Hoe pas je AI toe in de voedselindustrie?

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van robotica en AI? Dan wil je vast weten hoe je complexe processen kunt optimaliseren met behulp van slimme technologie. Bram de Vrught, Managing Director bij QING, gaf op vrijdag 6 december een speciale gastles aan HAN-studenten Engineering en Automotive over robotica en artificial intelligence (AI) in de voedselindustrie. Hoe wordt het daar toegepast?

Bram de Vrught, Managing Director bij QING, gaf op vrijdag 6 december een speciale gastles aan HAN-studenten  Engineering en Automotive over robotica en artificial intelligence.

Bram de Vrught is een pionier op het gebied van AI en robotica. Hij deelt graag zijn kennis en ervaring met de volgende generatie techneuten, waaronder studenten van de Academie Engineering en Automotive.

Met QING heeft hij al talloze succesvolle projecten gerealiseerd, zoals het sorteren van beschuit bij Bolletje en het sorteren van perziken in Griekenland.

High level framework visual in de gastles over robotica en AI door Bram de Vrught van Qing
High level framework visual in de gastles over robotica en AI door Bram de Vrught van Qing

Perziken sorteren met AI

In de robotica & AI-workshop liet Bram de Vrugh de studenten hoe een volledig AI-gedreven robotsysteem perziken sorteert. Een echte eye-catcher die laat zien hoe ver we al zijn met het toepassen van AI in de voedselindustrie.

Waarom perziken? Omdat je met dit product zo kanten op kunt, biedt deze vrucht een uitgelezen kans om te laten zien hoe robotica ingezet kan worden om de juiste perziken te sorteren.

Bram de Vrught geeft een gastles over robotica en AI
Volgens Bram de Vrught ligt de toekomst van automatisering niet in het herhalen van dezelfde handelingen, maar in het aanpassen aan veranderingen.

Toekomst van automatisering

Volgens Bram de Vrught ligt de toekomst van automatisering niet in het herhalen van dezelfde handelingen, maar in het aanpassen aan veranderingen. In deze workshop is dieper ingegaan op de volgende vragen:

  • Wie is verantwoordelijk als een AI-systeem een fout maakt?
  • Hoe zorgen we ervoor dat deze systemen flexibel genoeg zijn om in te zetten in nog onbekende situaties?

Wat hebben de studenten geleerd

Tijdens de gastles hebben studenten antwoorden gekregen op de volgende vragen:

  • Hoe train je een AI-systeem?
  • Welk onderhoud is er nodig?
  • Wat gebeurt er als een AI een fout maakt?
  • Wat mag je in de toekomst verwachten van automatisering in de voedingsindustrie en daarbuiten?

Deze workshop was vooral gericht op studenten die geïnteresseerd zijn in robotica, AI en automatisering.

Gastles over robotica & AI door Bram de Vrught, directeur bij Qing
Hoe train je een AI-systeem?

Themaroute Robotics

De gastles is onderdeel van onze themaroute Robotics. Deze route richt zich op de ontwikkeling en toepassing van robots. Dit is een hard groeiend veld van techniek waarin Industrieel Product Ontwerpen, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Embedded Systems, ICT en Technische Bedrijfskunde een rol spelen.

Heb je interesse? Meld je dan aan bij:

Robotics Board
themaroute.robotics@han.nl

Samen bespreken we je drijfveren en de eisen (o.a. de invulling van vakken, minoren en projecten). We zorgen voor een begeleidingstraject en stemmen benodigde kennis af. Je participeert in onderzoeksprojecten, werkt samen met de industrie en krijgt masterclasses en workshops van HAN docent-onderzoekers en externe experts.