De zin en onzin van nacalculatie
Heb je als kostendeskundige in de infra behoefte aan specifieke verdieping? Met de Expertsessies Kosten Infra kan dat! Gedurende het jaar vinden verschillende expertsessies plaats over wisselende kostenonderwerpen.
Cursusleider Joep van der Meer licht direct toe: "Aan de hand van expertsessies duiken we, met mensen die de nodige praktijkervaring hebben, op 1 onderwerp de diepte in. In één middag en avond pakken we een heel specialistisch onderwerp bij de kop.” De eerste sessie ging over ‘De zin en onzin van nacalculatie en evaluaties in infrastructuurprojecten'.
Nieuwsgierig
Roland van Daalen is teamleider van de Calculatie Afdeling bij Mobilis-TBI en vernam via een LinkedIn connectie dat de HAN expertsessies geeft. Hij bekeek het programma en was gelijk verkocht. “Trainer Remco van der Hoeven werkt bij een concullega bedrijf, dus ik was nieuwsgierig hoe andere grote aannemers omgaan met het fenomeen nacalculatie.”
Raakvlakken
Het bleek dat de heren een hoop raakvlakken hebben. “We staan er hetzelfde in en hebben dezelfde ervaringen en uitdagingen.” Roland vertelt: “Het lastigste van nacalculatie is om bruikbare data vanuit de uitvoering te genereren, zodat deze gebruikt kan worden als input voor toekomstige begrotingen en als middel om de faalkosten terug te dringen.”
Dynamiek
Behalve aannemers, waren er een aantal opdrachtgevers. Zoals Gert Horstra. Hij is kostendeskundige bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Eerder volgde hij de post-hbo Kostendeskundige Infra bij de HAN en weet nu al dat hij zich gaat opgeven voor de Expertessie risicopercepties versus riscoberekening.”
Gert was tijdens de sessie over Nacalculatie verrast door de dynamiek van de sessie. Het viel hem vooral op dat de cursusleider van de opdrachtnemerszijde was, terwijl het grootste deel van de cursisten afkomstig was van de kant van de opdrachtgeverszijde.
Belang nacalculatie
Hij kijkt terug op een enerverende middag: “De expertsessie gaat dieper in op het belang van nacalculatie, een proces waarbij de werkelijke kosten van een project na afloop worden berekend. Door de feitelijke cijfers te analyseren, krijg je inzicht in de verschillen tussen de oorspronkelijk begrote kosten en de werkelijke uitgaven. Tijdens de sessie zijn verschillende methodieken toegelicht die gebruikt kunnen worden bij nacalculatie. Het helpt je niet alleen om de daadwerkelijke kosten beter in kaart te brengen, maar biedt ook een beter overzicht van de risico’s en kansen voor toekomstige projecten.”
Revolutionaire oplossingen
Roland: “Je hoopt tijdens zo’n sessie natuurlijk dat je revolutionaire oplossingen hoort waar wij zelf niet aan gedacht hebben, maar dat was niet het geval. Het is prettig om de uitdagingen bevestigd te krijgen en te weten dat wij in elk geval niets hebben gemist.”
Kennis delen
De docent was Remco van der Hoeven. Hij is manager Cost Engineering bij Van Hattum en Blankevoort in Vianen en kijkt tevreden terug op de sessie. “Vooral de interactie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers was mooi. Er zijn heel wat best practices gedeeld.”
Roland beaamt: “De expertsessie was ook echt kennisdeling. Leuk om van elkaar te leren en bijvoorbeeld ook de invalshoeken en praktijkvoorbeelden van opdrachtgevers te horen. De tips en trics van Remco waren zeker waardevol.”
Meer informatie
Op 21 januari volgt de expertsessie Afkoopsommen bepalen van Infrastructurele Assets. En op 11 februari volgt de expertsessie Risicopercepties versus Risicoberekeningen. Wil jij op deze onderwerpen de diepte in? Meld je dan aan bij Andrea.Bloemendaal@han.nl