Studenten genomineerd voor Ergotherapie scriptieprijs
Op 7 november vindt de prijsuitreiking plaats van de scriptieprijs van Ergotherapie Nederland, waarvoor dit jaar twee studententeams vanuit de HAN zijn genomineerd. Hun onderzoeken belichten innovatieve toepassingen van ergotherapie binnen slaapzorg en theater voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Uit 13 afstudeerprojecten zijn er in totaal zes studententeams genomineerd om mee te dingen naar de Ergotherapie scriptieprijs! Beide onderzoeken van de twee genomineerde studententeams bij de HAN tonen de creatieve mogelijkheden van ergotherapie voor nieuwe doelgroepen en openen de deur naar bredere ondersteuning in de zorgsector.
Onderzoek naar slaapzorg
Ergotherapiestudenten Birgit Oude Engberink, Niek Selman en Bodien Scholing hebben in hun scriptie de rol van de ergotherapeut binnen slaapzorg in Nederland onder de loep genomen. Na een uitgebreid literatuuronderzoek en drie focusgroepen met ergotherapeuten uit verschillende zorginstellingen - waaronder de ouderenzorg, eerstelijnszorg en gehandicaptenzorg - brachten zij de technieken, meetinstrumenten en interventies in kaart die worden ingezet bij slaapproblemen.
“Ons onderzoek richtte zich op de technieken, meetinstrumenten en interventies die Nederlandse ergotherapeuten gebruiken tijdens de inventarisatie- en behandelfase,” vertelt Bodien enthousiast.
De resultaten werpen een helder licht op de voordelen en uitdagingen voor ergotherapeuten bij slaapgerelateerde behandelingen. De samenwerking met andere disciplines, feedback van medestudenten en begeleiding van hun leercoach Sanne Diepeveen gaven het project extra diepgang.
Voor het team kwam de nominatie als een enorme verrassing, aldus Niek: “We zijn superblij met deze nominatie! Het voelt als een geweldige waardering voor alle tijd en moeite die we in ons onderzoek hebben gestoken. We hopen dat ons werk eraan bijdraagt dat slaapzorg een vaste plek krijgt binnen de ergotherapie!”
Theatergroep voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel
Het tweede genomineerde team, bestaat uit Annick van der Wal, Gwen van Vuuren en Mahamed Hasan, richtte zich op een project waarin ze een theatergroep opzetten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Samen hebben zij de groep opgebouwd tot een veilige ruimte waarin deelnemers door middel van theater hun verhalen en ervaringen konden delen. Het hoogtepunt van het project was een ontroerende voorstelling waarin het publiek een inkijkje kreeg in de uitdagingen en emoties waarmee de deelnemers dagelijks te maken hebben.
“We hebben geleerd dat theater een krachtige manier is om ervaringen op een luchtige manier te delen,” vertelt het team. De samenwerking tussen studenten Ergotherapie en Sociaal Werk bood nieuwe perspectieven en versterkte hun vaardigheden om als team kwetsbaar en professioneel samen te werken.
De groep voelt zich enorm vereerd door de nominatie: “Het is prachtig dat deze doelgroep op deze manier extra aandacht krijgt. We hopen dat er nog veel meer theatergroepen ontstaan waarin mensen, met welke beperking dan ook, lotgenoten kunnen treffen en hun verhalen kunnen delen.”
Opdrachtgever
De genomineerde studententeams hebben hun onderzoeken uitgevoerd in opdracht van het Lectoraat Neurorevalidatie-Eigen regie en Participatie Met beide onderzoeken dragen de twee studententeams bij aan een rijkere en bredere toepassing van ergotherapie in Nederland.