Klimaataanpak en Innovatie

In een gezellig in kerstsfeer aangekleed lokaal vond de inspiratiebijeenkomst ‘Klimaataanpak en Innovatie’ plaats. Deze bijeenkomst is een jaarlijks terugkerend evenement voor studenten en alumni van de masteropleiding Circulaire Economie, dat vlak voor de kerstvakantie plaatsvindt.

Studenten circulaire economie lopen voor het gebouw.

Vergroten, versnellen en verbreden

De bijeenkomst begon om 09:30 uur met een inspirerende presentatie van Reindert Augustijn, die het Gelderse perspectief op de Klimaataanpak belichtte. Reindert is sinds oktober 2019 werkzaam als Manager Intensifying Climate Action bij de Provincie Gelderland. In deze rol is hij verantwoordelijk voor de uitvoering en actualisatie van het klimaatactieplan 2021-2030, dat gericht is op een reductie van 55% in broeikasgassen tegen 2030 ten opzichte van 1990. Dit doel overstijgt de ambities van het nationale Klimaatakkoord. Daarnaast beheert hij het klimaataanpassingsplan 2022-2023. Reindert: “om de doelen te kunnen behalen moeten we vergroten, versnellen én verbreden.” Zijn verhaal gaf een helder beeld van de regionale uitdagingen en kansen binnen de transitie naar een duurzame toekomst. Daarbij legde hij nadruk op samenwerking tussen gemeenten, bedrijven en burgers om klimaatdoelen te behalen. “Leuk om te zien dat Arnhem daarbij soms een andere koers durft te varen,” aldus Augustijn.

Agency en Urgency

Vervolgens nam Kees Klomp het podium met zijn keynote getiteld “Agency en Urgency”. Kees sprak vanuit zijn rol als Programmamanager AGENCY! bij Windesheim, waar hij sinds januari 2024 parttime werkzaam is. Klomp is een fervent aanjager van de Betekeniseconomie; een existentiële benadering van economie. Klomp werkte als lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam en deed in die hoedanigheid onderzoek naar de mogelijkheden van economische systeemverandering. “We moeten ons niet focussen op de climate change, maar op een system-change,” zo benadrukt Kees. “Anders blijft het symptoombestrijding.” Als programmamanager AGENCY! probeert Klomp studenten intrinsiek gemotiveerd te engageren voor maatschappelijke issues. Daarbij zette Klomp ook op deze grijze donderdag de deelnemers aan om direct actie te ondernemen en zelf een actieve rol in de klimaattransitie te spelen. Een student merkt op: “Is zijn bijdrage niet wat pessimistisch?” Klomp:  “pessimisme is een ander woord voor doemdenken. En optimisme voor wensdenken. Waar we naartoe moeten? Naar doendenken, naar voorleverschap: we moeten in actie komen!” 

Potluck Lunch

Rond het middaguur genoten de deelnemers van een informele potluck lunch, waar iedereen iets lekkers had meegebracht. Dit zorgde niet alleen voor een gezellige sfeer, maar bood ook een perfecte gelegenheid om te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Bedrijfsbezoeken

Na de lunch vertrok de groep naar drie inspirerende bedrijven op het Industriepark Kleefse Waard. Ieder bedrijf draagt op zijn eigen manier bij aan een duurzamere wereld.

  • Platowood
    Dit innovatieve bedrijf in Arnhem specialiseert zich in de productie van duurzaam hout door middel van een milieuvriendelijk veredelingsproces. Tijdens de rondleiding kregen de deelnemers uitleg over hoe Platowood Europees hout, zoals vuren en populieren, behandelt om het geschikt te maken voor langdurig gebruik in onder andere gevelbekleding en kozijnen. Ook kregen zij een kijkje bij de ovens en houtbewerkingsmachines die bij dit proces worden gebruikt.
  • Save Plastics
    Dit bedrijf wordt geleid door een ondernemend echtpaar dat zich toelegt op het recyclen van plastic afval en het maken van nieuwe producten, zoals bruggetjes, bosbankjes, kozijnen en complete gevels. Tijdens de rondleiding werd uitgelegd hoe Save Plastics niet alleen lokaal impact maakt, maar ook internationaal. Zo ondersteunen ze projecten in onder andere India, waar ze helpen vergelijkbare fabrieken op te zetten. Na drie jaar worden deze fabrieken zelfstandig gerund door lokale gemeenschappen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lokaal plastic en lokale arbeidskrachten, waaronder veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Elaad
    Elaad speelt een sleutelrol in het verbeteren van het laadpalen-netwerk in Nederland. Drie medewerkers vertelden over de verschillende aspecten van hun organisatie. Het ene deel van Elaad richt zich op het testen van elektrische voertuigen op compatibiliteit met verschillende laadpalen, zowel nationaal als internationaal. Ze adviseren autobedrijven over hoe goed voertuigen opladen bij diverse laadpalen. Een ander deel van het bedrijf werkt aan innovaties, zoals slimme stekkers die het opladen efficiënter en universeler maken, onder andere via keurmerken en standaarden.

Doendenkend 2025 in!

Met boeiende verhalen, vernieuwende inzichten en concrete voorbeelden bood deze dag volop inspiratie voor een duurzame toekomst. Deelnemers keerden huiswaarts met frisse ideeën en praktische handvatten om zelf het verschil te maken. Dat is een mooi uitgangspunt voor ‘doeNdenken’ in 2025!