Dubbele materialiteitsanalyse voor het mkb
Wist je al dat de HAN ook mkb-bedrijven ondersteunt bij het inrichten van hun duurzaamheidsstrategie? Dat gebeurt onder meer vanuit onderzoek en vanuit de minor (de keuzeruimte van de student).
Het vertrekpunt hierbij is de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) waarmee bedrijven hun maatschappelijke impact zowel als financiële risico’s beter begrijpen en integreren in hun strategie. Bovendien helpt de analyse bedrijven om te voldoen aan de eisen van nieuwe wetgeving van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Wat is een Dubbele Materialiteitsanalyse?
Een Dubbele Materialiteitsanalyse kijkt naar twee belangrijke aspecten. Deze analyse helpt bedrijven niet alleen bij het prioriteren van duurzaamheidsdoelen, maar ook bij het transparant rapporteren over hun activiteiten en resultaten.
- Financiële materialiteit: Welke duurzaamheidsfactoren hebben invloed op de winstgevendheid en bedrijfswaarde?
- Impactmaterialiteit: Welke impact heeft de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij?
De centrale vraag hierbij is: op welke thema’s wil en kan de organisatie positieve impact maken en hoe stuur je hierop vanuit je bedrijfsstrategie?
Werkwijze
De analyse wordt uitgevoerd door medewerkers van de HAN, in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Het proces verloopt in drie stappen:
- In een werkvorm met interne stakeholders wordt het ‘materialiteitsspel’ gespeeld. Hierbij wordt in dialoog de belangrijkste duurzaamheidsthema's bepaald.
- Hierna wordt bepaald hoe deze thema's zich tot elkaar verhouden in relatie tot de impact op de organisatie en de buitenwereld.
- De laatste stap is een validatiesessie met interne stakeholders, waarna een stakeholdersdialoog met de belangrijkste externe stakeholders kan plaatsvinden.
Voorbeelden uit de praktijk
Diverse bedrijven, waaronder bijvoorbeeld OPACKGROUP, hebben al een Dubbele Materialiteitsanalyse door de HAN laten uitvoeren. Bij OPACKGROUP zijn vierdejaarsstudenten Sanne van der Schoot en Jon Vervoort vanuit de minor Circulaire Economie momenteel bezig met een vervolgopdracht. Als resultaat van de DMA analyse wordt op een thema beoordeeld waar de organisatie nu staat en welke informatie ontbreekt om het nog beter te doen. De zogeheten GAP-analyse.
Studentervaringen
Jon vertelt: “Duurzaamheid speelde voor mij eerst een kleine rol, maar door deze opdracht zit ik midden in de discussie over bedrijfsimpact en wetgeving. We hebben klimaatverandering als thema gekozen omdat dat een van de negen kernonderwerpen van de CSRD is. Het is een breed onderwerp, maar tegelijkertijd ook heel actueel en relevant.” Sanne licht toe welke vragen zij stellen: “Waar wil OPACKGROUP staan om te voldoen aan de wetgeving rond CSRD? Wat zijn hun doelen en waar staan ze nu? We kijken bijvoorbeeld naar de uitstoot van broeikasgassen: hoeveel stoten ze uit, wat is het beleid, en wat moet er nog gebeuren om aan de normen te voldoen? Eén van de voordelen bij OPACKGROUP is dat duurzaamheid al jaren in het DNA van het bedrijf zit.” Jon: “Maar tien weken is wel kort voor zo’n opdracht. De wetgeving is veelomvattend en complex. Zo zijn er bijvoorbeeld 220 datapunten rond het kernonderwerp klimaatverandering. Dat is een enorme uitdaging, maar het geeft ons ook een goed beeld van wat er allemaal speelt. Het doel blijft om een praktische aanpak te hanteren.”
Win-win
De samenwerking tussen de HAN en het bedrijfsleven biedt niet alleen voordelen voor de betrokken organisaties, maar ook voor de studenten. Sanne: “Het is interessant om de haken en ogen van de CSRD-wetgeving te leren kennen. Het is leuk dat het zo nieuw is. Dan kunnen wij als studenten echt iets betekenen, bijvoorbeeld door zaken uit te zoeken die voor bedrijven nog onduidelijk zijn.”
Meer weten?
Neem dan contact op met: arnold.wijbenga@han.nl.
Meer informatie over de cursus ‘Aan de slag met CSRD’ vindt u op de website van de HAN.