Hoe ziet de toekomst van zorgtechnologie eruit?
Wist je dat 20,8% van de huishoudens binnen de Europese Unie 65 jaar of ouder is en professionele zorg nodig heeft? Het is helder dat het zorgsysteem dit groeiende aantal zorggebruikers niet aankan. De vraag luidt: hoe ziet de toekomst van het langer thuis blijven wonen voor kwetsbare ouderen eruit?
Omdat deze uitdaging niet bij de landsgrenzen stopt, wordt in het Project ACE (vanuit de Europese subsidieregeling Interreg) samengewerkt met alle landen rondom de Noordzee. Samen versnellen ze (adoptie van) innovaties voor zorggebruikers die langer zelfstandig thuis moeten wonen.
Home Care of the future
Om de ‘home care of the future’ gezamenlijk aan te pakken, doet het hele ecosysteem mee: van (thuis)zorgleveranciers, innovators (bedrijven) en eindgebruikers tot onderzoekers en publieke organisaties. Alles met het doel om innovaties te versnellen, beter aan te laten sluiten bij de zorggroep, kennis te delen en best practices uit te wisselen.
Showcases bezoeken
Geïnteresseerden bezoeken elkaars showcases om van elkaar te leren. Zo kwam eind september een delegatie naar Arnhem om inspiratie op te doen in de Empathische Woning. De woning staat model voor een ‘gewone’ tussenwoning waar ouderen vaak in wonen. Je ziet aan niets dat hier iemand met dementie woont, maar in de wanden, de vloeren en het plafond is technologie verwerkt die ze helpt om langer zelfstandig te wonen.
Technologie
Anja van den Borne is algemeen directeur van zorgorganisatie Comfor. Ze is tevens directeur van Long at Home, waar ze innovatieve welzijns-, zorg- en woonconcepten voor ouderen initiëren, ontwikkelen en exploiteren. “Ik was nieuwsgierig naar de Empathische Woning omdat ik wil weten hoe de wetenschap naar technologie kijkt,” verklaart ze haar bezoek. “Als we de theorie van de onderzoekers combineren met onze praktijkervaringen, kunnen we samen de zorg verbeteren.”
Samen zorg verbeteren
Anja vindt zo’n inspirerende omgeving relevant voor de praktijk waarin ze werkt. “Verzorgenden, mantelzorgers en vrijwilligers zijn schaars, dus technologie speelt een belangrijke rol binnen de zorg. Mooi dat we in één woning zien wat er allemaal mogelijk is.”
Ze waardeert dat er samengewerkt wordt in de North Sea Region. “In een ander land gelden vaak andere kaders. Dat helpt je in onderzoek om op afstand naar de mogelijkheden te kijken. Je ziet waarom iets wel of niet werkt waardoor je breder kunt denken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om kennis te nemen van elkaars best practices.”
Onder de indruk van slim licht
Anja heeft veel mooie toepassingen gezien in de Empathische Woning. Ze was vooral onder de indruk van het slimme licht: licht dat ‘avonds vanzelf rood kleurt en een maan die op de wand geprojecteerd is, kondigt de nacht aan. ‘s Ochtends wordt het blauwe licht steeds feller als signaal dat de dag begint. Ook de pijlen die de bewoner ’s ochtends naar de keuken leidt zodat het ontbijt niet vergeten wordt, spreekt tot de verbeelding. “Deze toepassingen zijn niet voor iedereen dé manier, maar wel fijn dat ze er zijn,” vindt ze.
Patroonherkenning in de woning
Onderzoeker bij het Lectoraat Architecture in Health en hoofdonderzoeker van ACE, Coosje Hammink, schetst: “Je kunt met technologie de woning verder verfijnen. Met een stem van bijvoorbeeld de dochter die ‘goedemorgen’ zegt. Of door patroonherkenning toe te voegen waar je vervolgens acties aan koppelt op momenten dat kritische waarden overschreden worden. Denk aan een belletje naar familie als een bewoner overdag de slaapkamer niet uit is geweest of de koelkast een bepaalde periode niet open is gegaan.”
Multi-inzetbare toepassingen
Anja vond het prikkelend dat je met eenvoudige toepassingen al veel kunt oplossen. Ook voor mensen met een kleinere beurs zijn problemen in huis laagdrempelig op te lossen. Als wij zorgtechnologie willen implementeren, moeten we vaak eerst een heel traject door. Door de ideeën die ik opdeed in de Empathische Woning is helder dat we niet gelijk de hele woning hoeven te verbouwen, maar we soms ook kleine aanpassingen vrij simpel kunnen doorvoeren. Ik was ook echt verrast hoe multi-inzetbaar toepassingen zijn zodat het voor meerdere woningen in te zetten is.”
Ook voor mensen met een kleinere beurs zijn problemen in huis laagdrempelig op te lossen.
't Theehuisje
Anja vertelt: “In mei wordt het ‘t Theehuisje’ opgeleverd bij onze locatie in Veldhoven. In deze ruimte komt een proeftuin waar mensen de mogelijkheid krijgen kennis te maken met nieuwe zorgtechnologieën. Hier kunnen partijen testcases uitvoeren om de vraag of behoefte van mensen te achterhalen en te kijken hoe ze reageren. Net als de DEEL Academy zijn wij een lerende en vernieuwende organisatie. Wij willen vooral snel overgaan tot uitproberen in plaats van er te veel over te praten. Want als je dát doet, komt een toepassing per definitie te laat.”