Gezamenlijke innovatiehubs in de zorg

De zorg staat voor grote uitdagingen. Onder andere door de vergrijzing heeft een groeiende groep Nederlanders zorg nodig. En dat terwijl er nú al een personeelstekort is. Bovendien is het de vraag hoe we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Om die uitdagingen het hoofd te bieden moet de zorg zich anders en slimmer organiseren. Innovatie, oftewel het bedenken en uitproberen van nieuwe ideeën en oplossingen, is hierbij cruciaal. Samen met Rijnstate en CWZ bouwt de HAN aan het innovatief vermogen van de betrokken organisaties.

Samen werk maken van zorginnovatie

Hoe kunnen we de uitdagingen in de zorg van nu en morgen aan? Wat vraagt dat van (zorg)professionals buiten en binnen de HAN? En wat leren we de (zorg)professionals van de toekomst, onze studenten? Voor iedereen geldt; Het is belangrijk de veranderingen te herkennen en je moet in staat zijn snel nieuwe vaardigheden aan te leren om wendbaar te zijn. Daarom gaat de HAN in de komende jaren intensiever en structureler samenwerken met zorgorganisaties in de regio, om samen te ontwikkelen en te innoveren. 

Samen werk maken van zorginnovatie

In de vergaande samenwerking tussen HAN en zorgorganisaties CWZ en Rijnstate heeft ontwikkelen en innoveren inmiddels een belangrijke plek gekregen. Samen werken ze aan het versterken van het innovatieve vermogen van de betrokken organisaties. Om écht het verschil te maken en regionale innovatie aan te jagen, hebben de 3 organisaties in gezamenlijkheid Lisette Tap aangesteld als projectleider ‘Innovatiehub HAN-CWZ-Rijnstate’. Lisette: “Innovatie is meer dan alleen een hub opzetten. Het gaat om het proces en de mindset van het bedenken van nieuwe ideeën en oplossingen voor bestaande problemen. Oplossingen die waarde creëren en bestaande processen of systemen verbeteren. Het gaat daarbij niet alleen om het bedenken van iets nieuws, maar ook om het succesvol implementeren en toepassen ervan in de praktijk.”

Lisette vervolgt: “Samen met CWZ en Rijnstate onderzoeken we momenteel onze gezamenlijke visie op innoveren. Wat verstaan we daar onder? Hoe creëren we een mindset van leren en innoveren? En hoe brengen we oplossingen en innovaties terug het werkveld in? Vervolgens gaan we samen aan de slag met de ontwikkeling van een innovatieproces – vanaf ideevorming via testen naar implementatie– en bijbehorende activiteiten en rollen. Het doel is uiteindelijk dat er samen gewerkt wordt aan oplossingen voor problemen waarmee de praktijk écht geholpen is. De Innovatiehub is daarbij een middel om het innovatieproces aan te jagen.”

portretfoto

Wat is een innovatiehub?

Een innovatiehub is een fysieke plek, maar ook een concept waarin verschillende organisaties bij elkaar komen om te werken aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Lisette: “Wat werken in een innovatiehub zo sterk maakt, is dat juist verschillende kennisgebieden worden samengebracht. Zo ontstaan er vernieuwende ideeën die anders misschien niet bedacht zouden worden. Zorgorganisaties hebben veel praktijkervaring, terwijl de HAN zorgt voor nieuwe inzichten uit onderzoek en onderwijs. Daarnaast kunnen studenten ook meewerken aan innovatieprojecten, waardoor ze al tijdens hun studie een innovatieve kijk op problemen in de praktijk ontwikkelen. In een innovatiehub kunnen nieuwe ideeën sneller getest en uitgevoerd worden.”

Aan Lisette de opdracht om de Innovatiehub voor beide ziekenhuizen een stap verder te brengen. In oktober 2023 hebben we bij CWZ al een gezamenlijke, fysieke Kennis- en innovatiehub in gebruik genomen. In de komende jaren worden de processen en activiteiten van de Innovatiehub HAN-CWZ-Rijnstate verder ontwikkeld. ”Een bredere inzet van digitalisering in de zorg staat daarbij centraal”, vervolgt Lisette. “Maar dat vraagt ook om een ontwikkeling van (toekomstige) professionals. Met de Innovatiehub willen we bijdragen aan de digi- en datavaardigheid van zorgprofessionals (in opleiding) in de organisaties. Ook biedt de Innovatiehub studenten die geen zorgopleiding doen de kans om in een vroeg stadium kennis te maken met de zorgsector. Zo motiveren we studenten en professionals met bijvoorbeeld met een IT- of bedrijfskundige achtergrond om bij te dragen aan de toekomst van de zorg."

Verbindingen voor betere patiëntenzorg

De HAN, CWZ en Rijnstate hebben al een lange historie in hun samenwerking op onderwijs- en onderzoeksgebied. Met de Innovatiehub voegen we daar een ecosysteem aan toe waarin verschillende stakeholders samen aan kleine en grote innovatievraagstukken werken. Zo maken we verbinding tussen enerzijds de innovatievraagstukken van CWZ en Rijnstate en anderzijds de expertise van de HAN-lectoraten, zoals het lectoraat Technologie voor Gezondheid. Paul Rood, Senior Onderzoeker HAN-Rijnstate, zegt: “Innovatieve ideeën kunnen zorgorganisaties helpen om slimmer en efficiënter te werken. We zien de Innovatiehub als één van onze vliegwielen om deze ideeën aan te jagen en te faciliteren. Op deze manier draagt onze gezamenlijke Innovatiehub bij aan het realiseren van toekomstbestendige, houdbare en passende zorg voor iedereen in onze regio dit nodig heeft, en leuk en uitdagend werk voor onze professionals.”  

Ook binnen de HAN worden de eerste stappen gezet om over academies heen samen werk te maken van zorginnovatie. Door meerdere perspectieven op het gebied van kennis en onderzoek te combineren ontstaan creatievere en doordachtere oplossingen. Zo doet Maarten van Gils, lector Smart Business van de Academie Organisatie en Ontwikkeling, onderzoek naar innovatie-ecosystemen in de zorg. “Het lectoraat Smart Business ontwikkelt kennis over hoe publieke en private partijen het proces voor (digitale) innovatie het beste kunnen vormgeven. Een veel voorkomend vraagstuk is hoe organisaties ervoor kunnen zorgen dat innovaties geen innovatie blijven, maar opgaan in de bestaande organisatie. Door de samenwerking tussen het lectoraat en de Innovatiehub kunnen we dit vraagstuk direct in de ziekenhuiszorg onderzoeken en zo bijdragen aan toekomstbestendige oplossingen.

Naast de verbinding met AOO werken ook studenten van de Academie IT en Media Design momenteel aan een communicatie- en multimediadesign opdracht bij Rijnstate. Hier onderzoeken deze studenten hoe de patiëntenkamer van de toekomst er uit moet zien. Dit biedt nieuwe kansen voor patiënten om proactief bij te dragen een hun eigen herstel en nieuwe ideeën om de zorgverlener zoveel mogelijk te ontlasten.

Vergaande samenwerking op HAN.nl

Wil jij meer weten over de plannen om werk te maken van zorginnovatie? Of over de stappen die we als Academie Gezondheid en Vitaliteit zetten met onze werkveldpartners in de regio?
Kijk dan op http://www.han.nl/vergaande-samenwerking.