Samen bouwen aan duurzame zorg
In de zorg sta je iedere dag voor grote uitdagingen. De maatschappelijke thema’s waar we mee te maken hebben, liegen er per slot van rekening niet om. Hoe ga jij als verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist om met dilemma’s waar je tegenaan loopt?
Op 12 november vond de eerste dag van het jaarlijkse verpleegkundig congres Over de Bogen plaats. Voor veel verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten uit de regio Nijmegen de place to be om op aansprekende wijze bijgepraat te worden over ontwikkelingen in de zorg, ervaringen te delen, kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren. Dit jaar is het thema ‘Samen bouwen aan duurzame zorg’.
Groeiende zorgkloof
Dilemma's
Omdat we nu eenmaal meer moeten doen met minder, betekent dit scherpe keuzes maken. Daarom werden 3 grootse dilemma’s flink uitgediept. Bijvoorbeeld ‘De zorg in de laatste levensfase’, ‘Hoe ga je om met het toenemende aantal crisissituaties in de thuissituatie’. Maar vooral ook ‘Hoe zit het met de loopbaan van de toekomst?’
Proactieve zorgplanning
Er ontstaan al snel vruchtbare discussies over vooral proactieve zorgplanning. De aanwezigen zijn het erover eens dat het belangrijk is om in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan. Over wat iemand fijn vindt, nog graag wil of belangrijk vindt in plaats van pas in de laatste fase van het leven te beginnen over bijvoorbeeld een reanimatiewens.
Gesprek starten
Femke Basten is afgelopen zomer afgestudeerd aan de opleiding Verpleegkunde en werkt inmiddels bij ZZG Zorggroep: “Tijdens de opleiding hebben we het onderwerp ‘proactieve zorgplanning’ zeker behandeld, maar ik merk dat het in de praktijk best lastig is om zo’n gesprek te starten. En dat is toch nodig om te achterhalen wat de wensen en zorgbehoeften zijn patiënten in de laatste levensfase.”
Iemand uit de zaal tipt: “Soms komen gesprekken spontaan op gang tijdens het douchen van een cliënt. Dat haakje kun je direct gebruiken om verder te vragen. Het is dan wel zaak om de dingen die je bespreekt vast te leggen.”
Werkgeluk
Bij dilemma 3 gaat het over de loopbaan van de toekomst. Dus hoe blijf je met passie en plezier samenwerken? Iemand oppert: “Het werkgeluk neemt toe door tijd te creëren om je gevoel te delen met collega’s, feedback te ontvangen en begrip te krijgen van anderen. Als je het veel te druk hebt, toon je nu eenmaal minder begrip voor elkaar.” Het zou volgens haar helpend zijn als in cao’s iets geregeld kan worden om werkende mantelzorgers betaald verlof te verschaffen.
Workshop
En zo ging het het hele congres: ideeën opperen, elkaar bijpraten, inspireren en ervaringen uitwisselen. Tijdens de 2 workshopsrondes hadden bezoekers een keur aan onderwerpen. Van ‘Thuis je naasten verzorgen’, ‘Zelf Zorg Thuis’ en ‘De arbeidsmarkt in een breed perspectief’ tot ‘De rol van de monitoringsverpleegkundige’ en ‘Zorgtechnologie al duurzame oplossing in de zorg’.
Wassen zonder water
Tijdens de workshop van onderzoeker bij het HAN-lectoraat Wijkverpleging, Benjamin Wendt, kregen de deelnemers de resultaten te zien over het onderzoek dat hij deed naar ‘Beter Doen door Beter Laten’. Binnen dit project, genaamd RENEW, heeft hij samen met 12 wijkteams gekeken of bepaalde zorghandelingen binnen de wijkverpleging verminderd kunnen worden. Wat levert het bijvoorbeeld op als we mensen gaan wassen zonder water? Hij heeft de bezoekers van zijn workshop praktische tools aangereikt en aan het denken gezet hoe ze zelf in hun team met dit onderwerp aan de slag kunnen. Dat inspireert!
Prachtige uitdagingen
Femke zit vol passie en energie. “Zeker als beginnend verpleegkundige wil ik natuurlijk meedenken hoe we de zorg toekomstbestendig kunnen insteken. Dus betaalbare zorg waar de patiënt centraal staat. De zorg is nu eenmaal een wereld waar veel in gebeurt waardoor er prachtige uitdagingen in het verschiet liggen. Hartstikke mooi dat ik de ruimte krijg om dit soort congressen te kunnen bezoeken. Een mooi moment om met elkaar goede ideeën te bedenken, om op je eigen werk te reflecteren en te netwerken.”
Samen beslissen
Tijdens de workshop van Vilans-onderzoeker en bijzonder lector bij het HAN-lectoraat Wijkverpleging, Ruth Pel, kwam Samen Beslissen aan de orde. “Ik vind het belangrijk om samen met ouderen en hun naasten te bespreken wat ze belangrijk vinden voor hun kwaliteit van leven.” Dus niet: ‘What is the matter’, maar ‘What matters to you?’
Met de Samen Beslis Hulp kunnen patiënten en naasten zich goed voorbereiden op gesprekken. “De nieuwe werkwijze zou wat mij betreft beter ingebed mogen worden in het werkproces, zodat de keuzes die je maakt zo goed mogelijk aansluiten bij wat voor de kwetsbare oudere belangrijk is.” Een hulpmiddel hierbij is de Toolbox Samen Beslissen.
Over de Bogen
Over de Bogen is hét verpleegkundig congres in de regio Nijmegen, georganiseerd door de HAN, het Radboudumc, Rijnstate, ZZG Zorggroep, De Waalboog en CWZ. Het congres bestaat uit 2 evenementen waarbij verpleegkundig perspectieven centraal staan.
Dinsdag 12 november stond het toneel op de HAN in Nijmegen. Dit symposium was speciaal gericht op transmurale zorg, langdurige zorg en wijkverpleging.
Donderdag 14 november was het Radboudumc de locatie en stonden de ontwikkeling van de verpleegkundige professie centraal. Deze dag werden tevens de prijzen uitgereikt voor de meest waardevolle zorgideeën.