HAN promotiebeurs voor onderzoeker Maarten Podt

Onderzoeker bij het Lectoraat Sustainable River Management, Maarten Podt, heeft een HAN promotiebeurs toegekend gekregen. De komende jaren onderzoekt hij hoe verbeteringen in datamanagement bij waterkeringbeheerders kunnen bijdragen aan passendere dijken tegen een lagere prijs. Hoe hij dat doet?

AI-beeld Nederlands landschap

Kort gezegd: door een sterk datafundament te bouwen. “Betrouwbare data over de dijk zijn cruciaal voor het maken van beslissingen over of, hoe en wanneer we onze dijken moeten versterken. We zien in de praktijk vaak dat data en informatie over de dijk versnipperd zijn. In versterkingprojecten worden gave innovaties toegepast, maar vaak druppelt de kennis en data die hieruit voorkomen lastig door naar volgende projecten. Dit hindert de digitale transformatie van de sector.

De hoogwaterveiligheidsopgave is al immens. En verloren data, onbetrouwbare data en elke vorm van onzekerheid leiden tot hogere kosten.” Maartens’ hypothese is dat waterkeringbeheerders die beschikken over centrale, feitelijke dijkendata, betere keuzes kunnen maken waar en wanneer ze moeten investeren. Met als doel: passendere dijken voor een lagere prijs.

Portretfoto Maarten Podt

Complexer waterkeringbeheer

Maarten legt uit: “Veranderingen in technologie, maatschappij en klimaat maken het werkveld van waterkeringbeheerders steeds complexer. Tegelijkertijd dealen we met een dijkversterkingsopgave van 2.000 kilometer vóór het jaar 2050; de grootste sinds de Deltawerken. Deze complexiteit heeft een punt bereikt waarop het bijna onmogelijk is om systeemoverzicht te behouden zonder geavanceerde informatiesystemen. Deze systemenvereisen echter een robuust en georganiseerd datafundament, dat in de praktijk vaak lijkt te ontbreken.”

De promotiebeurs is een stap richting effectiever en robuuster assetmanagement van dijken tegen een lagere maatschappelijke prijs.”

Flood defence data(!) assets

Zijn promotieonderzoek heet Flood Defence Data Asset Management. In zijn titel laat hij zien dat data één van de belangrijkste assets van organisaties zijn. Beschikbaarheid en vindbaarheid van goede kwaliteit data zijn een succesfactor: waterkeringbeheerders moeten immers de juiste hoeveelheid data op het juiste moment hebben voor het nemen van een geïnformeerd besluit. Gelukkig zijn de waterschappen en Rijkswaterstaat al flink bezig met data science en AI. Om goed gebruik te kunnen maken van deze ontwikkeling is een sterk datafundament nodig. En die wil Maarten helpen leggen.
Zijn studie onderzoekt dus hoe waterkeringbeheerders hun datamanagement kunnen verbeteren om betrouwbaarder en effectiever assetmanagement uit te voeren op strategisch, tactisch en operationeel niveau.

Nationale dijkenatlas

Maarten is in project Taaie Dijken Klimaatrobuust nu al bezig met het bouwen van de landelijke dijkdataset. Hier komt informatie over onder andere dijkgeometrie, materiaalgebruik, constructies en ondergrond in terug. Hij traint een model om bekledingstypes van dijken te onderscheiden op basis van luchtfoto’s zodat je makkelijk kan zien waar in Nederland welke dijkbekleding voorkomt. “Dat betekent dat je het model goed moet trainen om de juiste pixels te herkennen.”

Onderbrekingen in de datalevenscyclus

Maarten is de komend 4 à 5 jaar zoet met zijn PhD. “Ik start met het volgen van data door hun volledige levenscyclus. Die cyclus omvat het plannen van onderzoek, data inwinning, data-analyse, datadeling, archivering en hergebruik. Bij waterschappen zien we dat de cyclus vooral onderbroken wordt op de overgang van fysieke assetactiviteiten naar abstractere data-activiteiten. Dat is uitlegbaar, want waterkeringbeheer heeft altijd gefocust op de fysieke assets.”

Plaatje van datastroom

Follow the Data

“Door de data te ‘volgen’ kunnen we zien waar datastromen stagneren en waar datasilo’s ontstaan.” Een datasilo is een verzameling van data bij één groep die niet gemakkelijk of volledig toegankelijk is voor andere groepen binnen dezelfde organisatie. “Ik wil onderzoeken hoeveel tijd verloren gaat aan het terugvinden van data. Een eerdere studie bij Rijkswaterstaat liet bijvoorbeeld zien dat 10 tot 70% van de tijd verloren gaat aan de zoektocht naar verloren data (Kisjes, 2017). Het vaststellen van vergelijkbare verliezen bij waterschappen en het projecteren van deze kosten op het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat zou ontzettend waardevol zijn.”

Volwassenheid datamanagement

“Naast het volgen van data in hun levenscyclus, wil ik een studie doen naar de volwassenheid van datamanagement bij alle waterschappen. Dit is een soort benchmark die gaat helpen om sterktes en zwaktes te pinpointen. Het helpt om van elkaars datapraktijk te leren. Ik hoop dat de waterschappen hieraan willen meewerken.”

2 tools

“Ik ga tevens 2 tools ontwikkelen: een parametrische dijkontwerp tool op basis van de nationale dijkenatlas, en een landelijke inspectiedataset waarin we trendanalyses kunnen doen naar schades op de dijk,” vertelt hij. “Door tools te ontwikkelen ga ik daadwerkelijk aan de slag met de data. Daardoor kan ik de status van de data en datamanagement beter begrijpen.”

Tool ontwerpt zelf een dijk

In de nationale dijkenatlas is straks alle feitelijke dijkinformatie te vinden. “Het droombeeld is een single point of truth voor dijkdata,” vertelt Maarten. “Er zijn nog veel stappen om dit te bereiken. Het vereist niet alleen koppelingen met de databases van waterschappen, maar een volledig nieuwe manier van samenwerken.” Hij gaat verder: “Voor het aantonen van de meerwaarde van de atlas wil ik er parametrisch ontwerp in mogelijk maken, dat aan de hand van parameters verschillende ontwerpvarianten toont. Aan de hand van toekomstscenario’s en ontwerpregels voor dijken, ontwerpt de tool de meest passende dijk.”

Meer weten?

Ben je benieuwd naar meer informatie over het promotieonderzoek? Neem dan gerust contact op met het Lectoraat Sustainable River Management of mail Maarten Podt.

De Brug bij Lent. Foto van RWS