Samen beslissen in re-integratie: laat werknemers actief meebeslissen over hun herstel

Al jaren is het een succes in de zorg: zorgverlener en cliënt nemen samen een beslissing over een behandeling of bepaalde zorg. Zou dit Samen Beslissen-principe ook werken voor de begeleiding van re-integrerende werknemers met psychische klachten? Ja zeker, wijst onderzoek uit.

Senior onderzoeker Bouwine Carlier geeft een presentatie op het congres van arbeidsdeskundigen

Meer regie bij werknemer

De Samen Beslissen-methodiek blijkt ook voor re-integrerende werknemers goed te werken. Op het Arbeidsdeskundig Najaarscongres presenteerde HAN-onderzoeker en projectleider Bouwine Carlier de resultaten aan een grote groep arbeidsdeskundigen. Het samen bespreken van keuzemogelijkheden zorgt voor meer regie bij de werknemer. Beide partijen brengen waardevolle kennis en ervaringen in. Samen Beslissen stelt werknemers in staat om actief bij te dragen aan beslissingen over hun werk en herstel, wat als positief wordt ervaren. Het 2,5 jaar durende project leverde resultaten op die direct in te zetten zijn in de praktijk. Een keuzehulp voor medewerkers en een 2-daagse training voor re-integratie professionals.

Samen beslissen wordt door professionals gezien als een goede manier om werknemers een grotere en sterkere rol te geven in hun re-integratieproces. Het leidt tot meer structuur in gesprekken en tot een betere samenwerkingsrelatie met de werknemer."

Keuzehulp re-integratie: voor iedereen beschikbaar

Carlier en collega’s van het lectoraat Arbeidsdeskundigheid maakten een keuzehulp voor medewerkers die re-integreren na ziekmelding. De keuzehulp is een essentieel onderdeel van de Samen Beslissen methodiek en is vrij beschikbaar. De keuzehulp geeft medewerkers informatie over wat ze kunnen doen om samen te beslissen, over de wettelijke regels en procedures bij verzuim en de professionals waarmee ze te maken krijgen. Ook komen andere werknemers die zijn uitgevallen met psychische klachten aan het woord. Daarnaast ondersteunt de keuzetool bij het nemen van beslissingen over: 1) het tempo van re-integratie, 2) type professional ter ondersteuning en 3) benodigde werkaanpassingen.

Meer weten?

Meer weten over het onderzoek? Bekijk de projectpagina en de ontwikkelde keuzehulp! Of neem contact op met projectleider Bouwine Carlier. Het onderzoek werd gefinancierd door het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC). Het onderzoek tot stand gekomen in samenwerking met het lectoraat Arbeidsdeskundigheid, het lectoraat Human Capital Innovations en Stichting MIND.

Fair Health

Dat mensen met gezondheidsproblemen naar vermogen volwaardig mee kunnen doen op de arbeidsmarkt is onderdeel van de missie van de HAN. Dit project valt onder het thema Inclusief onderwijs en werk van HAN-zwaartepunt Fair Health. Docenten, onderzoekers, studenten en professionals van de HAN werken binnen dit zwaartepunt samen aan oplossingen om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen.

vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid

Ons lectoraat Arbeidsdeskundigheid richt zich op de vraag naar het organiseren van duurzame arbeidsparticipatie voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. En op de rol van arbeidsdeskundigen hierin. 

in gesprek op kantoor
Lectoraat
 

Human Capital Innovations

De meeste mensen houden ervan nieuwe dingen te leren en zichzelf uit te dagen. Maar veel mensen leren liever met hun handen dan met hun hoofd. Ons lectoraat zoekt manieren om een leven lang ontwikkelen vanzelfsprekend te maken.

jonge mensen rond presentatie