Innovatiehubs: samen innoveren in de regio

Technische mkb-bedrijven die willen vernieuwen doen dat graag met jong talent, maar hoe doe je dat als je bedrijf zich in de Achterhoek bevindt waar het hbo-aanbod beperkt is?

Mkb bedrijf aan tafel met Marij

De 6 innovatiehubs in Gelderland bieden uitkomst: 20 bedrijven werken nauw samen met jong talent om te innoveren. Deelnemende bedrijven geven duidelijk aan op welk thema ze willen innoveren en daar worden vervolgens innovatieve stageopdrachten en uitdagende afstudeeropdrachten bij gezocht op zowel mbo- als wo- en hbo-niveau. Denk aan onderwerpen als productontwikkeling, circulaire economie, digitalisering en commerciële vraagstukken.

Kruisbestuivingen

Iedere innovatiehub heeft een hubmanager die studenten begeleidt, contacten met de scholen onderhoudt en 3 tot 5 deelnemende mkb-bedrijven onder zich heeft. Remi Hammink studeerde vorige zomer binnen een innovatiehub af voor de HAN-opleiding HRM en is nu zelf hubmanager. “Mooi om te zien dat er steeds meer kruisbestuivingen ontstaan tussen de studenten uit de verschillende hubs, de hubmanagers onderling én de deelnemende bedrijven.”

Remi vertelt: “Ik ben als hubmanager verantwoordelijk voor de werving, selectie en begeleiding van studenten en de continuering van kennisontwikkeling. Ik koppel studenten aan innovatie-opdrachten bij een van de bedrijven die onder mijn hub vallen en zoek bij de bedrijven naar innovatieve opdrachten waar ze op willen vernieuwen.”

Remi Hammink achter een bureau

Innovatie in de regio

Marij Striekwold is vanuit Slim - Smart Region projectleider van de 6 innovatiehubs: “Binnen de innovatiehubs studeren jaarlijks zo’n 200 studenten af of vervullen er een stage-opdracht. Een waardevol netwerk waar de HAN gebruik van kan maken vanuit onderwijs en onderzoek. We zijn daardoor in staat te volgen welke thema’s leven bij mkb-bedrijven.”
De innovatiehubs zijn een kweekvijver van talent. Door scholen, studenten en bedrijven aan elkaar te verbinden ontstaat innovatie in de regio, weet Remi. ”Vooral de samenwerking tussen mkb-bedrijven en studenten met een frisse blik levert grensverleggende innovaties op.”

Durven te delen

Marij vult aan: “Regionale innovatie is belangrijk als de mkb’ers hun concurrentiepositie willen vergroten. Het is slim om dan met kennisinstellingen op te trekken en samen te werken met bedrijven uit de regio. Als je vanuit het ecosysteem iets wil met open innovatie, vraagt dat om vertrouwen in de samenwerking. En daar zijn bedrijven in de Achterhoek en in de Liemers heel goed in. Ze durven te delen.”

Foto van Marij Striekwold bij een muur

Gezamenlijke thema’s

De innovatiehubs ontwikkelen zich steeds verder. Marij: “We hebben met de 6 hubmanagers overleggen en kijken bij elkaars bedrijven binnen, regelmatig komen studenten samen en pakken we gezamenlijk thema’s op die spelen binnen het mkb." Remi vult aan: “Het is ongekend wat een netwerk je als startende hubmanager opbouwt in een paar maanden. En de begeleiding binnen zo’n hub is top. Zowel op de processen als op sociaal vlak.”

Door scholen, studenten en bedrijven aan elkaar te verbinden ontstaat innovatie in de regio. Vooral de samenwerking tussen mkb-bedrijven en studenten levert grensverleggende innovaties op.”

Netwerkplaats

Voor studenten is een innovatiehub een snoepwinkel. Behalve een intensieve begeleiding krijgen ze tevens toegang tot de Netwerkplaats. Hier staat persoonlijke ontwikkeling, ondernemend gedrag en innovatie centraal. Ze leren van elkaars verhalen. Waar ben je mee bezig en waarom doe je dingen zoals je ze doet. Marij: “We nemen ook de hubmanagers mee in deze methode zodat zij de student daarin kunnen sturen. Daarnaast kunnen studenten 3 dagdelen een rondleiding krijgen door de regio en bedrijven bezoeken. Dat ze maar weten wat een mooie bedrijven er in de Achterhoek te vinden zijn.”

Slim – Smart Region
 

Samen Slim

Digitale toepassingen worden steeds sneller ontwikkeld en technologie neemt een steeds belangrijkere plek in ons leven in. Deze digitale innovaties vragen om goede wendbaarheid van mensen, teams en organisaties. Met het samen leren innoveren, delen van kennis en het creëren van ontmoetingsplekken helpt onze focus Slim - Smart Region daarbij. Op deze manier hebben we impact op de digitale toekomstbestendigheid in het werkveld en in ons onderwijs.

Wil je ook samen grenzen verleggen met digitale technologie binnen een innovatiehub? Of ben je ondernemer en wil je ook hubbedrijf zijn? Marij Striekworld gaat graag met je in gesprek.

Foto samen slim