Lerarenbeurs? Alleen maar voordelen
Gratis een masteropleiding volgen, ruimte krijgen voor studieverlof en een vergoeding voor studiemateriaal? De lerarenbeurs kent alleen maar voordelen, vinden oud-student Stephan en studenten Petra en Laura van de Master Pedagogiek. In dit artikel delen zij hun ervaringen.
Voordelen lerarenbeurs
Je professionaliteit verhogen, je vakkennis verbreden of je specialiseren? Er zijn verschillende redenen om een masteropleiding te gaan volgen. Maar er zijn misschien ook twijfels: de kosten, de tijd of de mogelijkheden bij je werkgever. De lerarenbeurs haalt die twijfels weg. Deze beurs biedt studenten met een lerarenbevoegdheid vergoeding voor het collegegeld, studiemiddelen en reiskosten. Daarnaast kan de werkgever subsidie aanvragen voor studieverlof. “Ik zie alleen maar voordelen”, zegt Laura Letworty (27), docent basisonderwijs bij de Veluwse Onderwijsgroep, een onderwijsinstelling met 16 basisscholen en 11 middelbare scholen.
Geen zorgen
Laura is 5 jaar geleden afgestudeerd aan de Pabo en wilde zeker nog een master volgen, maar wilde eerst meer werkervaring opdoen. “Ik wist niet van de lerarenbeurs af. Als je net bent afgestudeerd, heb je vaak niet de mogelijkheden om verder te leren. Je hebt nog geen financiële buffer en werkt vaak fulltime. Mijn leidinggevende kwam met de optie van de lerarenbeurs. De dag dat ik nu de Master Pedagogiek volg, krijgt mijn school geld om mij te vervangen. Daar hoef ik mij dus geen zorgen over te maken.”
De lerarenbeurs is een voordelige manier om jezelf te verbreden en te verdiepen in je vak
Verbreding en verdieping
"Als ik geen gebruik van de lerarenbeurs kon maken, was ik niet begonnen aan de Master Pedagogiek”, zegt Stephan Reintjes (31) stellig. “Met de lerarenbeurs werd mijn studie betaald, kreeg ik een toeslag voor studieboeken en voor een deel betaald verlof. Op die manier kon ik een dag minder werken.” Stephan bleef 3 dagen per week werken als groepsleerkracht bij Stichting Groeisaam. “Men zegt wel eens: ‘Als je je rijbewijs hebt, leer je pas écht rijden’. Ik vond dit hetzelfde met het lesgeven. Ik was nog niet uitgeleerd en zocht meer diepgang. De lerarenbeurs is een voordelige manier om jezelf te verbreden en te verdiepen in je vak. Het is wel een investering, leuke dingen maken soms plaats voor je studie, maar dat is het allemaal waard.”
Mogelijk gemaakt
Daar is Laura het mee eens: “Je moet het echt willen. Vanuit jezelf gemotiveerd zijn om dit te doen, anders heeft het geen zin. Ik wist altijd al dat ik nog wilde doorleren. Ik was nog niet klaar. Ik ben een voorstander van blijven leren zolang het kan en mogelijk is. Dat mogelijk maken is wel een stuk gemakkelijker door de lerarenbeurs.”
Woorden geven
Dat ziet ook Petra Wattel (49) die juist halverwege haar carrière koos voor een opleiding. Ze werkt al haar hele werkende leven in het speciaal onderwijs. Het grootste gedeelte daarvan bij Kentalis, een landelijke organisatie voor leerlingen met een communicatieve beperking. Petra werkte als leraar, schoolopleider en intern begeleider. “Ik heb ook medezeggenschap gedaan, kortom: een breed scala. Ik dacht: het is tijd voor een volgende stap. Ik wil mezelf graag verdiepen, weer woorden geven aan wat ik aan het doen ben. Tijd om te reflecteren, stil staan bij de didactische en ethisch filosofische kant van mijn vak, waar je in de waan van de dag niet aan toekomt.”
Het studieverlof was voor mij de belangrijkste reden om gebruik te maken van de lerarenbeurs
Studieverlof bij lerarenbeurs
Haar eigen kinderen waren inmiddels wat ouder en er kwam ruimte qua tijd. “Het studieverlof was voor mij de belangrijkste reden om gebruik te maken van de lerarenbeurs. Het gaf mij en mijn werkgever Kentalis de ruimte. Zij krijgen mijn afwezigheid vergoed. Mijn werkgever stimuleert het sowieso om door te leren. Het is een investering in je eigen toekomst, maar ook die van de werkgever. Je mag 1 keer aanspraak doen op de lerarenbeurs. Op dit moment heb ik ruimte in mijn leven om een opleiding te doen. Het is een forse investering. De nieuwe kennis neem ik meteen mee in de praktijk.”
Aanvragen & voorwaarden lerarenbeurs
De aanvraagperiode is dit jaar vervroegd en je vraagt de lerarenbeurs al aan van 1 februari tot 15 maart 2025 via DUO.nl/lerarenbeurs. Elk jaar is er een budget waar leraren, interne begeleiders, zorgcoördinator en remedial teachers aanspraak op kunnen maken.
Voorwaarde is dat je een onderwijsbevoegdheid hebt, of een bachelor-diploma als leraar, en werkt op een school in (Caribisch) Nederland. Voor leraren is er nog de voorwaarde dat je minimaal 20% van je tijd lesgeeft. Laura en Stephan geven aan dat het aanvragen heel soepel ging. Petra had in 2020 iets meer pech. Ze vertelt: “De pot was op 1 april om 8 uur ’s ochtends al helemaal op. Dat was zuur, maar ik heb wel bewust nog een jaar gewacht met de start van mijn studie. De lerarenbeurs kent namelijk zoveel voordelen en een jaar later was ik zeker van mijn plek.”
Studeren wordt echt gemakkelijker door de lerarenbeurs
Is de lerarenbeurs een gift?
Inmiddels is de financiering ruimer en is het dus makkelijker om aanspraak te maken op de beurs. Maar het is niet vrijblijvend. “De lerarenbeurs is een voorwaardelijke gift”, vertelt Stephan. Je krijgt de lerarenbeurs voor een duur van maximaal 3 jaar en moet minimaal 15 studiepunten per jaar behalen om de beurs te behouden. Ieder jaar vraag je de beurs opnieuw aan, “maar als je de studiepunten haalt, ben je automatisch zeker van nog een jaar lerarenbeurs”, vult Petra aan.
Zeker aanraden
Alle 3 raden de anderen aan om gebruik te maken van de lerarenbeurs. “Het kent alleen maar voordelen”, ziet Petra. Laura vult aan: “Studeren wordt echt gemakkelijker door de lerarenbeurs. Ik was niet de eerste in mijn organisatie die met de lerarenbeurs studeert, maar het verbaasde mij dat niet iedereen van de Lerarenbeurs afwist.” Tijd voor meer bekendheid. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet, kan eenmaal in de carrière gebruikmaken van de mogelijkheden. “Het is zonde als je het niet doet”, vindt Petra.
Wil jij doorontwikkelen met behulp van de lerarenbeurs? Kijk op onze website voor meer informatie over de mogelijkheden van de lerarenbeurs bij de HAN.