Werkveld staat te springen om nieuwe Master Transitie naar Gezondheid en Welzijn

Het huidige stelsel voor zorg en welzijn staat onder druk. Daarom leidt de cross-sectorale masteropleiding Transitie naar Gezondheid en Welzijn professionals op die een bijdrage kunnen leveren aan de veranderopdracht.

Studenten en docent spelen een stiftspel

Wicked problems

Het werkveld staat te springen om professionals die met de beroepspraktijk samenwerken aan ‘wicked problems’ binnen gezondheid en welzijn. Wicked problems zijn complexe problemen waarvoor geen pasklaar antwoord is en die vanuit meerdere expertises benaderd moeten worden. De Master Transitie naar Gezondheid en Welzijn (MTGW) leidt professionals op om samen met verschillende disciplines en achtergronden te zoeken naar mogelijke oplossingen voor deze wicked problems. Egbert-Jan Bögels (Directeur Health Valley) vindt deze benadering passend. “Het programma vereist dat je snapt dat er complexe problemen zijn. De aanpak past bij de professional van de toekomst, met een bredere scope. De onderwijsbenadering vind ik passend.

Transitie onvermijdelijk

De sociale en economische ongelijkheid in Nederland neemt toe, en daarmee groeien ook de verschillen in gezondheid en welzijn. Terwijl zorgvragen toenemen, kampt de arbeidsmarkt met krimp en verlaten steeds meer zorg- en welzijnsprofessionals vroegtijdig hun vak. Tegelijkertijd leidt de vergrijzing tot een groeiende zorgbehoefte, raken mantelzorgers overbelast en stijgen de zorgkosten tot een mogelijk onhoudbaar niveau. Een crisis op het gebied van gezondheid en welzijn ontstaat sluipenderwijs. Er is een ingrijpende transitie nodig van het totale gezondheid- en welzijnsysteem.

We moeten gang maken, en de beweging maken die nodig is. Ik word enthousiast van deze master: de opleiding als oplossing voor een wicked problem. Dan heb je ons!

Change-agents

De masterstudenten worden opgeleid tot change-agents. Ze leren in deze nieuwe master vanuit een helicopterview transdisciplinair kijken en onderzoeken samen met burgers, professionals, gezondheids- en welzijnsorganisaties welke kennis nodig is en wat werkt bij de implementatie van innovatieve (soms zelfs disruptieve) oplossingen op het gebied van gezondheid en welzijn. De transitie naar gezondheid en welzijn wordt, als het kan, mede gedreven door zorgtechnologie (zoals AI, wearables en zorgrobots). Dat spreekt het werkveld aan. “Als opleider ga je bij wijze van een nieuw stukje ondernemerschap aan door een uitdagende en waardevolle master aan te bieden, die toekomstige zorgprofessionals inspireert en helpt de zorg van de toekomt vorm te geven”, aldus Meta Kok (projectmanager sector Health bij Oost Nl).

 

Health fotoshoot wijkcentrum studenten staan met docent bij plakbriefjes

Samenwerking vier hogescholen

Het profiel voor deze master werd ontwikkeld in een coalitie van vier hogescholen: De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Saxion en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Binnen de HAN wordt de master verder ontwikkeld, waarbij intensief samengewerkt wordt met het Zwaartepunt Fair Health en meerdere expertisedomeinen. Ook het werkveld en maatschappelijke partners zijn nadrukkelijk betrokken om de opleiding af te stemmen op de behoeften van de maatschappij en de arbeidsmarkt. In een landelijke enquête onder werkgevers gaf 30% aan in de komende twee jaar behoefte te hebben aan het bijscholen van huidige professionals met de deeltijdmaster MTGW.

Ik werk binnen de ouderenzorg, er is hier veel in transitie. Het zou heel gaaf zijn als mensen uit onze praktijk deze master doen, want dan begint het vanuit de kern, van onderop, en kan dit zich verder verspreiden.

Brede doelgroep

De MTGW is toegankelijk voor een brede groep professionals met een hbo- of wo-bacheloropleiding. Bijvoorbeeld professionals uit de sector zorg en welzijn (verpleegkundigen, social workers, maatschappelijk werkenden, fysiotherapeuten, logopedisten etc.). Maar ook andere beroepen die te maken hebben met de complexe problemen bij de transities naar gezondheid en welzijn zoals bijvoorbeeld bedrijfseconomen, zorglogistici, zorginkopers, bestuurskundigen en beleidsmedewerkers behoren tot de doelgroep. Zij worden in de masteropleiding direct ondergedompeld in wicked problems. Na de introductie met een multidisciplinaire groep professionals werken zij aan oplossingen die écht impact maken. Iedere masterstudent werkt dan bijvoorbeeld binnen een wijk, een netwerk van zorg- en welzijnsorganisaties of vanuit een publiek private samenwerking met direct betrokkenen van een wicked problem.

Over de master 

Praktische informatie

  • Duur: deeltijdmaster van twee jaar
  • Studiepunten: 60 EC (30 EC per jaar)
  • Start: februari 2026 (onder voorbehoud van accreditatie)
  • Locatie: Nijmegen
  • Kosten: De master wordt bekostigd. Dit betekent dat je het wettelijk bepaalde collegegeld gaat betalen. Hoeveel dat is, vind je hier.
  • Onderwijstaal: Nederlands

Interesse?

De Master Transitie naar Gezondheid en Welzijn start onder voorbehoud van accreditatie in februari 2026. De accreditatieprocedure bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is in volle gang. Je kunt je nu dus nog niet aanmelden. Wel kun je je interesse doorgeven. Wij zorgen dat je dan op de hoogte blijft van (online) voorlichtingsactiviteiten en ontwikkelingen.

Health fotoshoot wijkcentrum student op een trap
Vragen? 

Contactgegevens

Wienand Remkes

Portretfoto Wienand Remkes

Programmamanager Gezondheid en Welzijn, HAN University of Applied Sciences