondersteund worden op weg naar herstel, participatie en inclusie in de samenleving.

Ton riep op tot meer aandacht voor kwetsbare groepen in de neurorevalidatie die te maken hebben met kansenongelijkheid in zorg. Hij pleit voor persoonsgerichte zorg waarin eigen regie, inclusie, participatie en samenwerking centraal staan: "Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat niemand achterblijft." 

Geïnteresseerd in de volledige rede? Bekijk hier de opname.  

Revalidatie gaat verder dan het herstel van fysieke functies. Het gaat om weer leren leven, om eigen regie, inclusie en participatie in de samenleving. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat niemand achterblijft."

Ton Satink wordt gefeliciteerd door Yvonne de HAAN met zijn installatie als lector
Yvonne de Haan (vice-voorzitter CvB) feliciteert Ton Satink met zijn installatie als lector Neurorevalidatie-Eigen Regie en Participatie

Laten we écht kijken naar de mens en uitgaan van het levensverhaal en de cliëntreis door het netwerk. Daarvoor is het belangrijk om te weten wat ieders perspectief op dat verhaal is. Samen werken wordt daarmee ook samen denken.”

Symposium

De installatie werd voorafgegaan door een symposium over innovaties binnen neurorevalidatie met experts uit onderzoek en praktijk. Zij deelden waardevolle inzichten uit de neurorevalidatie: