25 jaar Food & Business: het verleden, heden en de toekomst
Dit jaar viert de opleiding Food & Business haar 25-jarig bestaan. In deze jaren is er zowel in de opleiding als in de voedingsindustrie veel veranderd. Wij nemen jullie mee in de ontwikkelingen en trends in de food business, van vroeger tot nu en met een blik op de toekomst.
De food business vandaag: zero waste en hybride vlees
Twee thema’s die regelmatig aan bod komen in de lessen van de opleiding Food & Business zijn gezondheid en duurzaamheid. Dit komt omdat deze thema’s momenteel erg belangrijk zijn in de voedingsindustrie, geven Maartje en Quinta, studenten aan de opleiding Food & Business, aan. Maartje vertelt dat bedrijven volgens haar op een creatieve manier omgaan met duurzaamheid: “Denk bijvoorbeeld aan restaurants die inzetten op zero waste”. Zero waste betekent dat afval zoveel mogelijk wordt beperkt, of zelfs volledig wordt voorkomen. Dit kan door hergebruik, recycling en het benutten van restproducten van voedsel.
Noud, senior accountmanager bij Banken Champignons en alumnus bij Food & Business, vertelt dat de voedingsindustrie de CO2-uitstoot probeert terug te dringen, om zo de opwarming van de aarde niet te ver te laten oplopen. Een verandering hierin is de overgang van een dierlijk dieet naar een meer plantaardig dieet. Noud legt uit dat de paddenstoelensector perfect in deze verandering past, juist omdat er minder CO2-uitstoot is.
Een andere ontwikkeling op dit gebied is hybride vlees. Hybride vlees bestaat deels uit vlees en deels uit plantaardige ingrediënten. Quinta vertelt hierover: “Ik vind de ontwikkeling van hybride vlees heel gaaf omdat het bijdraagt aan beide thema’s, gezondheid en duurzaamheid, en de smaak ook niet echt verloren gaat”.
Een terugblik in de food business: AVG’tje en wereldgerechten
10 jaar geleden zag de opleiding Food & Business er net iets anders uit. Het welbekende AVG’tje kwam veel aan bod in de kooklessen, vertelt Bas, nu al 10 jaar docent bij Food & Business. “Een opdracht hierbij was: ‘Noteer de bereidingstijden van de verschillende technieken die op kippenpoten worden toegepast.’”. Nu gaan deze kooklessen niet vaak meer over het AVG’tje, maar wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met productontwikkeling en hybride vlees.
Hoewel je favoriete wereldgerecht nu niet meer weg te denken is, was dit 10 jaar geleden nog niet altijd het gebruikelijke. De populariteit van internationale gerechten kwam toen pas op. “Globalisering van smaken en keukens was opkomend”, vertelt Bas, “denk aan tajine, sushi en falafel”. Tegenwoordig wordt er in de lessen van de opleiding Food & Business ook aandacht besteed aan internationale aspecten, juist door de globalisering in de food business.
De toekomst van de food business: transparantie en AI
En hoe ziet de toekomst van de food business eruit? We weten het natuurlijk niet zeker, maar we kunnen wel een kleine voorspelling doen. Thijs, duurzaamheids- en kwaliteitsadviseur en alumnus bij Food & Business, deelt zijn toekomstvisie.
Thijs denkt dat kwaliteit een grotere rol gaat spelen. “Daarbij zijn consumenten steeds meer bezig met de achtergrond van het product in plaats van enkel het consumeren”, zegt Thijs hierover. “Ze willen steeds meer transparantie en inzicht in de keten”. Het gaat er dan bijvoorbeeld om hoe er met de werknemers is omgegaan en hoe de grondstoffen voor het product zijn verkregen. Thijs geeft aan dat samenwerking in de keten daarbij de belangrijkste trend is. Ook in de opleiding Food & Business is kwaliteit een belangrijk thema. Zo wordt er niet alleen gekeken naar de kwaliteit van een product, maar ook naar de gehele keten.
Daarnaast verwacht Thijs dat technologieën zoals robotisering en AI een steeds belangrijkere rol gaan spelen om aan de kwaliteitseisen van de consument te kunnen voldoen. Dit wordt bevestigd door Noud, die vertelt dat ze bij Banken Champignons een grote rol zien weggelegd voor AI in de paddenstoelensector van de toekomst.
Maak kennis met Food & Business
Ben jij iemand die enthousiast wordt van de voedingsindustrie? Kom dan naar de open dag van de opleiding Food & Business op 11 januari in Nijmegen of 18 januari in Arnhem en ontdek alle mogelijkheden!