Erkenning voor het Zakgeldproject

Trots; het Zakgeldproject staat vermeld in de Databank Effectieve Sociale Interventies, een databank voor interventies en aanpakken die onafhankelijk beoordeeld zijn op effectiviteit. Professionals in de sociale sector gebruiken een groot aantal werkwijzen en aanpakken voor begeleiding van mensen met en voor wie zij werken. Het Zakgeldproject is daar sinds november 2024 een bewezen effectief voorbeeld van.

Armoede in beeld. Kistje met geld

Het Zakgeldproject is erkend als ‘Goed onderbouwd’ door de onafhankelijke erkenningscommissie Maatschappelijke Ondersteuning, participatie en veiligheid en opgenomen in de Databank Effectieve Sociale Interventies van Movisie. Hiermee krijgt het project de erkenning dat de werkzaamheid van de aanpak goed is onderbouwd.

Over het Zakgeldproject

In gezinnen waar financiële middelen amper toereikend zijn om aan de financiële verplichtingen te voldoen, is zakgeld niet vanzelfsprekend. In het Zakgeldproject werken onderzoekers samen met ervaringsdeskundigen en gezinnen aan manieren om kinderen te ondersteunen bij hun financiële zelfstandigheid. Ouders nemen gedurende een half jaar deel aan minstens 8 bijeenkomsten.  De bijeenkomsten worden begeleid door professionele coaches én minstens één ervaringscoach. Bij een deel van de bijeenkomsten zijn de kinderen ook aanwezig. Bij iedere bijeenkomst ontvangen de ouders zakgeld voor hun deelnemende kinderen. Zo kunnen de kinderen oefenen met sparen en uitgeven en leren ze omgaan met geld.

Overdraagbaar, praktijkgericht en horizon verbredend

De commissie vindt het Zakgeldproject een mooie en nuttige interventie. "De interventie is helder beschreven, waardoor deze goed overdraagbaar is. Ook is de commissie enthousiast over de rol van het praktijkgericht onderzoek als onderdeel van de interventie." Daarnaast is de commissie lovend over het oefenen met reflecteren op gedragingen en met het geven van feedback. "En de georganiseerde uitjes voor de kinderen, zorgen ervoor dat ze op nieuwe plekken komen en hun horizon verbreden."

Mooi voorbeeld van actieonderzoek

De commissie heeft waardering voor hoe verschillende doelgroepen betrokken zijn bij de evaluatie van de interventie en hoe opvolging wordt gegeven aan de uitkomsten hiervan. Zakgeldproject is een voorbeeld van hoe mooi actieonderzoek kan werken: een aanpak voor praktijkgericht onderzoek waarin je actie en onderzoek combineert. Het doel is nieuwe kennis te ontwikkelen en tegelijk de praktijk te verbeteren. Daarvoor doe je onderzoek in en met die praktijk, in plaats van voor of over de praktijk. De onderzoeksuitkomsten zijn vooral direct toegepast in en samen met de praktijk, in co-creatie met coaches, deelnemers en studenten. De uitkomsten van het actieonderzoek zijn verschenen in de vorm van een Gids. Daarnaast verschenen een procesevaluatie, 2 artikelen en rapportages van studentonderzoekers.

Databank voor sociaal werkers en gemeenten

De databank Effectieve sociale interventies van Movisie beoogt gemeenten en sociaal werkers te helpen. De databank maakt werkbare interventies vindbaar en helpt ze te verbeteren. Zo staan er in de databank bijna honderd interventies die hun waarde in de praktijk hebben bewezen. Interventies waarvan we weten dat ze het verschil kunnen maken voor mensen in een kwetsbare positie. 

Handen met kleingeld
Lectoraat
 

Versterken van Sociale Kwaliteit

Het Zakgeldproject wordt uitgevoerd binnen het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit en de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen. Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit is gericht op sociale kwaliteit als middel om achterstellingen te doorbreken. Hier willen wij de kwaliteit van leven van mensen verbeteren. Binnen de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen is het Zakgeldproject onderdeel van het leeratelier Armoede.

vrouw met kind op bankje, met drinken