Health Concept Lab bereikt mijlpaal met publicatie over Parkinson in tijdschrift Nature

Het Health Concept Lab (HCL) van de HAN Academie Engineering en Automotive heeft een opmerkelijke prestatie geleverd. Hun recente onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. In samenwerking met het Radboudumc en andere vooraanstaande internationale partners, heeft het HCL-team bijgedragen aan de review van de baanbrekende publicatie.

Studenten in het Health Concept Lab werken aan een project rondom een reanimatiebaby

Erkenning kwaliteit en impact

De publicatie*, getiteld "Digital biomarkers for non-motor symptoms in Parkinson's disease: the state of the art", belicht een revolutionaire ontwikkeling in de strijd tegen de ziekte van Parkinson.

Nature staat bekend om zijn baanbrekende artikelen in alle wetenschappelijke disciplines en plaatsing van de publicatie is een erkenning van het hoogste niveau voor de kwaliteit en impact van het werk van het Health Concept Lab-team van HAN University of Applied Sciences.

Jorg Verhagen en Larissa Pasman presenteren APPS project over sensoren toepassing bij Parkinson patiënten op congres Incredible True Story
Presentatie over een hulp-app voor mensen met Parkinson door HAN-studenten

Niet-motorische symptomen

Het recent gepubliceerde onderzoek richt zich op een vaak onderbelicht aspect van de ziekte van Parkinson: de niet-motorische symptomen.

Dit zijn klachten die zich voordoen bij bepaalde neurologische aandoeningen, maar die niet direct te maken hebben met de beweging van het lichaam. Hoewel ze minder bekend zijn dan de typische motorische symptomen zoals trillen, stijfheid en traagheid, kunnen de minder opvallende symptomen een een grote impact hebben op de levenskwaliteit van patiënten.

Stel je eens een wereld voor waarin Parkinson-patiënten hun symptomen gemakkelijk thuis kunnen volgen met behulp van een eenvoudig draagbaar apparaatje. Het onderzoek toont aan dat dit nu een reële mogelijkheid is.

Door digitale gezondheidssignalen zoals slaappatronen of stemmingswisselingen te meten met digitale biomarkers, kunnen we waardevolle inzichten krijgen in de progressie van de ziekte en meer gepersonaliseerde behandelingen ontwikkelen.

Ontwikkelen slimme gezondheidsproducten

Het onderzoek van het HCL, dat onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nature is gepubliceerd, is volgens docent-onderzoeker Jeroen Veen een uitstekend voorbeeld van hoe dit lab bijdraagt aan de ambitieuze toekomstvisie van de HAN Academie Engineering en Automotive waaraan hij werkzaam is.

"Deze visie, 'Koers 2037' genaamd, stelt onder meer gezondheid centraal in een technologische samenleving. Het werk van het HCL past perfect binnen deze visie. Door expertise op het gebied van sensoren, data-analyse en gezondheidszorg te combineren, ontwikkelt het lab duurzame oplossingen die de gezondheid op de lange termijn verbeteren", legt Veen uit.

"Het HCL luistert daarbij goed naar de behoeften van zowel zorgverleners als patiënten, wat zorgt voor innovatieve producten die voor iedereen toegankelijk zijn. Door slimme technologie te combineren met diepgaande kennis van de gezondheidszorg, draagt het lab bij aan duurzame oplossingen die het leven van veel mensen kunnen verbeteren."

Vier Studenten van de opleiding Embedded Systems Engineering overleggen bij het Health Concept Lab.
Studenten Engineering en Automotive overleggen met elkaar over onderzoeksresultaten

Toekomst van gezondheidstechnologie

Deze Nature publicatie is meer dan een academische prestatie - het is een bevestiging van de visie en het harde werk van het HCL-team, en een voorbode van de innovatieve doorbraken die nog zullen volgen. Het laat zien hoe de HAN Academie Engineering en Automotive, via het HCL, voorop kan lopen in het vormgeven van de toekomst van gezondheidstechnologie.

Jeroen Veen is bijzonder trots op de bijdrage van het HCL-team aan dit baanbrekende onderzoek. "Het laat zien hoe we onze studenten voorbereiden op een toekomst waarin technologie en zorg steeds meer verweven raken. We nodigen iedereen uit om meer te leren over het werk van het HCL en hoe het bijdraagt aan onze missie om de gezondheidszorg van morgen vorm te geven."

Meer weten of wil je met ons samenwerken?

Neem contact op met een van de volgende contactpersonen:

*) Ook in printvorm verschenen in npj | digital medicine, onderdeel van de Nature-groep.