Ervaringen met pleegzorg als alternatief voor adoptie

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n zestig onbedoeld zwangere vrouwen die overwegen om na de geboorte de zorg van hun kind over te dragen. Zij kunnen kiezen voor adoptie of langdurige pleegzorg. Op basis van welke informatie maken zij voor zichzelf een weloverwogen keuze? Over adoptie is veel te vinden, maar over pleegzorg als alternatief voor adoptie is weinig bekend. Onderzoeker Janneke Peelen onderzocht de ervaringen met pleegzorg als alternatief voor adoptie.

Afstand in verbondenheid, project Mieke Spek

De start van een lastig keuzeproces

Zodra een vrouw aangeeft afstand van haar kind te willen doen ter adoptie, komt er een keuzeproces op gang. Janneke Peelen vertelt: “Nederland hanteert een bedenktermijn van drie maanden na de bevalling. Het kind wordt dan drie maanden in een pleeggezin geplaatst. Dit biedt vaak nieuwe inzichten in de mogelijkheden en geeft ruimte om na te denken. Van de zestig vrouwen die adoptie overwegen kiest de helft er toch voor om zelf voor het kind te zorgen; ongeveer twintig vrouwen kiezen voor adoptie; ongeveer tien voor pleegzorg.”

De kansen en knelpunten van pleegzorg en adoptie

De grootste aanleiding om voor pleegzorg te kiezen, is dat vrouwen in contact willen blijven met het kind. “Bij adoptie zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden voor blijvend contact, maar bij pleegzorg zijn de mogelijkheden vanzelfsprekender. Dat heeft ook te maken met het juridische verschil. Bij adoptie doe je afstand van je ouderschap en dat is niet omkeerbaar. Bij pleegzorg heb je meer rechten en mogelijkheden voor contact. Ook is er bij pleegzorg professionele begeleiding van het contact”, aldus onderzoeker Janneke Peelen.

Janneke Peelen

Bron: publinova.nl

Lectoraat
 

Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp

Dit project wordt uitgevoerd door het HAN Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp. Professionals in de jeugdzorg werken elke dag opnieuw met zeer verschillende mensen. Hoe realiseer je dan een goede en dus effectieve samenwerkingsrelatie? En hoe zorg je dat deze goed blijft? Het Lectoraat Werkzame Factoren in Jeugd- en Opvoedhulp focust op samenwerkingsvraagstukken in jeugd- en opvoedhulp.  

in park die hand van ouder vasthoudt