Inspelen op grote transities met nieuwe deeltijdmaster Human Capital Innovatie
De samenleving staat voor grote uitdagingen als gevolg van sociale, economische, technologische en ecologische transities. Hoe kunnen professionals en organisaties in deze dynamische context blijven leren, werken en innoveren? De master Human Capital Innovatie biedt een antwoord op deze vraagstukken.
Maatschappelijke vraagstukken vragen om nieuwe oplossingen
De energietransitie stelt ons voor de taak om versneld over te stappen naar duurzame energiebronnen, wat vraagt om een herinrichting van hele sectoren en nieuwe samenwerkingen. Tegelijkertijd verandert digitalisering de aard van werk en de vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt. In de zorgsector vraagt de vergrijzing en de toenemende druk op het systeem om innovatieve oplossingen die zowel effectief als schaalbaar zijn. Al deze ontwikkelingen komen samen in een samenleving die vraagt om inclusiviteit, veerkracht en duurzame vooruitgang.
Master Human Capital Innovatie
De nieuwe master Human Capital Innovatie (MHCI), een gezamenlijke ontwikkeling van Fontys en de HAN, biedt professionals de handvatten om deze uitdagingen te vertalen naar kansen. De tweejarige joint degree deeltijdmaster is ontworpen voor professionals die actief willen bijdragen aan het vormgeven en begeleiden van transities binnen hun vakgebied. Of het nu gaat om technologische innovaties, maatschappelijke uitdagingen of economische omwentelingen, de MHCI is gericht op het ontwikkelen van expertise in human capital interventies.
De MHCI geeft je een bredere visie en stelt je in staat om transities te versnellen binnen jouw vakgebied. De praktijkrelevantie is enorm.”
Behoefte aan nieuw soort leiderschap en competenties
Professionals staan midden in deze maatschappelijke uitdagingen en moeten zich continu aanpassen aan een veranderende omgeving. Daarom is er binnen de master veel aandacht voor een nieuw soort leiderschap en een andere set van competenties. Denk aan strategisch inzicht, het vermogen om samen te werken binnen multidisciplinaire teams en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor complexe problemen.
Actief regisseren en stimuleren van innovaties
De MHCI richt zich op werkenden die hun kennis willen verdiepen en hun rol willen versterken in de energietransitie, gezondheidszorg, digitalisering en daarbuiten. “Het gaat niet alleen om reageren op veranderingen,” legt Verheijen-Tiemstra uit, “maar om het actief regisseren en stimuleren van innovaties die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke en economische uitdagingen.” William de Kaste, programmamanager van de master namens de HAN, vult aan: “Deze master is voor professionals die niet bang zijn om de status quo uit te dagen en op strategisch niveau doorbraken te realiseren. De MHCI helpt hen om leiderschap te tonen in deze transities.”
Sterke praktijkkoppeling door betrokkenheid van lectoraten
Een uniek kenmerk van de master is de sterke koppeling met de praktijk, versterkt door de nauwe betrokkenheid van drie lectoraten: Dynamische Talentinterventies (Fontys), Cross Border Business Development (Fontys), Professionele Werkplaatsen (Fontys) en het lectoraat Human Capital Innovaties (HAN). De lectoren spelen een actieve rol in het ontwikkelen van de verschillende modules van de master en voeren praktijkgerichte (onderzoeks)projecten uit die direct relevant zijn voor de opleiding en haar didactische visie.
Katalysator voor verandering en vernieuwing
Of het nu gaat om verduurzamingstrajecten, het omgaan met krapte op de arbeidsmarkt, of het versterken van digitale competenties in een organisatie, professionals aan deze opleiding vertalen de leerstof direct naar praktische oplossingen. “Het toepassen van innovatieve benaderingen voor human capital is de rode draad,” aldus Verheijen-Tiemstra. “Het doel is om professionals op te leiden die een katalysator zijn voor verandering en vernieuwing.” Door scenario’s te ontwikkelen, samenwerkingen aan te gaan en concrete interventies te ontwerpen, verkrijgen studenten niet alleen theoretische inzichten, maar ook de vaardigheden om echte impact te maken.
Ingrijpende verschuivingen hebben de afgelopen jaren plaatsgevonden in vrijwel alle sectoren, en deze verschuivingen worden alleen maar sneller en complexer. De MHCI speelt hierop in door professionals de tools te bieden om strategisch en impactvol op deze transities in te spelen.”
Start onder voorbehoud van accreditatie
De accreditatieprocedure bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is in volle gang. Als alle signalen op groen staan, start de master Human Capital Innovatie in september 2025. Je kunt je nu dus nog niet aanmelden voor de master. Wel kun je je interesse doorgeven. Wij zorgen dat je dan op de hoogte blijft van (online) voorlichtingsactiviteiten en ontwikkelingen.