Door studenten ontworpen machine maakt longen voor reanimatie-babypop
Vijf studenten Embedded Systems Engineering aan de HAN experimenteren met een ultrasonisch lasapparaat. Hun doel: kunststof babylongen maken voor een reanimeerpop voor studenten Verpleegkunde.
Marijn Saedt, Omr Ali Mahmoud, Yannick Brans en Allessandro Berti zijn druk in de weer met de constructie en programmering van een machine, die kunststof longen gaat maken voor een reanimeer-babypop. De 2e-jaars studenten van de opleiding Embedded Systems Engineering (ESE) aan de HAN experimenteren met een ultrasonisch lasapparaat en een 3D-printer.
Organische vormen maken
"Het lasapparaat veroorzaakt trillingen met een hoge frequentie, waardoor je lagen plastic aanelkaar kunt sealen", verklaart Marijn. "Het gaat om 20.000 trillingen per seconde, waardoor het plastic zacht wordt", vult Allessandro aan.
Door het lasapparaat aan de 3D-printer te bevestigen, kun je er organische vormen mee maken. "Kijk, zoals deze vorm", zegt Marijn, terwijl hij een stukje plastic met ronde vormen laat zien. "Als je hier lucht in blaast, lijkt het op de longen van een baby."
Reanimatie van baby’s oefenen
Docent en onderzoeker Johan Korten van het HAN Health Concept Lab is al langer met verschillende groepen studenten bezig een reanimeerpop te maken, waarop studenten Verpleegkunde het reanimeren van baby’s kunnen oefenen. "De binnenkant van deze pop is helemaal vernieuwd en we zijn nu aan de longen toe. Deze pop geeft feedback, zodatverpleegkundigen precies zien hoeveel lucht ze in de longen blazen en hoe diep ze de borstkast indrukken."
Het reanimeren van baby’s is nauwgezet werk, dat vaak van levensbelang is, benadrukt Johan Korten. "Daarom moeten studenten Verpleegkunde dat goed kunnen oefenen. Een volwassene blaast al gauw te veel lucht in de longen van een baby, waardoor die beschadigd kunnen raken of de baby gaat overgeven. De longen van een baby hebben genoeg aan 28 milliliter lucht, terwijl een volwassenen al gauw 160 millimeter in de pop blaast."
Eigenschappen verschillende plastics
Naast de techniek van de apparaten, hebben de studenten ook te maken met de verschillende eigenschappen van soorten plastics. De babylongen moeten kunnen uitrekken en weer inkrimpen om de ademhaling zo goed mogelijk te imiteren. "De rek van het materiaal gaf complicaties", meldt Allessandro. Hij vertelt dat kristallijne plastics, waarbij moleculen is vaste patronen zitten, moeilijker smelten en dus lastiger zijn te lassen dan amorfe plastics, waarbij moleculen in lossere structuren zitten.
Health Concept Lab
De 2e-jaars studenten houden zich in het Health Concept Lab bezig met toegepast onderzoek. Dit is een lab waar toegepast onderzoek plaatsvindt op het snijvlak van gezondheid en technologie. Dit gebeurt in een multidisciplinaire setting waar wordt samengewerkt door opleidingen, bedrijven, onderzoeksinstituten en zorginstellingen in Nederland. Op de HAN is een ruimte beschikbaar gemaakt voor het Health Concept Lab om toegepaste onderzoeken en projecten uit te kunnen voeren. Ze bedenken een concept en proberen dat in de praktijk uit. "We maken een prototype van het apparaat, waarbij we de vrijheid hebben om te experimenteren", zegt Marijn. Allessandro komt uit Brazilië waar zijn vader een bedrijf heeft in ultrasonisch lassen, dat komt bij dit project goed uit: "Als we een probleem hebben, dan vraag ik het aan mijn vader." Docent Johan Korten zegt lachend: "Dat wist ik van tevoren niet, hoor, maar het werkt goed."
Elektrotechniek op kleine schaal
Marijn volgde de opleiding Electronical Engineering niveau 4 op het ROC Nijmegen en wilde op de HAN ook die opleiding volgen. "Maar eigenlijk werd ik niet gelukkig van het bouwen van bijvoorbeeld een meterkast. Ik ben meer geïnteresseerd in het werken met elektrotechniek op kleine schaal, zoals het programmeren van printplaatjes. Zo kwam ik uit bij Embedded Systems Engineering."
Omr volgde de havo op het Canisius College in Nijmegen en raakte geïnteresseerd in techniek en het programmeren van software. "Ik wilde software en hardware combineren en een Engelstalige opleiding doen."
Alessandro wilde net als zijn broer in het buitenland studeren. Hij kreeg al op de middelbare school in Brazilië het vak mechatronica. Op de technische hogeschool werkte hij met remote control, het op afstand besturen van auto’s. "Daardoor begreep ik wat Embedded Systems Engineering is en daar hou ik van."
Yannick deed een mbo-opleiding ICT-beheer, maar wilde graag meer de elektronicakant op. "Mijn vader wees me op deze opleiding en dat bevalt goed. We zijn nu bezig met het technisch lassen van plastics, dat had ik nooit eerder gedaan."
De HAN is de enige hogeschool in Nederland die deze opleiding aanbiedt.
Wilhelmina Kinderziekenhuis
De studenten hebben in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht kort gesproken met een verpleegkundig specialist over het belang van de reanimatie van baby’s. "Het was heel druk en de verpleegkundig specialist kreeg een spoedoproep, waardoor het een kort en krachtig gesprek was", vertelt Marijn. "Hij noemde ons concept een top-idee en wilde er een volgende keer meer over weten." Omr: "Het bezoek aan het ziekenhuis heeft me extra motivatie gegeven, omdat je nog beter weet waar je mee bezig bent." Yannick: "Het is mooi om iets met health te doen. Ik wil met technologie oplossingen bieden die de wereld verbeteren."
Bron: TechGelderland