Lectoraat Wijkverpleging start Academische Werkplaats Wijkverpleging
Vanaf 31 december 2024 start het lectoraat Wijkverpleging de Academische Werkplaats Wijkverpleging in regio Nijmegen. Dit is één van de vijf werkplaatsen die in Nederland worden opgezet met een subsidie van ruim 5 miljoen euro van ZonMw. Onder leiding van het lectoraat Wijkverpleging en in nauwe samenwerking met UKON (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen), brengen we zorgorganisaties, cliënten, onderwijsinstellingen en onderzoekers samen. Gezamenlijk werken we aan toekomstbestendige zorg voor mensen thuis.
Regionale samenwerking in vijf werkplaatsen
De Academische Werkplaats Wijkverpleging in regio Nijmegen is één van de vijf werkplaatsen die in Nederland worden opgezet met een subsidie van ruim 5 miljoen euro van ZonMw. Naast de werkplaats in regio Nijmegen worden er Academische Werkplaatsen Wijkverpleging gestart in de regio’s Utrecht, Amsterdam, Groningen en Maastricht. Deze werkplaatsen vormen een landelijke kennisinfrastructuur waarin aanbieders van wijkverpleging, cliëntenvertegenwoordigers, onderwijs- en kennisinstellingen (mbo, hbo en universiteiten) nauw samenwerken. Gezamenlijk dragen ze bij aan toekomst bestendige zorg voor mensen thuis door het ontwikkelen toepassen en verspreiden van nieuwe kennis en zorginnovaties. UMC Utrecht is coördinator van het consortium.
Groot landelijk consortium
Het consortium achter de werkplaatsen omvat 34 grote VVT-organisaties, 8 mbo-instellingen, 6 hbo-instellingen en 5 universiteiten. Daarnaast zijn ouderen (vertegenwoordigers), cliënten en hun naasten actief betrokken op zowel regionaal als landelijk niveau. Ook wordt intensief samengewerkt met de beroepsvereniging V&VN en beleidsmakers, waaronder het Ministerie van VWS, Nederlandse Zorgautoriteit, Zorginstituut Nederland, Inspectie Gezondheid en Jeugd en Zorgverzekeraars Nederland.
Thema’s voor kennisontwikkeling
Bruggenbouwers als motor
Binnen de werkplaatsen staan zogeheten bruggenbouwers centraal. Deze professionals werken aan de ontwikkeling, verspreiding en toepassing van nieuwe kennis en brengen wetenschap, praktijk en onderwijs dichter bij elkaar. Ze vormen de spil van de werkplaats, met directe impact op zowel de dagelijkse zorgpraktijk als de opleiding van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. “Door de praktijk, het onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden en samen te werken met beleidsmakers ontwikkelen we zorginnovaties die écht het verschil maken voor zowel cliënten als zorgprofessionals in de wijkverpleging,” zegt Nienke Bleijenberg wetenschappelijk programmaleider regio Utrecht en coordinator landelijk consortium.
Samen werken aan toekomstbestendige zorg
- Met deze werkplaatsen wordt een krachtige stap gezet in de kennisontwikkeling en borging van kennis in de praktijk en het onderwijs. Met een brede betrokkenheid van zorgprofessionals, docenten, onderzoekers, cliënten, beleidsmakers en financiers bieden de werkplaatsen een antwoord op de uitdagingen in de wijkverpleging.
Regio Nijmegen
In regio Nijmegen wordt de werkplaats getrokken door het lectoraat Wijkverpleging van de HAN University of Applied Sciences samen met Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) van afdeling Eerstelijnsgeneeskunde/Radboudumc.
Er doen negen organisaties voor wijkverpleging mee: Pantein, ZZG zorggroep, TVN zorgt, STMG, DGG, Santé Partners, Attent Zorg en behandeling, Azora en Sensire. Wij gaan aan de slag met de volgende thema’s: preventie, professionalisering, behoud van zorgprofessionals, passende zorg, leren en ontwikkelen van wijkverpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. We stemmen de activiteiten af met de plannen over innovaties, waar de zorgorganisaties al mee bezig zijn.
Contactpersoon regio Nijmegen: Lector Minke Nieuwboer, Lectoraat Wijkverpleging.