Technologie verbinden aan de zorgpraktijk: mensen helpen én het werk leuker maken!

Technologie moet zorgmedewerkers helpen en het werk leuker maken. Daar gaat Rudie van den Heuvel, de nieuwe practor Tech@doptie, aan werken samen met studenten en docenten van de ROC’s Nijmegen en Rijn IJssel, en de HAN.

Rudie van den Heuvel, practor Tech@doptie

Zorg- en welzijnsmedewerkers moeten aan de basis staan van nieuwe technologieën en apparaten die hun werk verlichten. "Daarom is samenwerking met de regionale onderwijsinstellingen, de ROC’s, in Arnhem en Nijmegen zo belangrijk", zegt Rudie van den Heuvel (51). "De mbo-studenten die hier worden opgeleid, weten wat er in de praktijk speelt."

De nieuwe practor Tech@doptie knoopt mbo-studenten, HAN-studenten, docenten en instellingen aan elkaar. "Door in projectgroepen samen te werken kun je waardevolle technologieën ontwikkelen en in de praktijk testen"

HAN Health Concept Lab

Rudie werkt als docentonderzoeker voor het HAN Health Concept Lab en werkt zodoende al 4 jaar samen met Tech@doptie. Als HAN-docent Industrieel Product Ontwerpen (IPO) werkte hij enkele jaren samen met One Planet Research Center en het Parkinson Expertise Centrum van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Met HAN-studenten Embedded System Engineering en Industrieel Product Ontwerpen ontwikkelde Rudie van den Heuvel via Tech@doptie samen met mbo-studenten Verpleegkunde van Rijn IJssel in Arnhem en ROC Nijmegen draagbare hulpmiddelen voor mensen met de hersenziekte Parkinson.

Rudie, zelf Parkinsonpatiënt, is enthousiast over dit soort multidisciplinaire teams: "Er ontstaat een combinatie van totaal verschillende vakgebieden, die tot een praktisch resultaat leidt."

Bord met opstaande rand

Soms gaat het om hele simpele dingen, die veel tijd schelen. "Een verpleegkundestudent kreeg de opdracht technologie te bedenken, die haar werkdruk zou verlichten", vertelt Rudie. "De student zat tijdens haar stage elke dag een half uur naast een patiënt met een sterk trillende hand om hem te helpen met eten. Zij bedacht een bord met een opstaande rand. Het eten valt daardoor niet van het bord af en de man kan weer zelfstandig eten. Dat scheelt de zorgmedewerker tijd. En ook heel belangrijk: het geeft deze patiënt zijn gevoel van eigenwaarde terug."

Technologie als bedreiging

Veel zorg- en welzijnsmedewerkers zien technologie als een bedreiging, constateert Rudie. "Ze denken dat technologie hun mooie werk afpakt, dat is niet zo. We hebben deze mensen hard nodig. Technologie moet ze juist helpen en hun werk leuker maken", benadrukt hij. "Dat kan door handelingen die veel tijd vragen of die vaak moeten gebeuren op een slimme manier aan te pakken met behulp van technologie."

Ik leer hier bij de ROC’s heel veel van de praktijk en ken veel mensen in het hoger onderwijs en bij de universiteit. Via projecten kunnen we kennis delen. Dat is heel gaaf.

Practoraat Tech@doptie

Het practoraat Tech@doptie bestaat uit onderzoekers van de ROC’s in Arnhem en Nijmegen die zich toeleggen op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en een andere houding van mbo-studenten van de zorgopleidingen.

"Mijn doel is dat er op de ROC’s zorgprofessionals worden opgeleid, die geen angst hebben voor technologie, maar die in staat zijn te zeggen waar ze behoefte aan hebben, op een onderbouwde manier", zegt Rudie. "Werken aan zorg zonder onnodige handelingen en met slimme technologische oplossingen voor repeterende handelingen of ingewikkelde procedures."

Praktijk als leidraad

Dat gebeurt met de praktijk als leidraad door nauwe samenwerking met zorginstellingen. "Bij Tech@doptie werken we met 34 zorginstellingen in de regio Arnhem Nijmegen samen. We kijken wat er nodig is. Door samen te werken hoeft niet ieder voor zich het wiel uit te vinden", verklaart Rudie. Vragen vanuit de praktijk vormen de basis, maarontwikkelingen vanuit bijvoorbeeld de HAN of het Donders Instituut kunnen bij Tech@doptie in de praktijk worden getest.

Verbindingen leggen

De nieuwe practor gaat de "grote lijnen uitzetten en verbindingen leggen." Hij ziet samenwerkingen voor zich met onder meer de lectoraten Architecture in Health, Media Design en Digitale Toegankelijkheid van de HAN en met vakgroepen van het Donders Instituut en de Radboud Universiteit.

"Ik leer hier bij de ROC’s heel veel van de praktijk en ken veel mensen in het hoger onderwijs en bij de universiteit. Via projecten kunnen we kennis delen. Dat is heel gaaf."

Bron: TechGelderland
Fotografie: Gerard Burgers